Οι ρωσικές εταιρείες αποφάσισαν να σταματήσουν να προσφέρουν λιπάσματα όπως το φωσφορικό διαμμώνιο (DAP) στην Ινδία σε μειωμένες τιμές, εξαιτίας της σύσφιγξης των παγκόσμιων προμηθειών, ανέφεραν πηγές κλάδου στο Reuters.

Η απόφαση αυτή των ρωσικών εταιρειών να προσφέρουν τα λιπάσματά τους σε τιμές αγοράς θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος εισαγωγής στην Ινδία εν μέσω ανόδου των παγκόσμιων τιμών, την ώρα που ο κορυφαίος εξαγωγέας, η Κίνα, προσπαθεί να περιορίσει τις πωλήσεις στο εξωτερικό .

«Δεν υπάρχουν εκπτώσεις», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της βιομηχανίας με έδρα το Νέο Δελχί που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με προμηθευτές στο εξωτερικό.

Πώς η Ρωσία επιδιώκει να αυξήσει (κι άλλο) τις τιμές στα λιπάσματα

«Οι ρωσικές εταιρείες προσφέρουν λιπάσματα στις τιμές της αγοράς», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Οι εισαγωγές λιπασμάτων της Ινδίας από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 246% σε 4,35 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το οικονομικό έτος 2022/23 που έληξε στις 31 Μαρτίου, καθώς οι προμηθευτές έκαναν εκπτώσεις στην τιμή της παγκόσμιας αγοράς για τα λιπάσματα DAP, ουρία και NPK.

Επιθετικές πωλήσεις

Οι επιθετικές πωλήσεις της Ρωσίας πέρυσι διέβρωσαν το μερίδιο αγοράς στην Ινδία άλλων εξαγωγέων λιπασμάτων, όπως η Κίνα, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Οι ρωσικές εταιρείες πρόσφεραν το DAP με έκπτωση έως και 80 δολάρια (ανά τόνο). Ωστόσο, τώρα δεν προσφέρουν εκπτώσεις ούτε 5 δολ.», δήλωσε στο Reuters, άλλος αξιωματούχος της ινδικής εταιρείας.

Η τρέχουσα τιμή του ρωσικού DAP είναι περίπου 570 δολ. ανά τόνο με βάση το κόστος και το ναύλο (CFR) για Ινδούς αγοραστές, η οποία είναι η ίδια τιμή που προσφέρεται σε άλλους Ασιάτες αγοραστές, δήλωσε ένας ρώσος αξιωματούχος της βιομηχανίας.

Τον Ιούλιο, οι παγκόσμιοι προμηθευτές πρόσφεραν ουρία έναντι περίπου 300 δολ., αλλά τώρα οι τιμές ανέρχονται σε 400 δολάρια ανά τόνο, πρόσθεσε. Οι τιμές DAP ήταν περίπου 440 δολάρια ανά τόνο τον Ιούλιο, υπογράμμισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO