Μήνυμα απέστειλε σήμερα Δευτέρα ο Σλοβάκος υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων.

Επιτόκια: Ομοιότητες και διαφορές στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και της Fed

Όπως γράφει σε άρθρο γνώμης ο Πέτερ Καζιμίρ, μπορεί μετά την τελευταία αύξηση των επιτοκίων να ακολουθήσει παύση, ωστόσο το διάστημα μέχρι τον προσεχή Μάρτιο θα μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τις μελλοντικές τους κινήσεις. Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έως την ερχόμενη άνοιξη να υπάρξουν περαιτέρω

Την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ ανέβασε το βασικό της επιτόκιο στο επίπεδο ρεκόρ του 4% και στην καθοδήγησή της για το τι θα ακολουθήσει άφησε να εννοηθεί ότι θα κάνει παύση. Ο τόνος αυτός της καθοδήγησης ανέδειξε προσδοκίες ότι ενδεχομένως προς τα τέλη της άνοιξης του 2024 θα έρθει και η πρώτη μείωση των επιτοκίων.

«Μόνο η πρόβλεψη του Μαρτίου μπορεί να επιβεβαιώσει ότι οδεύουμε απερίφραστα και σταθερά προς τον στόχο μας για τον πληθωρισμό», γράφει ο Καζιμίρ. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων σήμερα».

Ο Σλοβάκος κεντρικός τραπεζίτης, ήταν ένας από τους λίγους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην πορεία προς τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου που τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της αύξησης των επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να βρίσκεται ψηλά και υπάρχει ο κίνδυνος να παραμείνει για πολύ καιρό υψηλότερα του στόχου του 2%.

Όπως ξεκαθαρίζει ο Καζιμίρ, ακόμη και αν η ΕΚΤ έχει φθάσει στο αποκαλούμενο ως τελικό επιτόκιό της, ή στην κορύφωση των επιτοκίων, η τράπεζα θα πρέπει να χαράξει σταθερή πορεία για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

«Ας υποθέσουμε ότι βρισκόμαστε (ήδη) στην κορυφή. Αν είναι έτσι, μπορεί να χρειαστεί να μείνουμε εδώ για αρκετό καιρό και να περάσουμε τον χειμώνα, την άνοιξη και το καλοκαίρι εδώ. Είναι, επομένως, πρόωρο να τοποθετηθούν στοιχήματα στην αγορά σχετικά με το πότε θα γίνουν οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων», φροντίζει να επισημάνει.

Το τέλος της αύξησης των επιτοκίων θα ξεκινούσε επίσης μια νέα φάση της συζήτησης για τη νομισματική πολιτική. Οι υπεύθυνοι χάραξης θα έπρεπε τότε να συζητήσουν τι θα κάνουν με τα δύο προγράμματα αγοράς ομολόγων της τράπεζας, το πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης για πανδημία (PEPP) και το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP).

Το χρέος που λήγει στο πλαίσιο του PEPP έχει προγραμματιστεί να επανεπενδυθεί μέχρι το τέλος του 2024 και ορισμένοι φορείς χάραξης πολιτικής λένε ότι αυτή η ημερομηνία λήξης θα πρέπει να επανεξεταστεί. Από την άλλη υπάρχει η άποψη ότι τα ομόλογα στο πρόγραμμα APP θα μπορούσαν να πωληθούν στη παρούσα φάση.

«Μόλις τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία και οι αναλύσεις επιβεβαιώσουν ότι η περαιτέρω σύσφιξη είναι περιττή, βλέπω περιθώριο για μια συζήτηση σχετικά με την προσαρμογή του ρυθμού της ποσοτικής μας σύσφιξης», καταλήγει ο Καζιμίρ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες
Διεθνή |

Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες

Μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι οι εταιρείες είναι δυσαρεστημένες με τις νέες προσλήψεις της Gen Z και ενδέχεται να αποφύγουν στο μέλλον την πρόσληψη πρόσφατων αποφοίτων.