
Κοινή εκδήλωση στις Βρυξέλλες, πραγματοποίησαν η Ένωσις Ελλήνων Εφοπλιστών (EEE) σε συνεργασία με την Ένωση Γερμανών Εφοπλιστών (VDR) στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για τη Ναυτιλία. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι πρόεδροι Μελίνα Τραυλού και Gaby Bornheim (φωτο), αντίστοιχα.
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κα Μελίνα Τραυλού, δήλωσε:
«Ελληνική και γερμανική ναυτιλία συνενώνουμε τις δυνάμεις μας για την ανάδειξη του στρατηγικού ρόλου της ναυτιλίας στην ασφάλεια, στη σταθερότητα, στην ευημερία και στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης και των πολιτών της. Η διοργάνωση της κοινής μας εκδήλωσης με την Ένωση των Γερμανών Εφοπλιστών, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης των Βρυξελλών, αποτελεί μια σαφή πρωτοβουλία σύμπλευσης των δύο μερών. Συνενώνουμε τις δυνάμεις μας για την ανάδειξη του στρατηγικού ρόλου της ναυτιλίας στην προστασία και την ευημερία των ευρωπαϊκών οικονομιών και κοινωνιών».
Κωστής Χατζηδάκης: Συνάντηση με το προεδρείο Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών
Αναφερόμενη στον στόχο της εκδήλωσης η κα Τραυλού τόνισε ότι είναι «η προάσπιση τόσο της ελληνικής, όσο και της ευρωπαϊκής ναυτιλίας» και πως «είναι καθοριστικής σημασίας, τόσο για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όσο και για την κοινή γνώμη, η κατανόηση του ζωτικού, στρατηγικού ρόλου της ευρωπαϊκής ναυτιλίας για την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την ευημερία και την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης και των πολιτών της».
Καταλήγοντας είπε: «Είναι γεγονός ότι η ναυτιλία συμβάλλει πολυεπίπεδα στην εύρυθμη λειτουργία της ευρωπαϊκής, αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη και αν επικρατεί στον πλανήτη.»

Στρατηγική σημασία της ναυτιλίας
Η εκδήλωση εστίασε στη στρατηγική σημασία της ναυτιλίας για την ΕΕ. Σημαίνοντες αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκπρόσωποι της ναυτιλιακής βιομηχανίας είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για το πώς η Ευρώπη μπορεί να διατηρήσει και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας της. Η εκδήλωση, επίσης, ανέδειξε τη ζωτική σημασία της ναυτιλίας για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και της ενεργειακής αυτονομίας της ΕΕ, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των βασικών εισαγωγών τροφίμων και ενέργειας μεταφέρεται από πλοία.
Ο κ. Ιωάννης Βράιλας, Πρέσβης/Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην εναρκτήρια ομιλία του τόνισε τα εξής: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται όχι μόνο να διαφυλάξει, αλλά και να εγγυηθεί την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα αυτού του στρατηγικού τομέα. Αυτή είναι μια πρόκληση την οποία πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία προς όφελος της Ευρώπης και των ευρωπαίων πολιτών».
Η κ. Φωτεινή Ιωαννίδου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια στην Γενική Διεύθυνση Θαλάσσιων Μεταφορών και Επικεφαλής του Τμήματος Θαλάσσιας Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επεσήμανε ότι: «Η ναυτιλία αποτελεί βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τη στρατηγική της σημασία για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού μας καθώς και για άλλα βασικά υλικά και αγαθά. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή ναυτιλιακή βιομηχανία και ναυτιλιακά clusters που να είναι πράσινα, ανταγωνιστικά και βιώσιμα, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις επικείμενες προκλήσεις».
Ακολούθως, ο κ. Hans Van Steen, Ανώτατος Σύμβουλος της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε «Η ναυτιλία αποτελεί έναν ανθεκτικό πυλώνα στήριξης για την ΕΕ σε δύσκολες περιόδους όπως η τρέχουσα ενεργειακή κρίση, εξασφαλίζοντας τη σταθερότητα στην Ευρώπης. Ο τομέας συμβάλλει στην απανθρακοποίηση της Ευρώπης μέσω της μεταφοράς καυσίμων χαμηλού ή μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα. Είναι λοιπόν σημαντικό να διασφαλιστεί ένα σταθερό και κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο στην ΕΕ για την ναυτιλία της».
Εκ μέρους της ΕΕΕ, ο κ. Δημήτριος Ι. Φαφαλιός, Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΕ και Πρόεδρος/Διευθυντής της Fafalios Shipping S.A., δήλωσε ότι: «Η ναυτιλία έχει αποδειχθεί ανθεκτικός πυλώνας στήριξης σε δύσκολους καιρούς, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα και την ευημερία της Ευρώπης σε διάφορες κρίσεις, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και το πιο φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφορών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναγνωρίσει την ναυτιλία ως στρατηγικό εταίρο στην χάραξη της πολιτικής της και να εξασφαλίσει τη διατήρηση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της σε παγκόσμιο επίπεδο».
Τέλος, ο κ. Lucius Bunk, ιδρυτής/Διευθύνων Σύμβουλος της Auerbach Shipping και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Γερμανών Εφοπλιστών (VDR), επεσήμανε ότι «Η ναυτιλία χρειάζεται επειγόντως ασφάλεια ρυθμιστικού πλαισίου λόγω της ανομοιογένειάς της. Σε αντίθετη περίπτωση, ο κίνδυνος άστοχων επενδύσεων είναι πολύ υψηλός και θα αποδυναμώσει την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Οι εργασίες της εκδήλωσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ναυτιλία αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα και ακρογωνιαίο λίθο για την ασφάλεια και την ευημερία της Ευρώπης. Αναδείχθηκε με σαφήνεια το μήνυμα προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ότι είναι ύψιστης σημασίας η διατήρηση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και η ενίσχυσή της με στοχευμένες και βιώσιμες πολιτικές.


Latest News

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Η μεγάλη ανατροπή στην κορυφή των λιμανιών της Ευρώπης -Η θέση του Πειραιά
Ο Πειραιάς ανακάμπτει από την αναστάτωση που έφεραν τα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα

Με έξι κρουαζιερόπλοια η MSC Cruises στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στις δραστηριότητες της MSC Cruises στην Ανατολική Μεσόγειο

Κικίλιας: Μειώσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από την 1η Μαΐου
Η αγορά είναι ελεύθερη, υπάρχει ανταγωνισμός και αναλόγως οι ακτοπλοϊκές εταιρείες τη ρυθμίζουν, είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας

Χωρίς πλοία την Πρωτομαγιά - Τι αποφάσισε η ΠΝΟ
Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε την συμμετοχή της στην πανελλαδική – πανεργατική 24ωρη απεργία την Πρωτομαγιά

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Την κινεζική ναυτιλιακή κυριαρχία «σημαδεύουν» τα τέλη Τραμπ
Τα τέλη Τραμπ μπορει να οδηγήσουν σε αλλαγές ή σε νέες μορφές ιδιοκτησίας τις ναυτιλιακές εταιρείες προκειμένου να προσαρμοστούν

Ποιοι θα πληγούν περισσότερο από τους δασμούς - Οι χρεώσεις στη ναυτιλία
Χαμένες οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τα πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων

Αναπτυξιακό σχέδιο για το λιμάνι του Βόλου - Τι μελετά η κυβέρνηση
Εκσυγχρονισμός με «μοντέλο Αλεξανδρούπολης» μετά την απόφαση να ακυρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης του 67% των μετοχών

«Ολική επαναφορά» για τον ΣΕΠ - Αύξηση στη διακίνηση containers μετά από 4 αρνητικά τρίμηνα
Το πρώτο θετικό τρίμηνο στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων για τον ΣΕΠ μετά από τέσσερα αρνητικά τρίμηνα