
Επιθετικότερη στρατηγική για την ενίσχυση των υπολοίπων τους στην καταναλωτική πίστη ακολουθούν πλέον οι τράπεζες, σε μία περίοδο που ο ανταγωνισμός από ιδρύματα που εισέρχονται δυναμικά στην αγορά με την υπηρεσία «Αγόρασε τώρα / Πλήρωσε Αργότερα (Buy Now Pay Later)» έχει ενταθεί σημαντικά.
Πρόκειται για τις εργασίες με τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους στην λιανική τραπεζική, οι οποίες καλύπτουν προς ώρας τις απώλειες εσόδων που έχει προκαλέσει η κάμψη της ζήτησης στα στεγαστικά δάνεια.
Τράπεζα Πειραιώς: Αίτημα για πέμπτη δόση ύψους 300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2023 η αξία των νέων συμβάσεων στα προσωπικά δάνεια ανήλθε σε 708 εκατ. ευρώ, υψηλότερα από τα 634 εκατ. ευρώ στις χρηματοδοτήσεις οικιστικών ακινήτων.
Ως προς τα επιτόκια, στην καταναλωτική πίστη κινούνται από τον περασμένο Μάρτιο σε επίπεδα υψηλότερα του 11% έναντι 4% περίπου στην κτηματική.
Μπορεί η πλειονότητα των χορηγήσεων για κάλυψη καταναλωτικών αναγκών να είναι ανεξασφάλιστη, ωστόσο η πολιτική πιστοδοτήσεων γίνεται με πιο προσεκτικό τρόπο σε σχέση με το παρελθόν και μέχρι στιγμής δεν καταγράφονται τάσεις δημιουργίας νέων επισφαλειών.
Online δάνεια
Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση δίνουν οι τράπεζες στα online καταναλωτικά δάνεια, τα οποία χορηγούνται μέσω των υπηρεσιών e-banking ή m-banking.
Οι πελάτες τους από την άνεση του χώρου τους μπορούν να υποβάλουν το αίτημά τους από τον υπολογιστή ή το κινητό τους και εφόσον τα στοιχεία τους είναι επικαιροποιημένα, η εξέτασή του γίνεται σε λίγα μόλις λεπτά.
Εάν η αίτηση εγκριθεί, τα χρήματα πιστώνονται άμεσα στον καταθετικό τους λογαριασμό.
Μετά το λανσάρισμα της συγκεκριμένης υπηρεσίας, ένα μεγάλο ποσοστό των καταναλωτικών δανείων, που σε ορισμένες τράπεζες αγγίζει το 60%, χορηγείται με αυτόν τον τρόπο.
Εξόφληση σε δόσεις
Πέραν όμως των κλασικών τοκοχρεολυτικών δανείων, οι τράπεζες έχουν λανσάρει και νέες υπηρεσίες για την ενίσχυση των υπολοίπων τους.
Μέσω αυτών δημιουργούν ανοιχτές γραμμές πίστωσης, τις οποίες οι πελάτες τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, τη στιγμή που επιθυμούν.
Κατ΄ αρχάς, με στόχο να ανταγωνιστούν τις υπηρεσίες Buy Now Pay Later, δίνουν τη δυνατότητα πληρωμής σε δόσεις, ακόμη κι σε αγορές που εξοφλήθηκαν εφάπαξ.
Τα προϊόντα ανά τράπεζα
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η υπηρεσία μετατροπής αγορών σε άτοκες δόσεις της Τράπεζας Πειραιώς.
Στην προκειμένη περίπτωση, ανεξάρτητα από τον τύπο της κάρτας που χρησιμοποιήθηκε, ακόμη δηλαδή και αν πρόκειται για χρεωστική, παρέχονται ευκολίες πληρωμής.
Ο καταναλωτής μπορεί μετά την αγορά του να μετατρέψει μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της τράπεζας, μία εφάπαξ συναλλαγή σε αγορά με έως και 12 δόσεις. Η μόνη επιβάρυνση αφορά σε μία μικρή προμήθεια ανά δόση.
Ανάλογη πολιτική ακολουθεί η Alpha Bank στις πληρωμές λογαριασμών ενέργειας. Οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών της τράπεζας μπορούν μέσα από το e-banking ή το m-banking να τους εξοφλήσουν σε έως και 6 άτοκες δόσεις.
Από την άλλη, η Εθνική Τράπεζα λάνσαρε πρόσφατα μία νέα χρεωστική κάρτα, που μπορεί να λειτουργεί ταυτόχρονα και ως πιστωτική.
Στην προκειμένη περίπτωση ο κάτοχός της επιλέγει κάθε φορά πριν τη συναλλαγή αν θα την χρησιμοποιήσει ως χρεωστική, ώστε η πληρωμή να γίνει μέσω του συνδεδεμένου λογαριασμού ή εάν η αγορά θα γίνει με το εγκεκριμένο πιστωτικό του όριο.
Τέλος, μέσω της υπηρεσίας υπερανάληψης στα καταθετικά τους προγράμματα, όλες οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα ακόμη και άτοκης χρηματοδότησης για βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.


Latest News

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Morgan Stanley: Επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Metlen στα 48 ευρώ
Κατά την Morgan Stanley η συνολική παραγωγή ενέργειας των 3,1 TWh παρουσίασε αύξηση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο