
Περισσότεροι από 2.900 πρόσφυγες είχαν περάσει στην Αρμενία από το Ναγκόρνο Καραμπάχ μέχρι τις 5:00 σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο μία ανακοίνωση της αρμενικής κυβέρνησης.
Απελπισμένοι άνθρωποι από το Ναγκόρνο Καραμπάχ δείχνουν τα λιγοστά υπάρχοντά τους στους δημοσιογράφους, ενώ εθελοντές σπεύδουν να τους βοηθήσουν.
Τα θύματα των προηγούμενων πολέμων
Στον πρώτο πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ (1988-1884) σκοτώθηκαν 30.000 άνθρωποι, στον δεύτερο, το φθινόπωρο του 2020, τα θύματα ήταν 6.500. Αυτήν τη φορά, η στρατιωτική επιχείρηση ολοκληρώθηκε μέσα σε 24 ώρες, με τις αυτονομιστικές δυνάμεις να παραδίδονται απέναντι στην υπεροπλία του Μπακού και το Γερεβάν να μην στέλνει στρατό για να μην εμπλακεί σε μια νέα σύρραξη στην περιοχή.
Η ηλικιωμένη γυναίκα περιέγραψε τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Στεπανακέρτ καθημερινά. «Το σπίτι μου καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς. Οι άνθρωποι μαγειρεύουν έξω επειδή δεν υπάρχει πια ηλεκτρικό ρεύμα, μαγειρεύουν με ξύλα. Όσοι έρχονται από τα χωριά κοιμούνται έξω», αφηγήθηκε.
Μεταξύ των προσφύγων είναι και ο Σαμίρ, ένας αγρότης 28 ετών που δεν θέλησε να πει το επώνυμό του. Έφυγε από το χωριό του μαζί με τη σύζυγό του. «Τα άφησα όλα πίσω μου, τα ζώα μου, τα πάντα. Στην αρχή νομίζαμε ότι μπορούσαν να φύγουν μόνο οι κάτοικοι του Εγτσαχόγ, μετά μάθαμε ότι επιτρεπόταν και σε εμάς. Είχαμε 15 λεπτά για να φτιάξουμε βαλίτσες, δεν μπορέσαμε να πάρουμε τίποτα», είπε με απογοήτευση.
«Το χωριό ήταν περικυκλωμένο από τον αζέρικο στρατό. Δεν είχαμε ελλείψεις σε τρόφιμα, έχουμε λαχανόκηπους και ο Ερυθρός Σταυρός μας έστελνε αλεύρι», διαβεβαίωσε. «Όταν κατάλαβα ότι το Αρτσάχ (σ.σ. η αρμένικη ονομασία του Ναγκόρνο Καραμπάχ) ήταν αζέρικο αποφάσισα να φύγω επειδή κανείς Αρμένιος δεν μπορεί να ζήσει σε αζέρικη γη», συνέχισε, εξηγώντας ότι σκοπεύει να εγκατασταθεί σε μια περιοχή της Αρμενίας όπου έχει συγγενείς. Άφησε όμως πίσω του τον τάφο της 3χρονης κόρης του. «Δεν της είπα αντίο γιατί ελπίζω να ξαναγυρίσω», κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία και τα πολλά πρόσωπα της Άλις Βάιντελ
Η πρώην σύμβουλος της Goldman Sachs βάζει υποψηφιότητα να γίνει η πρώτη ακροδεξιά πολιτικός που θα ηγηθεί της Γερμανίας μετά το τέλος της ναζιστικής εποχής ξυπνώντας μνήμες από μια σκοτεινή εποχή.

Επίσκεψη Ζελένσκι στις ΗΠΑ
Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή όπου οι διαπραγματεύσεις του Κογκρέσου για την παροχή έκτακτης βοήθειας στην Ουκρανία δεν πάνε καλά.

Σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου χιονιά στην Αττική
Ευρεία σύσκεψη αύριο υπό τον Βασίλη Κικίλια για την αντιμετώπιση προβλημάτων στην Αττική σε περίπτωση χιονοπτώσεων

NOVA: Χωρίς δίκτυο σε τηλεφωνικές κλήσεις και SMS για αρκετές ώρες
Χιλιάδες χρήστες της NOVA βρίσκονται αντιμέτωποι με την πλήρη κατάρρευση του δικτύου κλήσεων και SMS, από τις 19:00 περίπου της Κυριακής

ΓΣ Ένωσης Εισαγγελέων: Διαφωνίες και αιχμές για το νέο νομοσχέδιο
«Δεν μπορούμε να μην κάνουμε αλλαγές στην ατιμωρησία που επικρατεί, δεν μπορεί να μη φυλακίζεται κανείς τελικά» εξήγησε από το βήμα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.

Αμεση και αδιάλειπτη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα ζητά ο ΠΟΥ
Οι 34 χώρες-μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ ενέκριναν σχετικό ψήφισμα

Σε ποιες χώρες ζουν οι πιο ευτυχισμένοι πολίτες στην ΕΕ - Η θέση της Ελλάδας
Αποκαλύφθηκαν τα πιο ευτυχισμένα έθνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη χώρα μας να βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη

Χαμάς: Χωρίς διαπραγματεύσεις δεν θα απελευθερωθεί κανένας όμηρος
Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δηλώνει ότι το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να απελευθερώσει ομήρους χωρίς διαπραγματεύσεις

Ποιοι απαιτούν να σταματήσουν οι εργασίες στην Παναγία των Παρισίων;
Όλα βαίνουν καλώς στις εργασίες αποκατάστασης του καθεδρικού ναού. Όμως έναν χρόνο πριν την επαναλειτουργία, κάποιοι απαιτούν τη διακοπή των εργασιών.

Νέο γύρο κινητοποιήσεων προανήγγειλαν οι ιδιοκτήτες ταξί
Προσφυγή στα δικαστήρια και νέες κινητοποιήσεις