Την προοπτική συνεργασίας, συμφιλίωσης και ανάπτυξης από κοινού πρότεινε απόψε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ στους Αρμένιους κατοίκους του Ναγκόρνο Καραμπάχ αλλά και στη γειτονική Αρμενία, αφού οι δυνάμεις του έθεσαν υπό έλεγχο τον ορεινό αυτόν θύλακα.

Αζερμπαϊτζάν: Επίθεση για την κατάληψη του Ναγκόρνο Καραμπάχ – «Ενήμερες Ρωσία – Τουρκία»

Στο διάγγελμά του, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο Αλίεφ είπε ότι το Αζερμπαϊζάν ανέκτησε την πλήρη κυριαρχία των εδαφών του και τώρα επιθυμεί να ενσωματώσει τον πληθυσμό του Καραμπάχ και να μετατρέψει την περιοχή αυτήν σε «παράδεισο». Το Αζερμπαϊτζάν, πρόσθεσε, δεν έχει τίποτα εναντίον των Αρμένιων κατοίκων του Καραμπάχ –«είναι πολίτες μας», είπε χαρακτηριστικά– αλλά μόνο εναντίον της «εγκληματικής» ηγεσίας των αυτονομιστών.

Το Μπακού εκτιμά το γεγονός ότι η Αρμενία, στη στήριξη της οποίας υπολόγιζε το Ναγκόρνο Καραμπάχ εδώ και τρεις δεκαετίες, δεν επιδίωξε να παρέμβει στη στρατιωτική επιχείρηση των Αζέρων. Αυτό το γεγονός βελτιώνει τις προοπτικές ειρηνευτικών συνομιλιών, είπε ο Αλίεφ.

Ο Αζέρος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι οι αυτονομιστές άρχισαν να παραδίδουν τον οπλισμό τους και να εγκαταλείπουν τις στρατιωτικές θέσεις τους, λίγο μετά την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με την οποία τερματίστηκε η «επίθεση αστραπή» στον θύλακα. Πρόσθεσε ότι οι αζέρικες δυνάμεις «κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος» των αυτονομιστικών δυνάμεων και του εξοπλισμού τους και «αποκατέστησαν την εθνική κυριαρχία» στην περιοχή.

Στην Αρμενία

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν συζήτησε την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες σήμερα, λίγες ώρες αφότου κηρύχθηκε εκεχειρία στον θύλακα αυτόν.

Η εκπρόσωπος του Πασινιάν, Ναζέλι Μπαγντασαριάν, ανέφερε μέσω του Facebook ότι «συζητήθηκε η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι Πούτιν και Πασινιάν συζήτησαν επίσης θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν μπροστά από την έδρα της αρμενικής κυβέρνησης στο Γερεβάν, ζητώντας την παραίτηση του Πασινιάν. «Χάνουμε την πατρίδα μας, τον λαό μας», είπε ένας από τους διαδηλωτές, ο 20χρονος μουσικός Σαργκίς Χαγιάτς.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν το κοινοβούλιο να ξεκινήσει μια «διαδικασία καθαίρεσης» του πρωθυπουργού, όπως ανακοίνωσε στο πλήθος ο Ισκάν Σαγκατελιάν, του κόμματος Dachnaktsoutyoun. Τα κόμματα αυτά θέλουν επίσης να συγκροτηθεί μια «εθνική επιτροπή» που θα κατευθύνει το λαϊκό κίνημα και «θα μας απελευθερώσει από αυτές τις αρχές», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Επικαιρότητα |

Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου

Ιδιαίτερα κομβικοί αποδεικνύονται οι πρώτοι μήνες του 2024 σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις δυνάμεις του Κιέβου να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη ρωσική επίθεση