Συνάντηση με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ θα έχει σήμερα Δευτέρα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που χιλιάδες Αρμένιοι εγκαταλείπουν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά τις αζερικές επιθέσεις.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ερντογάν, ο τούρκος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη στον αυτόνομο θύλακα Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν – μια λωρίδα αζερικού εδάφους που βρίσκεται ανάμεσα στην Αρμενία, το Ιράν και την Τουρκία – για να συζητήσει με τον Αλίεφ την κατάσταση στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κρίσιμη αυτή στιγμή σε μια από τις πιο δύσκολες εδαφικές διαμάχες στον κόσμο, αναζητώντας «ενεργό ρόλο» σε αυτή τη λωρίδα γης , η οποία συνδέει το Ναχιτσεβάν με το Αζερμπαϊτζάν μέσω του λεγόμενου διαδρόμου Zangezur.

Κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ: Διευθετήθηκε η διαμάχη, λέει η Ρωσία – Τι υποστηρίζουν Μπακού και Αρμένιοι

Η Τουρκία θεωρεί τον διάδρομο Zangezur ως κλειδί για τις φιλοδοξίες της να γίνει εμπορικός δρόμος που θα συνδέει το Λονδίνο και το Πεκίνο με σιδηρόδρομους και αυτοκινητόδρομους. Ωστόσο, το Ιράν ανησυχεί ότι το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη για να καταλάβει τη νότια περιοχή Syunik της Αρμενίας για να συνδεθεί με το Ναχιτσεβάν, αποκόπτοντας πιθανώς μια ζωτικής σημασίας οδό μεταφοράς στο βορρά μέσω της Αρμενίας για την Ισλαμική Δημοκρατία.

Το φυσικό αέριο

Το Ιράν έχει πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν για να αποτρέψει το Μπακού έναντι μιας μονομερούς κίνησης. Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν αντέδρασαν με κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Ο Ερντογάν έχει προγραμματίσει τη Δευτέρα να ανοίξει μια εκσυγχρονισμένη στρατιωτική εγκατάσταση του Αζερμπαϊτζάν και να παραστεί σε τελετή εγκαινίων για έναν αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στο Ναχιτσεβάν από την τουρκική μεθοριακή επαρχία Igdir, σύμφωνα με το γραφείο του. Ο αγωγός αναμένεται να βοηθήσει στη διαφοροποίηση των εισαγωγών φυσικού αερίου του Ναχιτσεβάν, απομακρύνοντάς τους από το Ιράν.

Οι σχέσεις μεταξύ Μπακού και Τεχεράνης επιδεινώθηκαν μετά τον πόλεμο του Αζερμπαϊτζάν με τη γειτονική Αρμενία πριν από τρία χρόνια. Οπλισμένες με ισραηλινά και τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ανέκτησαν τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων του εδάφους τους που κατείχε η Αρμενία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 πριν η Ρωσία μεσολαβήσει για κατάπαυση του πυρός τον Νοέμβριο του 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ