Επιβραδύνθηκε απροσδόκητα ο πληθωρισμός στη Γαλλία καθώς οι μικρότερες αυξήσεις τιμών για τις υπηρεσίες και τα μεταποιημένα αγαθά αντιστάθμισαν την ελεγχόμενη από την κυβέρνηση αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 5,6% τον Σεπτέμβριο, σε ετήσια βάση, καταγράφοντας μια οριακή υποχώρηση από το 5,7% του προηγούμενου μήνα. Η διάμεση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg με οικονομολόγους ήταν 5,9%.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προβεί σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων σε μια προσπάθειά της να επαναφέρει τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 2%.

Eurostat: Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο – Στο 4,3% στην ευρωζώνη

Την Πέμπτη, η Γερμανία ανέφερε ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, ενώ αντίθετα στην Ισπανία καταγράφηκε νέα αύξηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Οι επενδυτές χαιρέτησαν τα νέα από τη Γαλλία, αγοράζοντας γερμανικά ομόλογα και μειώνοντας τις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου κατά 5 μονάδες βάσης, στο 2,88%. Το ευρώ διατήρησε τα κέρδη εν μέσω ευρείας αδυναμίας του δολαρίου, καταγράφοντας αύξηση κατά 0,2%, στα 1,0588 δολάρια.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Γαλλίας δεν περιέχουν μια ένδειξη για τον πυρήνα του πληθωρισμού, καθώς δεν υπολογίζονται ασταθείς παράγοντες όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα. Ωστόσο, η ανάλυση έδειξε ότι οι αυξήσεις των τιμών για τις υπηρεσίες επιβραδύνθηκαν στο 2,8% —το χαμηλότερο ποσοστό από τον Ιανουάριο— ενώ ο πληθωρισμός στα μεταποιημένα προϊόντα διαμορφώθηκε στο 2,9%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 11,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν τον Σεπτέμβριο, από 6,8% τον Αύγουστο, καθώς η κυβέρνηση ήρε εν μέρει το ανώτατο όριο στην ηλεκτρική ενέργεια.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Francois Villeroy de Galhau, πίεσε την ΕΚΤ να διατηρήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 4% μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις — εν μέρει για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι ασφυξίας της ήδη ταλαιπωρημένης οικονομίας της Ευρώπης.

Αλλά κάποια «γεράκια», όπως ο Αυστριακός Robert Holzmann, προειδοποιούν ότι κάποιοι αστάθμητοι παράγοντες, όπως το πετρέλαιο που φτάνει τα 100 δολάρια το βαρέλι, μπορούν ακόμα να δικαιολογήσουν νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Πάνω από 30 δισ. οι δαπάνες

Η παρατεταμένη μάχη κατά του πληθωρισμού δημιουργεί δυσκολίες για τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη ξοδέψει περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ για να αντισταθμίσει την απότομη αύξηση του ενεργειακού κόστους που αναμενόταν να είναι προσωρινή.

Με περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο που δεν επιτρέπει τη συνέχιση των μέτρων στήριξης, οι υπουργοί της ΕΕ επιχειρούν να επινοήσουν πιο δημιουργικές επιλογές για να προστατέψουν τα νοικοκυριά. Αυτό περιλαμβάνει την άσκηση πίεσης σε εταιρείες πετρελαίου για μείωση των περιθωρίων κέρδους και τον εξαναγκασμό των παραγωγών τροφίμων να επαναδιαπραγματευτούν τις τιμές με τους λιανοπωλητές. Ως μέρος του προϋπολογισμού του 2024, η Γαλλία θα εισαγάγει επίσης ένα σύστημα ελέγχων για άτομα με χαμηλό εισόδημα που χρειάζονται αυτοκίνητο για να εργαστούν.

«Προστατεύουμε την αγοραστική δύναμη των πολιτών μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ σε διάσκεψη μικρών επιχειρήσεων την Πέμπτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή