Μείωση του όγκου του κακόβουλου λογισμικού στα τελικά σημεία, παρά τις ολοένα και πιο εκτεταμένες εκστρατείες επιθέσεων, κατέγραψε η έρευνα Internet Security Report της WatchGuard Technologies, που δραστηριοποιείται στην ενοποιημένη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνουν τα εξής:

Tο 95% του κακόβουλων λογισμικών φτάνει πλέον μέσω κρυπτογραφημένων συνδέσεων, μείωση του όγκου των κακόβουλων λογισμικών στα τερματικά σημεία, παρά την αυξανόμενη εξάπλωση των εκστρατειών, μείωση των ανιχνεύσεων ransomware εν μέσω αύξησης των επιθέσεων διπλού-εκβιασμού, διατήρηση των παλαιότερων ευπαθειών λογισμικού ως δημοφιλών στόχων εκμετάλλευσης από τους σύγχρονους φορείς απειλών και πολλά άλλα.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Περισσότερα τα πλεονεκτήματα από τα μειονεκτήματα

Πολλές στρατηγικές επιθέσεων

«Τα δεδομένα που αναλύθηκαν από το Threat Lab για την τελευταία μας έκθεση ενισχύουν την αντίληψή μας για τον τρόπο με τον οποίο οι προηγμένες επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού αυξομειώνονται σε συχνότητα εμφάνισης και οι πολύπλευρες απειλές στον κυβερνοχώρο συνεχίζουν να εξελίσσονται, απαιτώντας συνεχή επαγρύπνηση και μια πολυεπίπεδη προσέγγιση ασφάλειας για την αποτελεσματική καταπολέμησή τους», δήλωσε ο Corey Nachreiner, επικεφαλής ασφαλείας της WatchGuard. «Δεν υπάρχει μία μόνο στρατηγική που χρησιμοποιούν οι απειλητικοί φορείς στις επιθέσεις τους και ορισμένες απειλές συχνά παρουσιάζουν διαφορετικά επίπεδα κινδύνου σε διαφορετικές περιόδους του έτους. Οι οργανισμοί πρέπει να βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση για την παρακολούθηση αυτών των απειλών και να χρησιμοποιούν μια ενιαία προσέγγιση ασφάλειας, η οποία μπορεί να διαχειρίζεται αποτελεσματικά από παρόχους διαχειριζομένων υπηρεσιών, για την καλύτερη άμυνά τους.»

Τα σημαντικότερα ευρήματα

Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων ευρημάτων, η τελευταία Έκθεση για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο με στοιχεία από το δεύτερο τρίμηνο του 2023 έδειξε ότι:

• Το 95% του κακόβουλου λογισμικού κρύβεται πίσω από την κρυπτογράφηση. Τα περισσότερα κακόβουλα προγράμματα κρύβονται πίσω από την κρυπτογράφηση SSL/TLS που χρησιμοποιείται από ασφαλείς ιστότοπους. Οι οργανισμοί που δεν επιθεωρούν την κίνηση SSL/TLS στην περίμετρο του δικτύου πιθανόν να χάνουν το μεγαλύτερο μέρος του malware. Επιπλέον, το κακόβουλο λογισμικό zero day μειώθηκε στο 11% των συνολικών ανιχνεύσεων κακόβουλου λογισμικού, ποσοστό που αποτελεί χαμηλό όλων των εποχών. Ωστόσο, κατά την επιθεώρηση κακόβουλου λογισμικού μέσω κρυπτογραφημένων συνδέσεων, το μερίδιο των ανιχνεύσεων αποφυγής αυξήθηκε στο 66%, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι επιτιθέμενοι συνεχίζουν να μεταφέρουν εξελιγμένο κακόβουλο λογισμικό κυρίως μέσω κρυπτογράφησης.

• Ο συνολικός όγκος του κακόβουλου λογισμικού στα τελικά σημεία έχει μειωθεί ελαφρώς, αν και οι εκστρατείες ευρέως διαδεδομένου κακόβουλου λογισμικού αυξήθηκαν. Υπήρξε μια μικρή μείωση κατά 8% στις ανιχνεύσεις κακόβουλου λογισμικού σε τερματικά σημεία το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ωστόσο, όταν εξετάζονται οι ανιχνεύσεις κακόβουλου λογισμικού τελικών σημείων που εντοπίστηκαν από 10 έως 50 συστήματα και έως 100 ή περισσότερα συστήματα, ο όγκος αυτών των ανιχνεύσεων αυξήθηκε κατά 22% και 21%, αντίστοιχα. Οι αυξημένες ανιχνεύσεις σε περισσότερα μηχανήματα υποδεικνύουν ότι οι εκτεταμένες εκστρατείες κακόβουλου λογισμικού αυξήθηκαν από το πρώτο στο δεύτερο τρίμηνο του 2023.

• Οι επιθέσεις διπλού-εκβιασμού από ομάδες ransomware αυξήθηκαν κατά 72% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς το Threat Lab κατέγραψε 13 νέες ομάδες εκβιασμού. Ωστόσο, η αύξηση των επιθέσεων διπλού εκβιασμού συνέβη καθώς οι ανιχνεύσεις ransomware σε τελικά σημεία μειώθηκαν κατά 21% σε τριμηνιαία βάση και κατά 72% σε ετήσια βάση.

• Έξι νέες παραλλαγές κακόβουλου λογισμικού στο Top 10 ανιχνεύσεων τελικών σημείων. Το Threat Lab είδε μια τεράστια αύξηση των ανιχνεύσεων του παραβιασμένου εγκαταστάτη 3CX, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 48% του συνολικού όγκου ανιχνεύσεων στη λίστα Top 10 των απειλών κακόβουλου λογισμικού του 2ου τριμήνου. Επιπλέον, το Glupteba, ένας πολύπλευρος φορτωτής (loader), botnet, κλέφτης πληροφοριών και cryptominer που στοχεύει τα θύματα φαινομενικά αδιακρίτως σε όλο τον κόσμο, έκανε επανεμφάνιση στις αρχές του 2023, αφού διακόπηκε το 2021.

• Οι φορείς απειλών χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο δυαδικά αρχεία των Windows που δεν είναι σε “κοινή θέα” για να μεταφέρουν κακόβουλο λογισμικό. Κατά την ανάλυση των φορέων επίθεσης και του τρόπου με τον οποίο οι φορείς απειλής αποκτούν πρόσβαση στα τελικά σημεία, οι επιθέσεις που έκαναν κατάχρηση εργαλείων του λειτουργικού συστήματος των Windows, όπως το WMI και το PSExec, αυξήθηκαν κατά 29%, αντιπροσωπεύοντας το 17% του συνολικού όγκου, ενώ το κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιούσε script όπως το PowerShell μειώθηκε κατά 41% σε όγκο. Τα script παραμένουν ο πιο κοινός φορέας μεταφοράς κακόβουλου λογισμικού, αντιπροσωπεύοντας το 74% των συνολικών ανιχνεύσεων. Οι παραβιάσεις που βασίζονται σε προγράμματα περιήγησης μειώθηκαν κατά 33% και αντιπροσωπεύουν το 3% του συνολικού όγκου.

• Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου συνεχίζουν να στοχεύουν σε παλαιότερες ευπάθειες λογισμικού. Οι ερευνητές του Threat Lab ανακάλυψαν τρεις νέες υπογραφές στις 10 κορυφαίες επιθέσεις δικτύου για το β’ τρίμηνο, οι οποίες βασίζονται σε παλαιότερες ευπάθειες. Μία ήταν ευπάθεια του 2016 που σχετίζεται με ένα σύστημα διαχείρισης μάθησης ανοικτού κώδικα (GitHub), το οποίο αποσύρθηκε το 2018. Άλλες ήταν μια υπογραφή που πιάνει υπερχειλίσεις ακεραίων στην PHP, τη γλώσσα script που χρησιμοποιείται από πολλούς ιστότοπους, και μια εφαρμογή διαχείρισης buffer overflow της HP του 2010, με την ονομασία Open View Network Node Manager.

• Παραβιασμένα domain σε blog WordPress και υπηρεσία link-shortening. Κατά την έρευνα κακόβουλων τομέων, η ομάδα του Threat Lab αντιμετώπισε περιπτώσεις αυτοδιαχειριζόμενων ιστοτόπων (όπως blog του WordPress) και μιας υπηρεσίας domain-shortening που είχαν παραβιαστεί για να φιλοξενήσουν είτε κακόβουλο λογισμικό είτε πλαίσιο εντολών και ελέγχου κακόβουλου λογισμικού. Επιπλέον, οι φορείς απειλής του Qakbot είχαν παραβιάσει έναν ιστότοπο αποκλειστικό για έναν εκπαιδευτικό διαγωνισμό στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού για να φιλοξενήσουν υποδομή διοίκησης και ελέγχου για το botnet τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Google: Αντιμέτωπη με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των ΗΠΑ – Πώς εξελίσσεται η δίκη 
Τεχνολογία |

H Google μπροστά στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των ΗΠΑ - Πώς εξελίσσεται η δίκη 

Από τις 12 Σεπτεμβρίου, οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να αποδείξουν πώς ο γίγαντας των μηχανών αναζήτησης είναι μονοπώλιο που καταχράστηκε παράνομα τη δύναμή του για να αυξήσει τα κέρδη του

TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση

Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023
Τεχνολογία |

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023

Τον Ιανουάριο του 2023, το Βερολίνο δήλωσε ότι Ρώσοι ακτιβιστές χάκερ έθεσαν εκτός δικτύου αρκετούς γερμανικούς ιστότοπους σε αντίποινα για την απόφασή του να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία.