Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Κυριακή στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς το Ισραήλ προχώρησε σε εκτεταμένους βομβαρδισμούς στον παλαιστινιακό θύλακα σε αντίποινα για την αιφνιδιαστική επίθεση ενόπλων της Χαμάς και άλλων οργανώσεων που στοίχησαν τη ζωή σε τουλάχιστον 700 Ισραηλινούς, πολλοί εκ των οποίων ήταν άμαχοι. Δεκάδες ακόμα απήχθησαν και κρατούνται όμηροι εντός του παλαιστινιακού θύλακα.

Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ: Κήρυξε και επίσημα πόλεμο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς

Επρόκειτο για την πιο θανατηφόρα επιχείρηση στο έδαφος του Ισραήλ μετά την κοινή επίθεση της Αιγύπτου και της Συρίας στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, πριν από 50 χρόνια.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν συγκροτήματα κατοικιών, σήραγγες, ένα τζαμί και σπίτια αξιωματούχων της Χαμάς στη Γάζα, σκοτώνοντας περισσότερους από 400 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά, σε υλοποίηση της προειδοποίησης Νετανιάχου για «αποφασιστική εκδίκηση».

«Θα επιτεθούμε σκληρά στη Χαμάς και αυτό θα είναι ένα μακρύ, μακρύ ταξίδι», είχε δηλώσει νωρίτερα στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Η στάση της διεθνούς κοινότητας

Πέρα από την αποκλεισμένη Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις και η υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή Χεζμπολάχ του Λιβάνου αντάλλαξαν πυρά πυροβολικού και ρουκέτες, ενώ στην Αίγυπτο δύο ισραηλινοί τουρίστες σκοτώθηκαν μαζί με έναν ξεναγό από Αιγύπτιο αστυνομικό που άνοιξε πυρ εναντίον τους.

Εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση έχουν απευθύνει πολλές χώρες παγκοσμίως, αν και τα κράτη της Δύσης στέκονται κυρίως στο πλευρό του Ισραήλ. Από την άλλη πλευρά το Ιράν, η Χεζμπολάχ και διαδηλωτές σε διάφορα κράτη της Μέσης Ανατολής στηρίζουν τη Χαμάς.

Στο νότιο Ισραήλ την Κυριακή, οι ένοπλοι της Χαμάς εξακολουθούσαν να μάχονται τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας περισσότερο από 24 ώρες μετά την αιφνιδιαστική, πολύπλευρη επίθεσή τους με πυραύλους και ομάδες ενόπλων που κατέλαβαν στρατιωτικές βάσεις και εισέβαλαν σε συνοριακές πόλεις.

Προς χερσαία επιχείρηση

Ο στρατός του Ισραήλ, ο οποίος αντιμετωπίζει αμήχανα ερωτήματα για το γεγονός ότι δεν απέτρεψε την επίθεση, δήλωσε ότι ανέκτησε τον έλεγχο των περισσότερων σημείων διείσδυσης κατά μήκος των φραγμών ασφαλείας, σκότωσε εκατοντάδες επιτιθέμενους και αιχμαλώτισε δεκάδες άλλους.

Το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες γύρω από τη Γάζα, τη στενή περίκλειστη λωρίδα γης στην οποίαν κατοικούν αποκλεισμένοι από τον έξω κόσμο 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι. Παράλληλα, οι αρχές του Ισραήλ έχουν αρχίσει να απομακρύνουν κατοίκους της χώρας από τις περιοχές γύρω από τα σύνορα με τον θύλακα, καθώς προετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση.

«Αυτός είναι ο πέμπτος μου πόλεμος. Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει. Δεν θέλω να συνεχίσω να αισθάνομαι έτσι», δήλωσε ο Qassab al-Attar, ένας Παλαιστίνιος χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου στη Γάζα, τα αδέλφια του οποίου τον μετέφεραν σε καταφύγιο.

Τέλος στην προσέγγιση με τη Σαουδική Αραβία;

Όπως σχολιάζει το Reuters, η σοκαριστική αναζωπύρωση του Μεσανατολικού ενδέχεται να υπονομεύσει τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ κινήσεις προς την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας. Εάν κάτι τέτοιο συνέβαινε, οι ελπίδες των Παλαιστινίων για αυτοδιάθεση πιθανότατα θα έσβηναν οριστικά ενώ το Ιράν, κύριος υποστηρικτής της Χαμάς, θα απομονωνόταν.

Ο άλλος κύριος περιφερειακός σύμμαχος της Τεχεράνης, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, διεξήγαγε πόλεμο με το Ισραήλ το 2006 και δήλωσε ότι τα «όπλα και οι ρουκέτες» της στέκονται στο πλευρό της Χαμάς. «Συνιστούμε στη Χεζμπολάχ να μην εμπλακεί σε αυτό και δεν νομίζω ότι θα το κάνει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Σφαγή στο Ισραήλ

Με τα συντρίμμια από την επίθεση του Σαββάτου να εξακολουθούν να βρίσκονται γύρω από τις νότιες πόλεις και τις συνοριακές κοινότητες το πρωί της Κυριακής, οι Ισραηλινοί αναστατώθηκαν από τη θέα των αιματοβαμμένων πτωμάτων στους δρόμους, τα αυτοκίνητα και ακόμη και τα σπίτια τους.

Περίπου 30 αγνοούμενοι Ισραηλινοί που συμμετείχαν σε χορευτικό πάρτι βγήκαν από την κρυψώνα τους την Κυριακή, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Παλαιστίνιοι μαχητές πήραν δεκάδες ομήρους στη Γάζα, μεταξύ των οποίων στρατιώτες και πολίτες, παιδιά και ηλικιωμένους.

Η αιχμαλωσία τόσων πολλών Ισραηλινών, μερικοί από τους οποίους τραβήχτηκαν μέσα από τα σημεία ελέγχου ασφαλείας ή οδηγήθηκαν αιμόφυρτοι στη Γάζα, αποτελεί άλλο ένα αίνιγμα για τους χειρισμούς του Νετανιάχου. Στο παρελθόν Ισραηλινοί όμηροι είχαν ανταλλαχθεί με πολλούς Παλαιστίνιους αιχμαλώτους.

Μεταξύ των ομήρων πιστεύεται ότι είναι και δύο Μεξικανοί.

Λουτρό αίματος στη Γάζα

«Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η Χαμάς πήρε ομήρους ως ασφάλεια έναντι των ισραηλινών αντιποίνων, ιδίως μιας μαζικής επίθεσης στο έδαφος και για να ανταλλάξει με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους», δήλωσε ο Aaron David Miller, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace.

Η Χαμάς εκτόξευσε περισσότερες ρουκέτες στο Ισραήλ την Κυριακή.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι θα συνδυάσει την εκκένωση των παραμεθόριων περιοχών με την αναζήτηση περισσότερων στρατιωτών.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα άρχισαν αμέσως μετά την επίθεση της Χαμάς και συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και την Κυριακή, καταστρέφοντας γραφεία και στρατόπεδα εκπαίδευσης της οργάνωσης, αλλά και σπίτια και άλλα κτίρια. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι 413 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 78 παιδιά, σκοτώθηκαν και 2.300 άνθρωποι τραυματίστηκαν από το Σάββατο.

Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι περισσότεροι από 20.000 Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε σχολεία που διαχειρίζεται. Έκανε έκκληση για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τη μεταφορά τροφίμων στη Γάζα.

Πώς φτάσαμε στη νέα κλιμάκωση

Η κλιμάκωση ακολουθεί την έξαρση της βίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων μαχητών στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, όπου η παλαιστινιακή αρχή ασκεί περιορισμένη αυτοδιοίκηση, στην οποία αντιτίθεται η Χαμάς.

Οι συνθήκες στη Δυτική Όχθη έχουν επιδεινωθεί υπό την ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου με περισσότερες ισραηλινές επιδρομές και επιθέσεις Εβραίων εποίκων σε παλαιστινιακά χωριά, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου.

Τα οποία ειρηνευτικά σχέδια έχουν τεθεί εδώ και χρόνια στο συρτάρι, με την ισραηλινή πολιτική να αποσπάται φέτος από τις εσωτερικές διαμάχες για τα σχέδια του Νετανιάχου να αναμορφώσει το δικαστικό σύστημα.

Η Τουρκία δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να ηγηθεί της ειρηνευτικής διπλωματίας, ξεκαθαρίζοντας ότι η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη πραγματική λύση.

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε ότι η επίθεση θα επεκταθεί στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ. Οι κάτοικοι της Γάζας ζουν υπό ισραηλινό αποκλεισμό εδώ και 16 χρόνια, από τότε που η Χαμάς κατέλαβε τον έλεγχο της περιοχής το 2007.

«Πόσες φορές σας έχουμε προειδοποιήσει ότι ο παλαιστινιακός λαός ζει σε προσφυγικούς καταυλισμούς εδώ και 75 χρόνια και εσείς αρνείστε να αναγνωρίσετε τα δικαιώματα του λαού μας;», διερωτήθηκε.

Αεροπλανοφόρο στέλνουν οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγήθηκαν των δυτικών καταγγελιών για τις επιθέσεις της Χαμάς, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να απευθύνει ωμή προειδοποίηση προς το Ιράν και άλλους: «Αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για οποιοδήποτε εχθρικό προς το Ισραήλ κόμμα να εκμεταλλευτεί αυτές τις επιθέσεις». Αργά το βράδυ της Κυριακής ανακοινώθηκε ότι οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του αμερικανικού στρατού, στέλνουν αεροπλανοφόρο στην περιοχή.

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι τηλεφώνησε στον επικεφαλής της Χαμάς για να τον συγχαρεί για τη «νίκη».

Στο μεταξύ, όπως σχολιάζει το Reuters, για ένα κράτος με μια περιβόητη μυστική υπηρεσία που καυχιέται για τη διείσδυση και την παρακολούθηση των Παλαιστινίων μαχητών, οι επιθέσεις φάνηκαν να αποτελούν μια συγκλονιστική αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι κύριοι δείκτες του χρηματιστηρίου του Τελ Αβίβ υποχώρησαν κατά 6% την Κυριακή, με τους επενδυτές να αναμένουν η νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή να οδηγήσει σε ισχυροποίηση του χρυσού και των άλλων ασφαλών καταφυγίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα