Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν τη Δευτέρα, αφότου αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επανέλαβαν ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει περιοριστική και ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί της ανόδου των τιμών.

UBS: Επιστρέφουν οι τιμωροί των ομολόγων;

Το Σάββατο το «γεράκι» της ΕΚΤ, Γιόαχιμ Νάγκελ, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός, οπότε η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει περιοριστική κατά το ορατό μέλλον.

Η αγορά εργασίας της ευρωζώνης δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης, παρά το σχεδόν υφεσιακό περιβάλλον και το ρεκόρ διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων, δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την ευρωζώνη, αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης (bps) στο 2,78%.

Η τάση καταφυγής σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία είχε οδηγήσει την απόδοση του γερμανικού ομολόγου από περίπου 2,9% στις 6 Οκτωβρίου σε περίπου 2,7% μέσα σε λίγες ημέρες, λόγω των ανησυχιών για κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς σε έναν περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ανησυχίες

Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό στήριξαν τις αποδόσεις των ομολόγων καθώς οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν άλμα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το μπρεντ υποχώρησαν τη Δευτέρα μετά την άνοδο που σημείωσαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές περιμένουν να δουν αν η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς θα παρασύρει και άλλες χώρες – μια εξέλιξη που ενδεχομένως θα οδηγούσε τις τιμές σε περαιτέρω άνοδο.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας – ο δείκτης αναφοράς για την περιφέρεια της ευρωζώνης – αυξήθηκε κατά 1 μ.β. στο 4,767%.

Το spread μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών δεκαετών ομολόγων διαμορφώθηκε στις 197 μονάδες βάσης. Στις 9 Οκτωβρίου έφτασε τις 209,2 μ.β., το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η ισχυρή ζήτηση για ομόλογα σε συνδυασμό με ένα στήριγμα που παρέχει η ΕΚΤ – το μέσο προστασίας της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument – TPI) που ενέκρινε η κεντρική τράπεζα τον Ιούλιο του 2022 – θα διατηρήσει τις αποδόσεις των περιφερειακών ομολόγων σε καλό δρόμο.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές βλέπουν περαιτέρω διεύρυνση από τα τρέχοντα επίπεδα.

Με το βλέμμα στη Ρώμη

Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση της Ιταλίας ενέκρινε προϋπολογισμό που περιλαμβάνει μέτρα στήριξης της οικονομίας ύψους περίπου 24 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα σχέδια, το έλλειμμα θα αυξηθεί στο 4,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το επόμενο έτος.

Ο διοικητής της ιταλικής κεντρικής τράπεζας Ιγνάτσιο Βίσκο δήλωσε την Παρασκευή ότι η διαφορά του spread με τα γερμανικά ομόλογα είναι «σχετική», αλλά απέχει πολύ από τα επίπεδα του 2011, όταν η ευρωζώνη αντιμετώπιζε κρίση.

Το κόστος ασφάλισης του πενταετούς ιταλικού χρέους έναντι του κινδύνου αθέτησης υποχρέωσης διατηρήθηκε στις 115 μονάδες βάσης στο κλείσιμο της Δευτέρας, αμετάβλητο από τα επίπεδα  που είχε καταγράψει νωρίτερα μέσα στην ημέρα και επίσης αμετάβλητο από την Παρασκευή, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Market Intelligence.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή