Με την Alpha Bank να είναι η βασική πρωταγωνίστρια, το χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε σήμερα να αναρριχηθεί πάνω από τις 1.190 μονάδες, χωρίς όμως να ανεβάσει τους συναλλακτικούς του ρυθμούς σε επίπεδα που να δείχνουν ότι το κλίμα βελτιώθηκε μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.

Wall Street: Θετικά πρόσημα

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,95%  στις 1.196,56  μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.178,91 μονάδων (+0,44%) και 1.198,17 μονάδων (+2,08% ). Ο τζίρος ανήλθε στα 114,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 35,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,3 εκατ. τεμάχια αξίας 21,7 εκατ.  ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 2,51% στις 2.955,24 μονάδες, ενώ στο +0,85% έκλεισε ο  Mid Cap και στις 1.914,79 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 4,43% στις 981,18 μονάδες.

«Παράσταση για έναν ρόλο»

Όπως ήταν αναμενόμενο η σημερινή συνεδρίαση ήταν αφιερωμένη στην Alpha Bank, η οποία μετά την αναστολή της χθεσινής συνεδρίασης ήρθε για να δώσει τη ώθηση σε μια αγορά που τηρεί επί μακρόν στάση αναμονής για τα πακέτα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες. Βέβαια, η επαναφορά δεν συνοδεύτηκε και με μεγαλύτερη σαφήνεια, σε σχέση με ότι γνώριζε η αγορά μέχρι χτες, γεγονός που άφησε πολλά σενάρια να διακινούνται και να ορίζουν και τις παράπλευρες κινήσεις σε όλον τον τραπεζικό κλάδο.

Έτσι, τα σενάρια, οι εικασίες, αλλά και οι προσδοκίες για την επόμενη ημέρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έδωσαν και πήραν στην αγορά, η οποία “διψά” να μάθει το τίμημα στο οποίο η ιταλική τράπεζα προσφέρθηκε να αποκτήσει το 9% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Alpha Bank. Σε κάθε περίπτωση όμως το ενδιαφέρον είναι ζωηρό, με την παρουσία της UniCredit να δίνει ένα θετικό πρώτο μήνυμα. Η συνέχεια όμως θα έχει αρκετές προκλήσεις, καθώς το ΤΧΣ θα πρέπει να πετύχει τους βέλτιστους δυνατούς όρους για το δημόσιο συμφέρον στο σχέδιο αποεπένδυσης του από τις ελληνικές τράπεζες.

Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στον ot.gr, αυτές τις ημέρες εξηγούν την στάση αναμονής που τηρούσαν όλο αυτό το διάστημα τα περισσότερα μεγάλα κεφάλαια, αφού τα “πακέτα” του ΤΧΣ στις συστημικές τράπεζες είναι σημαντικές εξελίξεις που δεν μπορούν να αγνοηθούν στη διαμόρφωση των μακροπρόθεσμων στρατηγικών. Οι όροι που θα διατεθούν αυτά σαφώς θα παίξουν μεγάλο ρόλο στην πορεία της αγοράς, αλλά και στα μηνύματα που θα δώσουν για τις προθέσεις των ξένων στα ελληνικά δρώμενα.

Μιας αγοράς όμως που έχει «κολλήσει» σχεδόν δύο εβδομάδες σε μια μικρή περιοχή 20 μονάδων, χωρίς να μπορεί να τερματίσει το «κρυφτό» που παίζουν αγοραστές και πωλητές για μικρά ποσοστά. Μάλιστα, η παλίνδρομη κίνηση μέχρι τη ζώνη των 1.185 μονάδων δεν έσπασε ούτε σήμερα.

Από την άλλη όμως, είναι αξιοσημείωτη η «άρνηση» της αγοράς να διολισθήσει σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών, κάτω από την «κόκκινη γραμμή» του εκθετικού μέσου όρου των 200 ημερών, αγοράζοντας επί της ουσίας χρόνο για μια πιο ξεκάθαρη διαφυγή. Και όσο μένει πάνω από τη γραμμή του 200αρη, το σενάριο της ανοδικής διαφυγής κερδίζει περισσότερους πόντους.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank έκλεισε με άλμα 12,44%, διακινώντας μάλιστα 19,5 εκατ. τεμάχια, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 1,4280 ευρώ. Η Aegean αντέδρασε και πάλι πάνω από τα 10 ευρώ, σημειώνοντας κέρδη 4,16%, ενώ η ΕΛΧΑ ενισχύθηκε κατά 3,09%. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Εθνική, Σαράντη, Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, Λάμδα, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Coca Cola και Jumbo.

Τα κέρδη σε Πειραιώς, Quest, Cenergy, Eurobank και Ελληνικά Πετρέλαια ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Motor Oil, Ελλάκτωρ, Τιτάν και Τέρνα Ενεργειακή. Την ανοδική κίνηση δεν κατάφερε να ακολουθήσει ο ΟΤΕ με το -0,91% και οι Autohellas και ΓΕΚ Τέρνα, οι οποίες έκλεισαν με απώλειες 1,09% και 1,36% αντίστοιχα.

Στο επίκεντρο σήμερα ήταν και η μετοχή της ΑΝΕΚ, η οποία με το +9,68% που σημείωσε διακίνησε 754 χιλ. τεμάχια, μετά και την έγκριση της συγχώνευσης της εταιρείας με την Attica Group. Οι μέτοχοι της AΝΕΚ θα λάβουν 0,1217 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της Attica, για κάθε μία παλαιά μετοχή της AΝΕΚ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών