Με άνοδο 19,7% στη ζήτηση και αύξηση 1,5% στην πληρότητα σε σύγκριση με πέρυσι έκανε ποδαρικό ο Σεπτέμβρης ανοίγοντας την ενδιάμεση εποχή για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα της Airdna, σύμφωνα με την οποία ενώ πέρυσι η ζήτηση μειώθηκε κατά 30,8% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο, φέτος η πτώση ήταν μικρότερη στο 23,1% — και μόλις 7% στη Γερμανία και 13% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Airbnb: Τα μέτρα περιορισμού και τι αλλάζει στην Ελλάδα [γράφημα]

Η Αυστρία (+4,1%), η Τσεχία (+3,9%) και η Ισπανία (+3,3%) ηγήθηκαν της αύξησης της πληρότητας, ενώ η Φινλανδία (-15,1%), η Δανία (-5,9%) και η Σουηδία (-5,5%) αντιμετώπισαν προκλήσεις, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης της προσφοράς.

Σημειώνεται ότι η μείωση της πληρότητας επηρέασε πιο έντονα τα μικρότερα και φθηνότερα ακίνητα.

Αντίθετα, τα μεγαλύτερα ακίνητα σε όλη την Ευρώπη παρουσίασαν αυξημένη πληρότητα, με τα σπίτια τεσσάρων υπνοδωματίων να αυξάνονται κατά 4,1% από έτος σε έτος και τα ακίνητα με πέντε ή περισσότερα υπνοδωμάτια να αυξάνονται κατά 7,7%.

Όσον αφορά τους επόμενους μήνες, οι κρατήσεις για τον χειμώνα είναι ήδη 17% υψηλότερες από πέρυσι για τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο και 18% υψηλότερες για τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο.

Οι χριστουγεννιάτικοι προορισμοί προετοιμάζονται για μια πολύ καλή, με πόλεις όπως η Κρακοβία (+73% σε ετήσια βάση), η Πράγα (+68% σε ετήσια βάση) και η Βιέννη (+61% σε ετήσια βάση) να έχουν πολύ μεγάλες αυξήσεις.

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, τον φετινό Σεπτέμβριο οι διαθέσιμες καταχωρίσεις αυξήθηκαν 7,7% σε ετήσια βάση και 8% έναντι του 2019

Η ζήτηση αυξήθηκε 13,8% σε ετήσια βάση, 15% σε σύγκριση με το 2019.

Η πληρότητα αυξήθηκε 1% σε ετήσια βάση, 4% σε σύγκριση με το 2019

Η μέση ημερήσια τιμή έφτασε στα 208 €, +7% σε σύγκριση με πέρυσι.

Για τον υπόλοιπο χρόνο, οι κρατήσεις αυξήθηκαν κατά περίπου 10% από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η «Shoulder Season» ξεκίνησε επίσημα στην Ευρώπη τον περασμένο μήνα με τον Σεπτέμβριο. Η ζήτηση σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 19,7% τον Σεπτέμβριο, μια επιστροφή στη διψήφια αύξηση της ζήτησης που παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους. Τον Αύγουστο, το πλεόνασμα της προσφοράς οδήγησε σε πτώση πληρότητας 4,3%, αλλά η πληρότητα ανέκαμψε τον Σεπτέμβριο (+1,5% σε ετήσια βάση), καθώς η αύξηση της ζήτησης υπερέβη την αύξηση της προσφοράς κατά 14,2% ετησίως.

Ο Σεπτέμβριος στην Ευρώπη συνοπτικά

Οι διαθέσιμες λίστες αυξήθηκαν κατά 14,2% σε ετήσια βάση και 2,3% πάνω από το 2019

Η ζήτηση αυξήθηκε κατά 19,7% σε ετήσια βάση, 4,1% σε σύγκριση με το 2019

Οι μέσες ημερήσιες τιμές (ADR) αυξήθηκαν κατά 16,2% σε ετήσια βάση και 41,5% σε σύγκριση με το 2019

Τα έσοδα αυξήθηκαν 39% σε ετήσια βάση και 47,2% από το 2019

Η πληρότητα αυξήθηκε 1,5% σε ετήσια βάση και αυξήθηκε 0,1% σε σύγκριση με το 2019

Τα έσοδα ανά διαθέσιμη ενοικίαση (RevPAR) αυξήθηκαν κατά 17,9% σε ετήσια βάση και αυξήθηκαν κατά 41,6% από το 2019

Μαζί με την έντονη αύξηση της ζήτησης τον Σεπτέμβριο, οι κρατήσεις για μελλοντικές διαμονές σε όλη την Ευρώπη αυξήθηκαν επίσης κατά 22,6% ετησίως, καθώς οι ταξιδιώτες άρχισαν να κάνουν κράτηση για τις διακοπές και τα χειμερινά τους ταξίδια.

Η ισχυρή αγορά εργασίας και η αύξηση των μισθών σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρώπη συνεχίζουν να δίνουν στους ταξιδιώτες την αυτοπεποίθηση να κάνουν κράτηση για τις διακοπές τους.

Η φθινοπωρινή ώθηση μειώνει το χάσμα μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου

Πέρυσι, η ζήτηση σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο μειώθηκε κατά 30,8% από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο, πράγμα αναμενόμενο καθώς τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο και η υψηλή περίοδος φτάνει στο τέλος της. Φέτος, η αυξανόμενη δημοτικότητα του φθινοπώρου λόγω καλύτερων προσφορών και αναζήτησης περισσότερης ησυχίας οδήγησε σε σημαντικά χαμηλότερη πτώση της ζήτησης κατά 23,1%.

Για καθεμία από τις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες, η μείωση της ζήτησης από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο ήταν πιο περιορισμένη φέτος από πέρυσι.

Η Σουηδία, η Κροατία και η Νορβηγία παρουσίασαν τις πιο σημαντικές μειώσεις στη ζήτηση από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο, με μείωση 41%, 37% και 33% αντίστοιχα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία γνώρισαν τη μικρότερη πτώση. Η ζήτηση μειώθηκε μόλις 13% από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η ζήτηση για τη Γερμανία μειώθηκε μόνο κατά 7% χάρη στα εκατομμύρια των επισκεπτών στο Oktoberfest του Μονάχου. Η πτώση της ζήτησης μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου συρρικνώθηκε περισσότερο για τη Γερμανία, την Ιταλία και την Τσεχία φέτος.

Οι περισσότερες χώρες σημείωσαν αύξηση πληρότητας τον Σεπτέμβριο, αν και οι σκανδιναβικές χώρες έμειναν πίσω.

Δυνατός Σεπτέμβριος τους περισσότερους προορισμούς

Τη μεγαλύτερη αύξηση πληρότητας σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο είχε η Αυστρία (+4,1%), η Τσεχία (+3,9%) και η Ισπανία (+3,3%). Η ζήτηση ξεπέρασε κατά πολύ την προσφορά και στις τρεις χώρες, γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση της πληρότητάς τους. Η Τσεχία σημείωσε συγκεκριμένα αύξηση 31,3% στην αύξηση της ζήτησης, η οποία ήταν υπερδιπλάσια από την αύξηση της προσφοράς κατά 14,5%.

Η Σουηδία και η Δανία σημείωσαν μείωση πληρότητας 5,5% και 5,9% σε ετήσια βάση, ενώ η Φινλανδία σημείωσε εκπληκτική πτώση 15,1% σε ετήσια βάση. Η αύξηση της προσφοράς της Φινλανδίας κατά 28% ετησίως ήταν τριπλάσια της αύξησης της ζήτησης (9,6% ετησίως), ακρωτηριάζοντας τις πληρότητες.

Ενώ η Νορβηγία σημείωσε την ισχυρότερη αύξηση της ζήτησης σε ετήσια βάση μεταξύ των 20 κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών, η αύξηση της προσφοράς κατά 49,2% σε ετήσια βάση ξεπέρασε την αύξηση της ζήτησης κατά 43,8% σε ετήσια βάση, οδηγώντας σε μείωση πληρότητας κατά 0,2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Κριτήρια ο αριθμός των υπνοδωματίων και οι τιμές

Στη Φινλανδία, στη Νορβηγία, στην Πολωνία και στη Σουηδία, η αύξηση της προσφοράς σε ετήσια βάση υπερέβη την αύξηση της ζήτησης σε ετήσια βάση από την αρχή του τρέχοντος έτους, προκαλώντας μια απότομη πτώση της πληρότητας.

Ο περασμένος μήνας ήταν ο όγδοος συνεχόμενος μήνας μείωσης της πληρότητας σε ετήσια βάση για τη Φινλανδία και τη Νορβηγία και ο δέκατος συνεχόμενος μήνας μείωσης πληρότητας σε ετήσια βάση για τη Σουηδία. Η Πολωνία βρισκόταν στον έβδομο μήνα της μείωσης της πληρότητας σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, πριν δει μια ανάκαμψη τον περασμένο μήνα.

Ενώ η πληρότητα μειώνεται και στις τέσσερις χώρες, δεν έχουν μειωθεί εξίσου όλοι οι τύποι ακινήτων. Το τελευταίο έτος, η αύξηση των καταλόγων στις χώρες όπου μειώθηκε η πληρότητα ευνόησε σε μεγάλο βαθμό τα διαμερίσματα έναντι των κατοικιών, αποδυναμώνοντας περαιτέρω την απόδοση χρήσης μικρότερων ακινήτων. Από τον Σεπτέμβριο, η πληρότητα για ακίνητα ενός υπνοδωματίου στη Φινλανδία μειώθηκε κατά 10,1% σε ετήσια βάση, ενώ η πληρότητα για ακίνητα ενός υπνοδωματίου μειώθηκε μόνο κατά 3,4%. Στην Πολωνία, ενώ η πληρότητα για ακίνητα ενός έως τριών υπνοδωματίων μειώθηκε φέτος, η πληρότητα για ακίνητα τεσσάρων και πέντε υπνοδωματίων στην πραγματικότητα αυξήθηκε κατά 3,4% και 6,2%, αντίστοιχα.

Εξετάζοντας τα επίπεδα τιμών στη Σουηδία, στη Νορβηγία και στην Πολωνία, η πληρότητα μειώθηκε περισσότερο φέτος για ακίνητα σε χαμηλότερες τιμές. Στη Σουηδία και τη Νορβηγία, η πληρότητα μειώθηκε κατά 7,6% και 5,1% ετησίως για τα οικονομικά ενοίκια, αλλά μειώθηκε μόνο κατά 1,7% για τις ενοικιάσεις πολυτελείας. Στην Πολωνία, υπήρχε μικρότερο κενό απόδοσης. Η πληρότητα μειώθηκε κατά 5% στα οικονομικά ακίνητα, ενώ η πληρότητα στα πολυτελή ακίνητα μειώθηκε μόνο κατά 3,5%.

Οι αγορές σε όλη την Ευρώπη αισθάνονται τις επιπτώσεις μιας αυξανόμενης προτίμησης για μεγαλύτερα ακίνητα. Η πληρότητα αυξήθηκε κατά 4,1% σε ετήσια βάση για τα ακίνητα τεσσάρων υπνοδωματίων και ένα εντυπωσιακό 7,7% ετησίως για τα ακίνητα πέντε υπνοδωματίων στην Ευρώπη φέτος.

Αντίθετα, για τα ακίνητα ενός υπνοδωματίου (+0,3%), δύο υπνοδωματίων (+1,5%) και τριών υπνοδωματίων (+2,1%) αυξήθηκαν η αύξηση της πληρότητας ήταν πιο ήπια.

Από τον Σεπτέμβριο, τα οικονομικά και πολυτελή ακίνητα παρουσίασαν αύξηση 2,4% και 2,9% στην πληρότητα πέρυσι, ενώ τα οικονομικά (+1,9%), τα μεσαίας κλίμακας (+1,6%) και τα πολυτελή ακίνητα (1,8%) παρουσίασαν μικρότερη ανάπτυξη.

Η ζήτηση για τους επόμενους μήνες

Μετά από εννέα μήνες ρεκόρ αύξησης της ζήτησης, η Ευρώπη βρίσκεται σε τροχιά εκτόξευσης το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Από τις 11 Οκτωβρίου, η ζήτηση για τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο είναι 17% υψηλότερη από πέρυσι. Ενόψει του νέου έτους, υπάρχουν 18% περισσότερες κρατήσεις  για τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο από ό,τι ήταν την ίδια περίοδο πέρυσι.

Από τις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες, η Νορβηγία (+41% σε ετήσια βάση), η Τσεχία (+33% σε ετήσια βάση) και η Πολωνία (+31% σε ετήσια βάση) κατέχουν ηγετική θέση στο ρυθμό ζήτησης για το υπόλοιπο του έτους.

Η ζήτηση και στις τρεις χώρες επιταχύνεται περισσότερο από 30% υψηλότερα από πέρυσι. Οι χώρες που υστερούν σε διανυκτερεύσεις για κρατήσεις μέχρι το τέλος του έτους είναι η Κροατία (+1% σε ετήσια βάση), η Ελλάδα (+5% σε ετήσια βάση) και η Ελβετία (+6% σε ετήσια βάση).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός