Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να ροκανίζει το τελευταίο τρίμηνο τα κέρδη του 2023, αλλά συντηρεί πάνω από το 31% την άνοδο του έτους. Αυτό αναφέρει η Deutsche Bank στο μηνιαίο review της για την πορεία των αγορών, στο οποίο και διαπιστώνει ότι η ελληνική αγορά δείχνει σημάδια αντοχών έναντι της διεθνούς διόρθωσης.

Στους λόγους της παγκόσμιας διόρθωσης η Deutsche Bank κατατάσσει τις εντάσεις που έχουν κλιμακωθεί στη Μέση Ανατολή, ειδικά από τα μέσα Οκτωβρίου, αλλά και στους φόβους ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν την περιοριστική πολιτική τους, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους της σταθερότητας των τιμών καταναλωτή.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιδίδεται σε ασκήσεις ισορροπίας

Άλλωστε, τα στοιχεία για τις οικονομικές επιδόσεις, ειδικά των ΗΠΑ, συνηγορούν ότι η οικονομία αντέχει τις αυξήσεις των επιτοκίων, με τη Federal Reserve να δίνει τον τόνο και στις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες διεθνώς.

Ιδιαίτερη μνεία κάνει η Deutsche Bank και στις επιδόσεις του χρυσού, ο οποίος κατέγραψε κέρδη που ξεπέρασαν το 7% τον Οκτώβριο, ενδεικτικό του παραδοσιακού του ρόλου ως «επενδυτικό καταφύγιο» σε καιρούς αβεβαιότητας.

Ο χρυσός και τα ομόλογα

Άλλωστε, χρυσός και ομόλογα βρίσκονται πάντα στο προσκήνιο όταν οι μετοχές πιέζονται, με τους τίτλους όμως σταθερού εισοδήματος να έχουν αρνητικό αποτύπωμα τον Οκτώβριο, εξαιτίας των μεγάλων εκδόσεων που υποχρεώθηκε η αμερικανική κυβέρνηση.

Πέραν της «πλημμύρας» των τίτλων που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, η Deutsche Bank απέδωσε την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων στη νομισματική πολιτική, καθώς η αύξηση του κόστους δανεισμού εξαπλώνεται σταδιακά στην πραγματική οικονομία.

Όπως ανέφερε η γερμανική τράπεζα, ενδεικτικό του παραπάνω είναι ότι η διολίσθηση των αμερικανικών ομολόγων συνεχίστηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα, με την απόδοση να φτάνει σε υψηλά άνω των 16 ετών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες