Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, καθώς το θετικό κλίμα που τροφοδοτήθηκε μέσα στην εβδομάδα από τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών να κάνουν παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων τους δεν συντηρήθηκε σήμερα, ροκανίζοντας μέρος των κερδών του πενθημέρου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,2%, με τον δείκτη να κερδίζει 1,5% όμως στην εβδομάδα. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,39% στις 7.417 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,30% στις 15.189 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,19% στις 7.047 μονάδες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έχασε το απόλυτο θετικό σερί για λίγα δεκαδικά

Σημαντικά κέρδη όμως σημείωσαν οι αγορές σε επίπεδο εβδομάδας, με τον FTSE 100 να κερδίζει 1,7%, τον DAX να ενισχύεται κατά 3,4% και τον CAC 40 να σημειώνει άνοδο κατά 3,7%.

Σε επίπεδο τίτλων, η Volvo σημείωσε κέρδη που ξεπέρασαν το 2%, καθώς οι πωλήσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν 10% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, στα 59.861 αυτοκίνητα.

Άλμα πάνω από 10% σημείωσε και η πολύπαθη Siemens Energy, μετά από δημοσιεύματα ότι εξετάζει την πώληση του μεριδίου της στην ινδική Siemens ως τρόπο ενίσχυσης του ισολογισμού της.

Από την άλλη όμως, η μετοχή του ναυτιλιακού γίγαντα Maersk έπεσε κατακόρυφα κατά 17%, αφού ανέφερε ότι τα κέρδη θα κυμανθούν στο χαμηλό άκρο της καθοδήγησης, ενώ ανακοίνωσε 10.000 περικοπές θέσεων εργασίας.

Στηρίγματα

Οι αγορές έδειξαν όμως ότι είχαν κάποια στηρίγματα από τις προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες δύσκολα θα συνεχίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων στις επόμενες συνεδριάσεις τους. Ωστόσο, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Isabel Schnabel προειδοποίησε ότι “δεν έχει κλείσει η πόρτα σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων” επειδή οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι “εύθραυστες” και επιρρεπείς σε νέους κλυδωνισμούς από την πλευρά της προσφοράς. Ωστόσο, είπε ότι η τράπεζα θα πρέπει να είναι σε θέση να “εντοπίζει έγκαιρα τυχόν κινδύνους για τις προοπτικές στον πληθωρισμό”.

Η Schnabel επεσήμανε την κρίση στη Μέση Ανατολή ως μια πιθανή πηγή νέων κραδασμών που μπορεί να «διαταράξει τη διαδικασία αποπληθωρισμού», αν και πρόσθεσε ότι ο αντίκτυπος στην τιμή της ενέργειας θα περιοριστεί εάν η σύγκρουση τελειώσει.

Στα μάκρο της ημέρας, το εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας διαμορφώθηκε στα 16,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, από 17,7 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας Destatis.

Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 126,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας συρρίκνωση 2,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 10,5% χαμηλότερες σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2022. Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,7% σε μηνιαία βάση και μειώθηκαν κατά 18,5% ετησίως και διαμορφώθηκαν στα 110 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο 2023.

Επίσης, τον Σεπτέμβριο του 2023, το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ ήταν 6,5%, αυξημένο από 6,4% τον Αύγουστο του 2023 και μειωμένο από 6,7% τον Σεπτέμβριο του 2022. Το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ ήταν 6,0% τον Σεπτέμβριο του 2023, σταθερό σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023 και κάτω από 6,1% τον Σεπτέμβριο του 2022. Σύμφωνα με τη Eurostat 13,026 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ, εκ των οποίων τα 11,017 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ, ήταν άνεργα τον Σεπτέμβριο του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές