Με μικτά πρόσημα κινούνται οι αμερικανικοί δείκτες, με τη Wall Street να προσπαθεί αφενός να αφομοιώσει τις τελευταίες μεγάλες κινήσεις που έκανε, αλλά και την αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε η WeWork.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,09% στις 34.066 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,08% στις 4.362 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,23% στις 13.549 μονάδες.

Η αγορά ανέμενε την αίτηση πτώχευσης της WeWork, αλλά η αγορά προσπαθεί να δει τις προεκτάσεις αυτής της ενέργειας. Η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι έχει συνάψει συμφωνία αναδιάρθρωσης με μετόχους που αντιπροσωπεύουν περίπου το 92% των εγγυημένων ομολογιών της. Η αίτηση πτώχευσης της Δευτέρας δεν θα επηρεάσει τις δραστηριότητες της WeWork εκτός των ΗΠΑ και του Καναδά. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι οι χώροι της παραμένουν ανοιχτοί και λειτουργικοί.

«Είναι πιθανό οι επόμενες μέρες να είναι βαρετές αλλά ασταθείς καθώς οι αγορές αφομοιώνουν τις πρόσφατες τεράστιες κινήσεις σε ομόλογα και μετοχές, ενώ οι επενδυτές αναμένουν τον επόμενο γύρο σημαντικών καταλυτών την ερχόμενη όμως εβδομάδα, σχολίασε ο Adam Crisafulli της Vital Knowledge.

Πάντως, σύμφωνα με την HSBC, οι παγκόσμιες αγορές φαίνεται να έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα σημαντικό ράλι το νέο έτος, εάν οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να χαλαρώνουν τη νομισματική πολιτική. «Αναμένουμε ότι οι παγκόσμιες αγορές μετοχών θα ανέβουν υψηλότερα και προβλέπουμε ανοδική πορεία 15% μέχρι το τέλος του 2024», δήλωσε ο Alastair Pinder.

Άλλωστε, ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Chicago, Austan Goolsbee, δήλωσε σήμερα ότι η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται σε «καλή πορεία» όσον αφορά τον πληθωρισμό, αλλά προειδοποίησε ότι «δεν είμαστε ακόμη εκεί». Η Fed έχει δει «θετικές εξελίξεις από την πλευρά της προσφοράς», η αγορά εργασίας «βρίσκεται σε καλύτερη ισορροπία» και η οικονομία αποδυναμώνεται, κάτι που υποστήριξε ότι είναι επιθυμητό καθώς κινείται προς μια «πιο ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη».

Ο Goolsbee είπε ότι, εφόσον υπάρχει πρόοδος στον πληθωρισμό, «το θέμα είναι μόνο πόσο καιρό θα διατηρήσουμε τα επιτόκια σε αυτό το επίπεδο». Ωστόσο, είπε ότι δεν θέλει να «δεσμευτεί» σε μια συγκεκριμένη απόφαση για τα επιτόκια πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Fed. Πρόσθεσε ότι είναι δυνατό να μειωθεί ο πληθωρισμός χωρίς να προκληθεί ύφεση, αλλά ότι υπάρχουν «ακόμα πολλά δεδομένα για ανάλυση».

Στα μάκρο της ημέρας, το εμπορικό έλλειμμα αγαθών και υπηρεσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 4,9% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, φθάνοντας τα 61,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Bureau of Economic Analysis. Το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε περισσότερο από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές.

Η αύξηση του ελλείμματος τον Σεπτέμβριο αντανακλά αύξηση του ελλείμματος αγαθών κατά 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε 86,3 δισεκατομμύρια δολάρια και μείωση του πλεονάσματος των υπηρεσιών κατά 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε 24,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 261,1 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο, αυξημένες κατά 2,2% σε σχέση με τον Αύγουστο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,7%, φθάνοντας στα 322,7 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street