Τα υψηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων και οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές των κατοικιών έχουν καταστήσει πιο δύσκολη από ποτέ την αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ, ειδικά για όσους αγοράζουν για πρώτη φορά. Ο μέσος αγοραστής πρέπει να κερδίζει 15% περισσότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο – και οι μισθοί αυξάνονται μόνο κατά 5%.

Ένας αγοραστής σπιτιού πρέπει να κερδίσει 114.627 δολάρια προκειμένου να αντέξει οικονομικά να αγοράσει ένα μέσο σπίτι στις ΗΠΑ, ποσό αυξημένο κατά 15% (15.285 δολάρια) σε σχέση με ένα χρόνο πριν και περισσότερο από 50% από την έναρξη της πανδημίας. Αυτό είναι το υψηλότερο ετήσιο εισόδημα που απαιτείται για να αντέξει κανείς μια κατοικία που έχει καταγραφεί.

Λέιν (ΕΚΤ): Βλέπει «ομαλή προσγείωση» της οικονομίας της ευρωζώνης

Αυτό βασίζεται σε μια πρόσφατη έκθεση της ιστοσελίδας ακινήτων Redfin που συγκρίνει τις μέσες μηνιαίες πληρωμές στεγαστικών δανείων για αγοραστές κατοικιών τον Αύγουστο του 2023 και τον Αύγουστο του 2022.

Για να αγοράσει κανείς σπίτι πρέπει να διαθέσει περισσότερα χρήματα από ποτέλ, με δεδομένο ότι δεν θα καταβάλει περισσότερα από το 30% των εισοδημάτων του.

Το κόστος στέγασης είναι υψηλότερο από ποτέ λόγω των υψηλών επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και της αύξησης των τιμών των κατοικιών. Το μέσο επιτόκιο για ένα σταθερού επιτοκίου δάνειο 30 ετών ήταν 7,07% τον Αύγουστο.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν ανέβει ακόμη υψηλότερα από τότε, φτάνοντας το 7,57% στις 12 Οκτωβρίου – το υψηλότερο επίπεδό τους σε πάνω από δύο δεκαετίες. Όμως, παρόλο που τα αυξανόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν περιορίσει τη ζήτηση, τα χαμηλά αποθέματα σπιτιών προκαλούν αύξηση των τιμών. Το μέσο σπίτι των ΗΠΑ πουλήθηκε προς περίπου 420.000 δολάρια τον Αύγουστο, υψηλότερα κατά 3% σε ετήσια βάση και μόλις 12.000 δολάρια λιγότερο από το ιστορικό υψηλό όλων των εποχών στα μέσα του 2022.

ΗΠΑ: Οι αιτήσεις για αγορά κατοικίας πέφτουν σε χαμηλό 28 ετών

Η μηνιαία δόση στεγαστικού δανείου για έναν τυπικό αμερικανικό δανειολήπτη είναι 2.866 δολάρια, υψηλό όλων των εποχών. Αυτό είναι αυξημένο κατά 20% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, και -να προστεθεί ότι- μέχρι εκείνη τη στιγμή οι πληρωμές είχαν ήδη αυξηθεί σημαντικά από την αρχή της πανδημίας. Τον Αύγουστο του 2020, για παράδειγμα, μισ μέση δόση ήταν 1.581 δολάρια, με βάση το μέσο επιτόκιο στεγαστικών δανείων αυτού του μήνα (2,94%) και τη μέση τιμή κατοικίας (329.000 δολάρια). Με αυτά τα δεδομένα, εκείνη την εποχή, για να αγοράσει σπίτι ένας εργαζόμενος, θα έπρεπε να κερδίζει 75.000 δολάρια τον χρόνο για να αντέξει οικονομικά την αγορά κατοικίας.

Το μέσο αμερικανικό νοικοκυριό κερδίζει περίπου 40.000 δολάρια λιγότερο από το εισόδημα που απαιτείται για να αγοράσει ένα σπίτι με μέση τιμή. Το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών ήταν περίπου 75.000 δολάρια το 2022 με τα πιο πρόσφατα στοιχεία.

Τα ωρομίσθια έχουν αυξηθεί το 2023, αλλά όχι με τους ίδιους ρυθμούς που αυξήθηκαν τα στεγαστικά δάνεια. To μέσο ωρομίσθιο στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περίπου 5% τον τελευταίο χρόνο.

Η προσιτή τιμή είναι λιγότερο πρόβλημα για τους αγοραστές που αγοράζουν τοις μετρητοίς. Η σημαντική αύξηση του εισοδήματος που απαιτείται για να αντεπεξέλθει κανείς στην αγορά ενός ακινήτου πλήττει περισσότερο όσους αγοράζουν για πρώτη φορά. Και αυτό γιατί οι αγοραστές που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν μετρητά δεν επηρεάζονται από τα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων και πιθανότατα κερδίζουν περισσότερα από το εισόδημα που απαιτείται για την αγορά ενός σπιτιού, ούτως ή άλλως.

Επίσης, οι αγοραστές που πουλάνε ένα σπίτι για να αγοράσουν ένα άλλο ξεκινούν από καλύτερη αφετηρία, γιατί ήδη έχουν ένα πρώτο απόθεμα μένοντας σε ιδιόκτητο σπίτι, κάτι το οποίο ανακουφίζει κάπως από τις μηνιαίες δόσεις.

Στις μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Το εισόδημα που απαιτείται για την αγορά κατοικίας έχει αυξηθεί σε όλες τις μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές, με τη μεγαλύτερη άνοδονα καταγράφεται στο Μαϊάμι και τη μικρότερη στο Όστιν.

Οι περιοχές όπου είναι απαραίτητο το εισόδημα να έχει αυξηθεί περισσότερο είναι τόσο στο Μαϊάμι όσο και στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ, όπου οι αγοραστές κατοικιών πρέπει να κερδίζουν 33% περισσότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο για να αντέξουν οικονομικά την αγορά με στεγαστικό δάνειο – η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση των μεγάλων αστικών περιοχών των ΗΠΑ.

Οι αγοραστές κατοικιών στο Μαϊάμι πρέπει να κερδίζουν 143.000 δολάρια ετησίως για να μπορούν να πληρώσουν τα 3.580 δολάρια της μέσης μηνιαίας δόσης στην περιοχή και οι αγοραστές στο Νιούαρκ πρέπει να κερζίσουν περίπου 160.000 δολάρια για να είναι ανεκτή η μέση δόση των 3.989 δολαρίων εκεί.

Σε τέσσερεις άλλες περιοχές είναι απαραίτητο το εισόδημα να έχει αυξηθεί κατά πάνω από 30% και όλες βρίσκονται στο ανατολικό μισό της χώρας: Bridgeport, Κονέκτικατ (183.000 δολάρια), Dayton, Οχάιο (60.000 δολάρια), Ρότσεστερ, Νέα Υόρκη (66.000 δολάρια) και Hartford, Κονέκτικατ (95 000 δολάρια).

Το απαραίτητο εισόδημα έχει αυξηθεί ελάχιστα στις περιοχές που έγιναν hotspot εν μέσω πανδημίας: Οι αγοραστές κατοικιών στο Όστιν του Τέξας πρέπει να κερδίζουν 126.000 δολάρια για την αγορά ενός μέσου σπιτιού, 8% περισσότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο – η μικρότερη αύξηση από όλες τις μεγάλες αστικές περιοχές των ΗΠΑ. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι τιμές κατοικιών στο Ώστιν μειώθηκαν 7% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, αφού εκτοξεύτηκαν στα ύψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με απομακρυσμένους εργαζόμενους να συρρέουν. Το Salt Lake City, το Fort Worth, στο Τέξας και το Lakeland, στην Φλόριντα ακολουθούν, με ετήσια αύξηση περίπου 13% το καθένα. Οι τιμές των κατοικιών είναι μειωμένες σε σύγκριση με πριν από έναν χρόνο σε όλες αυτές τις περιοχές.

Οι αγοραστές σπιτιού πρέπει να έχουν εξαψήφιο εισόδημα για να αγοράσουν ένα σπίτι στις μισές από τις μεγάλες αστικές περιοχές της χώρας.

Οι αγοραστές στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, στις πιο ακριβές αγορές –Σαν Φρανσίσκο και Σαν Χοσέ, Καλιφόρνια– πρέπει να κερδίζουν περισσότερα από 400.000 δολάρια.

Οι επόμενες πέντε ακριβότερες περιοχές βρίσκονται όλες στην Καλιφόρνια: Anaheim (300.000 δολάρια), Όκλαντ (250.000 δολάρια), Σαν Ντιέγκο (241.000 δολάρια), Λος Άντζελες (237.000 δολάρια) και Oxnard (233.000 δολάρια).

Οι αγοραστές στο Rust Belt, την αποβιομηχανοποιημένη ζώνη των ΗΠΑ, χρειάζονται το μικρότερο εισόδημα – αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλό σε σχέση με πριν από ένα χρόνο: Οι αγοραστές κατοικιών στο Ντιτρόιτ πρέπει να κερδίσουν περίπου 52.000 για να αντέξουν οικονομικά το σπίτι της περιοχής με μέση τιμή, αυξημένη κατά 19% από ένα χρόνο πριν. Ακολουθούν τρεις πόλεις του Οχάιο (Akron, Dayton και Cleveland) και το Little Rock, του Αρκάνσας, τα οποία απαιτούν ετήσιο εισόδημα περίπου 60.000 δολαρίων για την αγορά ενός σπιτιού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή