Πακέτο στήριξης 28 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τη βιομηχανία για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια τόνωσης της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας.

Το κονδύλι θα διατεθεί από το 2024 (ξεκινώντας με τα πρώτα 12 δισ.) μέχρι το 2027, σύμφωνα με του γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Γερμανία: Στο 3% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, συρρίκνωση του ΑΕΠ

Τα μέτρα περιλαμβάνουν δραστική μείωση των φόρων που βαρύνουν τους λογαριασμούς ενέργειας για τη βιομηχανία από 15,37 ευρώ σε 0,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα — καθώς και πρόσθετη στήριξη για επιχειρήσεις ιδιαίτερα ενεργοβόρες.

Η βαριά βιομηχανία της Γερμανίας αντιμετώπισε μια παρατεταμένη περίοδο αδυναμίας που δείχνει ελάχιστα σημάδια υποχώρησης, όπως αποτυπώνεται στη βουτιά του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Η Γερμανία είναι το μόνο μέλος της G7 που προβλέπεται από το ΔΝΤ να συρρικνωθεί η οικονομίας το 2023 και το υψηλό ενεργειακό κόστος αποτελεί ένα από τα κύρια προβλήματα.

Ενώ οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έχουν υποχωρήσει από τα υψηλή του προηγούμενου έτους, αναμένεται να παραμείνουν υψηλές τουλάχιστον μέχρι το 2027, οπότε και είναι προγραμματισμένο να παραχθεί σημαντική ποσότητα δυναμικότητας από υπεράκτια αιολική ενέργεια, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τη βαριά βιομηχανία.

‘Εκλεισε ένας κύκλος αντιπαράθεσης

«Είναι σημαντικό να έχουμε βρει έναν τρόπο να υποστηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Τα 6 σεντς ανά κιλοβατώρα ήταν το αρχικό τίμημα για το οποίο ο Χάμπεκ πίεσε νωρίτερα φέτος, όταν ο κυβερνητικός συνασπισμός άρχισε να διαπραγματεύεται το εύρος των μέτρων για περαιτέρω υποστήριξη στη βιομηχανία. Ωστόσο, το σχέδιό του στόχευε μόνο σε βιομηχανίες έντασης ενέργειας και εκτιμήθηκε ότι θα κοστίσει έως και 30 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2030.

Η συμφωνία για το πακέτο τερμάτισε μήνες εσωτερικών αντιπαραθέσεων εντός του κυβερνώντος συνασπισμού.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ -ο οποίος πίεσε για στήριξη στην ευρύτερη βιομηχανία- είπε ότι η φορολογική μείωση που συμφωνήθηκε, τώρα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό και θα επιτρέψει στη χώρα να συγκρατήσει το χρέος.

Το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο της Γερμανίας χαιρέτισε το πακέτο στήριξης ως «σημαντικό μήνυμα για τομείς υψηλής έντασης ηλεκτρικής ενέργειας», αλλά προειδοποίησε ότι οι επιχειρήσεις στο εμπόριο και στις υπηρεσίες εξαρτώνται επίσης από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς δήλωσαν ότι ο συνασπισμός θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτόν τον στόχο τα επόμενα χρόνια μέσω της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλων μέτρων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Tesla: Πόσο άτρωτο είναι το Cybertruck μπροστά στην άμμο, το χιόνι και τις ανακλήσεις
Διεθνή |

Άμμος, χιόνι και ανακλήσεις - Πόσο άτρωτο είναι το Cybertruck της Tesla

Για τον Ίλον Μασκ, ο μοναδικός σχεδιασμός του αυτοκινήτου δημιουργούσε τεράστια προβλήματα με την κλιμάκωση της παραγωγής - Δεν είναι τυχαίο πως σχολίασε: «Σκάψαμε τον δικό μας τάφο με το Cybertruck»