Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης

Θα προσέξατε πως ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης το περασμένο Σάββατο και συνοδευόμενος από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα επισκέφθηκε ένα σούπερ μάρκετ για να επιθεωρήσει τα … ταμπελάκια της μείωσης του 5%. Πριν από λίγες εβδομάδες σε συνέντευξη του είχε πει πως «η Ελλάδα δεν είναι μπανανία» αναφερόμενος στις πολυεθνικές εταιρείες και τις διαφορές τιμών μεταξύ της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

«Καμπανάκια»

Όπως αντιλαμβάνεστε τα συντριπτικά ποσοστά που αποδίδουν οι δημοσκοπήσεις στην ακρίβεια ως το σημαντικότερο πρόβλημα των πολιτών, έχουν «χτυπήσει καμπανάκια» στο Μέγαρο Μαξίμου. Και η ακρίβεια μαζί με τον χειμώνα συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα και πολιτικά επικίνδυνο….

Με ρίσκο…

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως φέρεται να αποφασισμένος να … «σκίσει τη γάτα»! Δηλαδή να κάνει όσες παρεμβάσεις χρειαστεί – και θα κάνει κι άλλες να είστε βέβαιοι! – προκειμένου να μπορέσει η … ΕΛΣΤΑΤ να καταγράψει μείωση στον «πληθωρισμό των τροφίμων». Πλέον το έχει πάρει πάνω του το παιχνίδι! Με ρίσκο βεβαίως….  Απλώς ο κ. Σκρέκας εκτελεί τον ρόλο του που είχε παλιά ο επικεφαλής της Αγορανομίας – εκεί, από την πλατεία Θεάτρου!

Τα «επώδυνα»

Παρά το γεγονός ότι ως τώρα «του βγαίνουν» τα ταμπελάκια – από 500 που είχε στόχο πηγαίνει τώρα στα 1.000 – δεν είναι βέβαιο ότι θα του βγουν και οι επόμενοι σχεδιασμοί. Διότι η μείωση του 5% εύκολα μπορεί να δοθεί, τα άλλα μπορεί να είναι … επώδυνα για τις επιχειρήσεις!

«Μαστίγιο»

Βέβαια ο μηχανισμός της ΔΙΜΕΑ – που έχει εξελιχθεί σε αποφασιστικό παράγοντα! – αξιοποιείται αρκούντως. Ελεγχο κόντρα στον έλεγχο – που μέχρι πρόσφατα δεν γινόταν, να τα λέμε κι αυτά! – έχουν «τσιμπήσει» αρκετές επιχειρήσεις που έχουν παραβιάσει το πλαφόν του περιθωρίου κέρδους. Δεν ξέρω ποιο θα είναι το «καρότο» πάντως η χρήση του «μαστιγίου» είναι εμφανής….

Παρεμβάσεις!

Διότι στο «βάθος του ορίζοντα» είναι οι ευρωεκλογές – ίσως οι πιο κρίσιμες που έχουν γίνει ως τώρα – και ο κίνδυνος  να εκφραστεί η κοινωνική δυσαρέσκεια είναι προφανής. Ετσι η αγορά θα πρέπει να συμβιβαστεί με ένα «σύστημα παρεμβάσεων», που αρχίζει από το «καλάθι του νοικοκυριού» – που πλέον δεν του δίνει σχεδόν κανένας σημασία – περιλαμβάνει το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, εκτείνεται στην μείωση του 5% για 6 μήνες και μετά έρχονται τα … «σκληρά»!

ΤΑΙΠΕΔ

Εβδομάδα εξελίξεων για ανοιχτά μέτωπα αποκρατικοποιήσεων και παραχωρήσεων διανύουμε.

Και στο ΤΑΙΠΕΔ, όπως μαθαίνω, τρέχουν για να τα κλείσουν μετά την απεμπλοκή τους από διάφορες άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, αρχές κ.ο.κ.

Αν μη τι άλλο εκεί στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων δεν πλήττουν…

Κι ευτυχώς δεν το βάζουν και κάτω…

Καβάλα

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα μου λέει καλά πληροφορημένη πηγή μου, είναι ζήτημα λίγων ημερών να κλείσει πια η υπο-παραχώρηση του εμπορικού λιμένα της Καβάλας «Φίλιππος Β’».

Το ελεγκτικό συνέδριο, λένε οι πληροφορίες μου, έχει ανάψει το «πράσινο φως», ενώ έχει εκδοθεί και η πράξη του υπουργικού συμβουλίου.

Θυμίζω ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει ανακηρύξει προτιμητέο επενδυτή την κοινοπραξία «International Port Investments Kavala» έναντι τιμήματος περίπου 34 εκατ. ευρώ.

Απομένει λοιπόν η υπογραφή της σύμβασης.

Λιμάνι Ηρακλείου

Στις επόμενες ημέρες, οι πηγές μου, μου λένε πως θα ολοκληρωθεί και η πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου.

Για το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών έχει αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής η κοινοπραξία «Grimaldi – Μινωϊκές Γραμμές»

Και εδώ το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ετοιμάζει τη σύμβαση για τη μεταβίβαση των μετοχών.

Μινιόν

Διπλό ενδιαφέρον και στο βάθος «παίκτης» έκπληξη για το νέο Μινιόν, που αναγεννημένο, «πράσινο» και με πολλαπλές χρήσεις θα αποκτήσει από του χρόνου μια δεύτερη ζωή, με φιλόδοξο στόχο να λειτουργήσει ως καταλύτης για να μεταμορφωθεί η περιοχή πέριξ της Ομόνοιας.

Από τον Γεωργακά στην Dimand….

«2+1»

Αυτή την περίοδο το επιτελείο της Dimand διαπραγματεύεται την τελική συμφωνία με τον μισθωτή – άγκυρα (anchor tenant) για τα κτίρια ΒΓΔΕ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες υπάρχει διπλό ενδιαφέρον προερχόμενο από παγκόσμιους κολοσσούς του retail, ενώ «παίζει» και εναλλακτική επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα «πέσουν» οι υπογραφές ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη διαμόρφωση των χώρων από τον νέο μισθωτή.

Οι υψηλότεροι όροφοι

Θυμίζουμε ότι στο εν λόγω τμήμα του εμβληματικού κτιρίου, το εμπορικό τμήμα, συνολικής επιφάνειας 6.100 τ.μ. θα φιλοξενηθεί σε 4 ορόφους, από το υπόγειο μέχρι τον 2ο.

Περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα θα κλείσει και η οριστική συμφωνία με εταιρεία, η οποία θα στεγάσει τα γραφεία της στους υψηλότερους ορόφους του κτιρίου.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories