Η φούσκα

Την θυμάστε την «φούσκα» των ακινήτων που «έσκασε» με τη εμφάνιση της οικονομικής κρίσης; Αφού την «μπαλώσανε» τώρα την … «ξαναφουσκώνουν»! Αυτή τη φορά όμως βοηθάει και το Airbnb, για να πουμε την αλήθεια. Ετσι μήνα με τον μήνα οι δαπάνες του ενοικίου απορροφούν όλο και μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος. Υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν σε ποσοστό περισσότερο από το 40% του μέσου μισθού. Κι έχει ο Θεός….

Ενοίκια και ακρίβεια

Σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης έχει ήδη δημιουργηθεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο … «σπινιάροντας» έρχεται και στα καθ΄ ημάς. Μόνο στην Ελλάδα θα πάρει πιο οξεία μορφή. Κι αν το ενοίκιο αρχίζει και γίνεται το «δίδυμο αδελφάκι» της ακρίβειας, η αγορά των ακινήτων για σημαντικό τμήμα του πληθυσμού φαίνεται να είναι απλησίαστη….

Ο ταλαντούχος και….

Σας έχω μιλήσει για τον … «ταλαντούχο κ. Ακη Σκέρτσο», το υπουργό Επικρατείας, που προ μηνών εκπόνησε ένα πρόγραμμα αγοράς ακινήτων για νέα ζευγάρια, το οποίο τελείωσε – 750 εκατ. ευρώ, συνολικά. Κι η ζήτηση ήταν υψηλή, όμως οι τυχεροί ήταν, τελικώς, λίγοι. Ετσι συμβαίνει συνήθως! Μάλιστα υποσχέθηκαν να το επαναλάβουν – αυτό είπε τουλάχιστον ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Κυριακή, στον εβδομαδιαίο απολογισμό του.

Μόνο να μην είναι «τσίπικο» και προκαλεί προσδοκίες που αγγίζουν τα όρια της αυταπάτης σε χιλιάδες ανθρώπους….

… πολυμήχανος κ. Άκης Σκέρτσος

Ομως ο «πολυμήχανος» κ. Σκέρτσος «έριξε» νεο youthpass – δηλαδή 150 ευρώ, το ίδιο που είχε ρίξει προεκλογικά και «αγόρασε» την ψήφο των πιτσιρικάδων. Το ωραίο όμως είναι η συλλογιστική του. Δίνει τα 150 ευρώ λέγοντας «δίπλα στους νέους στα πρώτα βήματα της ενηλικιωσης τους με ουσιαστικές αλλά και συμβολικές κινήσεις. Το #youthpass δεν λύνει τα προβλήματα των νέων, λειτουργεί όμως ως υπενθύμιση ότι για πρώτη φορά έχουμε μια κυβέρνηση που νοιάζεται, σχεδιάζει και υλοποιεί πολιτικές για καλύτερη δημόσια εκπαίδευση, φθηνότερη στέγη, πιο δίκαιη αγορά εργασίας, υψηλότερα εισοδήματα και περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης ώστε τα νέα παιδιά να μένουν και να δημιουργούν στη χώρα μας από επιλογή. Αν εισαι 18 ή 19 ετών μπορείς από σήμερα 9/11/2023 μέχρι και την Τρίτη 5/12/2023 να κάνεις αίτηση για το #youthpass».

Ναι μα τω Θεώ, αυτά έγραψε στο Linkedin. Έχει αλλάξει πίστα ο άνθρωπος…

Άκης Σκέρτσος, Υπουργός Επικρατείας

H μεγάλη μετακόμιση

Η εξαγορά της Άκτωρ από την Intrakat είναι πλέον γεγονός.

Κι επίσημα η Επιτροπή Ανταγωνισμού άναψε το πράσινο φως.

Και τώρα έρχεται η επόμενη φάση. Το πρώτο βήμα, όπως μαθαίνω, είναι η μετακόμιση των εργαζόμενων της Άκτωρ από τη Λυκόβρυση στην Παιανία.

Μία μεγάλη μετακόμιση δεκάδων εργαζομένων, οι οποίοι θα στεγαστούν στα γραφεία της Intrakat στην Παιανία.

Θα κρατήσει από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα.

Οι διοικητικές αλλαγές

Όσον αφορά τη σύνθεση του ΔΣ της Άκτωρ, ενημερωθήκατα χθες από τον ΟΤ, με κεντρικό πρόσωπο να είναι ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.

Από τα μέλη ξεχωρίζουν ο κ. Αντώνης Διαμαντάρης, ο οποίος είναι εκδότης του Εθνικού Κήρυκα στη Νέα Υόρκη. Όπως και ο κ. Λουκάς Παπάζογλου ο οποίος διατελεί μέλος σε ΔΣ και άλλων εταιρειών (Noval Property, Attica Group, MIG), ενώ είχε και τη θέση του προέδρου στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών την περίοδο 2008-2010. Ήταν επίσης το 2004-2008 ειδικός γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων.

Γενικός διευθυντής παραμένει ο κ. Τάσος Αρανίτης και στις δύο εταιρείες, ενώ βασικά διοικητικά στελέχη της Intrakat αναλαμβάνουν και τις αντίστοιχες θέσεις της Άκτωρ.

Η εταιρική δομή

Μαθαίνω επίσης, ότι οι Intrakat και Άκτωρ θα παραμείνουν δύο ξεχωριστές εταιρικές οντότητες.

Και η πρώτη προτεραιότητα της διοίκησης είναι η επιτάχυνση των έργων της Άκτωρ και συγκεκριμένα του Μετρό της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα του.

Να σας πω επίσης ότι ο ρουμανικός Τύπος έκανε εκτενή αναφορά με δημοσιεύματα του στην εξαγορά της Άκτωρ από την Intrakat, μιας και η πρώτη έχει αρκετά έργα στη βαλκανική χώρα.

Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν απογειωθεί. Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου 228 επενδυτικά σχέδια για δάνεια 3,35 δισ. ευρώ από πόρους του Ταμείου, για επενδύσεις 8,15 δισ. ευρώ έχουν συμβασιοποιηθεί από τις τράπεζες, έξι εμπορικές και EBRD και ΕΤΕπ.

Τα τραπεζικά στελέχη και η αγορά θεωρούν το εργαλείο αυτό το πλέον καινοτόμο και ευέλικτο πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων που είχε ποτέ η Ελλάδα, άποψη που συμμερίζεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Καθόλου τυχαίο όμως δεν είναι αυτό.

—-

Ο κ. Ν. Μαντζούφας

Το προγραμμα που σχεδιάστηκε από τον πολιτικά αρμόδιο υπουργό Θ. Σκυλακάκη είχε την τεχνοκρατική σφραγίδα του πρώην Διοικητή του Ταμείου Ανάκαμψης Νίκου Μαντζούφα.

Ο Νίκος Μαντζουφας με σημαντική τραπεζική εμπειρία από την Bank of America και μετέπειτα επικεφαλής Project Finance σε ελεγκτική εταιρεία, έχει διατελέσει ο μακροβιότερος Γενικός Γραμματέας επι σχεδόν 14 χρονια έχοντας μεγάλη διακομματική αποδοχή.

Τα ΣΔΙΤ

Είναι αυτός που εγκαθίδρυσε τον θεσμό των ΣΔΙΤ στην Ελλάδα, με την χώρα μας να λαμβάνει διεθνείς διακρίσεις για τα εργα ΣΔΙΤ, όπως η 2η θέση παγκοσμίως για τις διαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες όπως αξιολόγησε η World Bank το 2020.

Και στο Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα είχε καταφέρει επι ημερών του να είναι 1η στην ΕΕ σε ποσά εκταμίευσης (11,1 δις) ως προς το ΑΕΠ, ενώ το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου που σχεδίασε θεωρείται από την ΕΕ από τα πλέον αξιόπιστα μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Πολιτική βούληση

Κάποιος λοιπόν, που βλέπει την απουσία του κ. Μαντζούφα από τη θέση των στελεχών του δημόσιου τομέα, μου αναφέρει: «Όταν λοιπόν η πολιτική βούληση εμπιστεύεται και συναντάει υψηλή τεχνοκρατική ικανότητα και καθαρότητα, τότε τα αποτελέσματα έρχονται. Και ενισχύουν την αξιοπιστία της χώρας μας διεθνώς σε θεσμούς, εταίρους και στην αγορά..»
Για να δούμε…. Θα αξιοποιηθεί…;

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories