Ακρίβεια

Η εκτίναξη του πληθωρισμού τον Οκτώβριο στο 3,4% από 1,6% τον Σεπτέμβριο, σε ετήσια βάση, τρόμαξε την κυβέρνηση.

Δεν το συζητάω για τους καταναλωτές, εκείνοι κάθε μέρα όταν βγαίνουν για ψώνια στα σούπερ μάρκετ ή αλλού για να αγοράσουν τα βασικά είδη διαβίωσης γυρνούν στα σπίτια τους τρομαγμένοι…

Η κατάσταση δεν παλεύεται άλλο και ιδίως στα τρόφιμα.

Ο κ. Κ. Σκρέκας

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ό,τι ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας στη διάρκεια χθεσινών του τηλεοπτικών εμφανίσεων για πρώτη φορά χρησιμοποίησε τον όρο «το τέρας της ακρίβειας», ενώ αν δεν με απατά η μνήμη μου και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στον χθεσινό του εβδομαδιαίο απολογισμό πάλι μίλησε για την ακρίβεια και το μέτρο της «μείωσης των τιμών».

Πάντως, ο αρμόδιος υπουργός ανήγγειλε και νέα όπλα για να καταπολεμήσει, όπως είπε, «το τέρας της ακρίβειας».

Μόνιμη μείωση των τιμών

Το πρώτο, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης είναι η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την καθιέρωση της μόνιμης μείωσης των τιμών, το γνωστό στο εξωτερικό ως «every day low price». Πώς θα γίνει τώρα ένα προϊόν να έχει μόνιμη μείωση των τιμών, μη με ρωτάτε… Δεν το χει λύσει η επιστήμη των μαθηματικών…

Ίσως ο κ. Σκρέκας να το πετύχει…

Πλαφόν

Πάντως, αν συνεχιστούν έτσι τα πράγματα, βλέπω την κυβέρνηση να επεκτείνει την εφαρμογή ενός άλλου μέτρου…

Ο λόγος για τη συνέχιση της εφαρμογής πλαφόν στα περιθώρια κέρδους συγκεκριμένων προϊόντων. Λήγει στο τέλος του έτους, και όπως μαθαίνω, δεν αποκλείεται να παρατείνεται και για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Αν συμβεί αυτό, το σίγουρο είναι πως οι επιχειρήσεις και η αγορά θα αντιδράσουν. Να σας θυμίσω τη γκρίνια που έβγαλε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy κ. Ανδρέας Σιάμισιης καθώς το μέτρο αφορά και στα καύσιμα…

Και οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών χάνουν αυτό το διάστημα και πολύ περισσότερο τα εισηγμένα στο χρηματιστήριο διυλιστήρια.

Και ακόμα περισσότερο, η Helleniq Energy που θέλει να αυξήσει το ποσοστό διασποράς των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών…

Τιμολόγια ρεύματος

Και από την ακρίβεια στα τρόφιμα να περάσω σε μία άλλη πονεμένη ιστορία των καταναλωτών.

Πρόκειται για τα τιμολόγια ρεύματος. Βέβαια, τους περισσότερους μήνες του 2023 τα νοικοκυριά είδαν τεράστια διαφορά σε σχέση με πέρυσι.

Η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών ενέργειας είχε σαν αποτέλεσμα να φέρει χαμηλότερες ανταγωνιστικές χρεώσεις. Οι πάροχοι σε μεγάλο βαθμός πέρναγαν τις μειώσεις στους λογαριασμούς και μαζί και με τις εκπτώσεις και άλλες προωθητικές ενέργειας έβαλαν πλάτη… ως προς το να ξεφουσκώσουν οι λογαριασμοί των οικιακών καταναλωτών.

Το πρόβλημα, όμως, τώρα αρχίζει και είναι άλλο…

Το ραντεβού

Έχει να κάνει με την καθιέρωση των περιβόητων χρωματιστών τιμολογίων ρεύματος, τα οποία έρχονται από το νέο έτος.

Για την ακρίβεια θα δοθεί στα εκατομμύρια των καταναλωτών η ευκαιρία να τα γνωρίσουν από την 1η Δεκεμβρίου αφού οι πάροχοι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης θα πρέπει σε περίπου 15 ημέρες να γνωστοποιήσουν στους πελάτες τους τα νέα τιμολόγια και εκείνοι με τη σειρά τους να επιλέξουν.

Έλα, όμως, που σύμφωνα με τους προμηθευτές έχει προκληθεί ένα ασύλληπτο αλαλούμ και δεν προλαβαίνουν να ετοιμάσουν όλα αυτά που ζητά το υπουργείο.

Και ιδίως σε ό,τι αφορά το λεγόμενο «πράσινο» τιμολόγιο που θα πρέπει υποχρεωτικά να το διαθέτουν όλοι οι πάροχοι.

Μαθαίνω, ότι όλα αυτά θα συζητηθούν σήμερα ανάμεσα στον κ. Σκυλακάκη και τον ΕΣΠΕΝ (Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας).

Και μαθαίνω πως ίσως οι πάροχοι ζητήσουν και παράταση…

Για να δούμε…

Μαραθώνιος

Ημέρα μαραθωνίου χθες στην Αθήνα και δεκάδες χιλιάδες ήταν εκείνοι που έσπευσαν και συμμετείχαν στις διάφορες διαδρομές με κατάληξη στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Γνωστοί αλλά και απλός κόσμος έτρεξαν συμμετέχοντας στην καθιερωμένη πρωτοβουλία.

Οι αναρτήσεις στα social media έπεφταν βροχή…

Ο κ. Άκης Σκέρτσος και το ΤΕΚΑ

Ανάμεσα στους χιλιάδες δρομείς τον χθεσινό Μαραθώνιο τον χάρηκε ιδιαίτερα και ο υπουργός Επικρατείας κ. Άκης Σκέρτσος.

Έτρεξε μάλιστα με την «δυνατή ομάδα» του ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης).

Μεταρρύθμιση

Ο κ. Σκέρτσος σχεδόν πάντα όταν έχει να στείλει ένα κυβερνητικό μήνυμα παίζει με τους συμβολισμούς.

Και έτσι κάνει γνωστό γιατί επέλεξε να τρέξει με την ομάδα του ΤΕΚΑ: «Είναι μια «αθόρυβη» μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε την προηγούμενη τετραετία», λέει ο υπουργός ο οποίος φωτογραφήθηκε με ένα αθλητικό t-shirt που έγραφε πάνω «ΤΕΚΑ».

Ο ίδιος εξηγεί ότι το ΤΕΚΑ «αφορά αποκλειστικά τη νεότερη γενιά Ελλήνων εργαζομένων έως 35 ετών και εισάγει για πρώτη φορά την έννοια της ανταποδοτικότητας στις εισφορές που καταβάλλουν, «κλειδώνοντας» μια καλύτερη σύνταξη στο μέλλον από αυτήν που θα έπαιρναν αν δεν υπήρχε το ΤΕΚΑ».

Κουμπαράς

Κατά τον υπουργό «ήδη 300.000 νέοι και νέες εργαζόμενες έχουν εγγραφεί στο ΤΕΚΑ και έχουν δημιουργήσει το δικό τους ασφαλιστικό «κουμπαρά» που σε ένα χρόνο υπερβαίνει τα 90 εκ. Ευρώ. Έναν «κουμπαρά» που δεν μπορεί να ανοίξει κανείς παρά μόνο οι ίδιοι στο τέλος του εργασιακού τους βίου».

Και καταλήγει ο μαραθωνοδρόμος Σκέρτσος: «Άλλωστε, η ασφάλιση μοιάζει πολύ με τον μαραθώνιο. Απαιτεί αντοχή, υπομονή, καλή κατανομή δυνάμεων κατά τη διάρκεια της μακράς διαδρομής από την αφετηρία έως το τέρμα, αλλά και πίστη/εμπιστοσύνη ότι το αποτέλεσμα στο τέλος αυτής της διαδρομής θα μας ανταμείψει…»

Λέτε; Να έρχεται κι άλλο ασφαλιστικό…;

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories