Η Χαμάς απελευθέρωσε 24 ομήρους, οι οποίοι και μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, ενώ 39 Παλαιστίνιοι, 24 γυναίκες και 15 παιδιά, ελευθερώθηκαν από τις ισραηλινές φυλακές. Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης κατάπαυσης πυρός αναμένεται να απελευθερωθούν 50 όμηροι.

Κατά την tageszeitung σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας διαδραμάτισε το γεγονός ότι «το Ισραήλ στην παρούσα συγκυρία δέχθηκε τεράστια πίεση, τόσο στο εσωτερικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. […] Ταυτοχρόνως, λόγω των καταστροφικών ανθρωπιστικών συνθηκών και των χιλιάδων νεκρών πολιτών στη Γάζα, ο τρόπος δράσης του στρατού ήταν ολοένα και λιγότερο αποδεκτός».

Ισραήλ: Η συγκινητική επανασύνδεση της Εμίλια με τη γιαγιά της έπειτα από 49 ημέρες ομηρείας στη Γάζα

Πάντως, ακόμη και αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το σχέδιο, η ZEIT ONLINE θεωρεί πως «παρ’ ότι μπορεί να ακουστεί κυνικό, ψυχρό και απάνθρωπο, […] η συμφωνία είναι κακή. Αποτελεί μία νίκη για τους τρομοκράτες της Χαμάς και όσους τους υποστηρίζουν στο Ιράν και το Κατάρ, αλλά και μια ήττα για το Ισραήλ. Οι επόμενες συμφωνίες θα παρατείνουν τον πόλεμο κατά εβδομάδες, μήνες, ίσως και χρόνια, ενδεχομένως επ’ αόριστον. Με αυτές δίνεται το μήνυμα σε όλους όσους μισούν τους Εβραίους ότι η ισραηλινή κυβέρνηση μπορεί να εκβιαστεί με τη σύλληψη ομήρων».

Η παράταση του πολέμου είναι κάτι που ικανοποιεί τους ηγέτες της Χαμάς, καθώς «η επιβίωση γίνεται συνώνυμο της νίκης». Εξάλλου, «το διεθνές χρηματοοικονομικό οικοδόμημα της οργάνωσης, το οποίο διαχειρίζονται καταριανές και τουρκικές τράπεζες, παραμένει άθικτο. Μπορούν να στρατολογούνται και να πληρώνονται καινούργιοι μαχητές» αλλά και να εξασφαλίζονται οι προμήθειες όπλων, τη στιγμή που η Γάζα θα παραμένει βυθισμένη στην αθλιότητα.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις για τουλάχιστον δύο ακόμη μήνες. «Η παρόρμηση αυτή του Ισραήλ είναι κατανοητή», σχολιάζει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND). «Η χώρα θέλει να επιδείξει τη δύναμή της, ώστε να μη φανεί ως εύκολη λεία […] Την ίδια στιγμή, όμως, είναι σημαντικό να κρατά κανείς κατά νου ότι οι υπόγειες σήραγγες της Χαμάς μπορεί και να καταστραφούν, όμως ο φόβος και η απελπισία θα ενισχύσουν τη ριζοσπαστικοποίηση». Το RND τονίζει πως «η κατάπαυση του πυρός και η απελευθέρωση των ομήρων αποτελούν σημαντικά και σωστά βήματα […] Ωστόσο, οι φορείς τόσο στο Ισραήλ, όσο και στον αραβικό κόσμο, θα πρέπει […] να χτίσουν πάνω σε αυτό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευρωεκλογές: Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων – Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»
Επικαιρότητα |

Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων για τις ευρωεκλογές – Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»

Σχεδόν τέσσερις εβδομάδες από τις ευρωεκλογές το σκηνικό δείχνει «καθαρό» ως προς το κόμμα που θα τερματίσει πρώτο όμως οι κάλπες θα μετρήσουν το ποσοστό δυσαρέσκειας των πολιτών και θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.