Ένα νέο σχέδιο για την ενίσχυση της ελκυστικότητας του Παρισιού ως χρηματοπιστωτικού κόμβου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επεξεργάζεται η Γαλλία, καθώς ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκει να αξιοποιήσει ένα αρχικό κύμα μετεγκαταστάσεων μετά το Brexit.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να τροποποιήσει ορισμένους κανόνες και να θεσπίσει μέτρα ήδη από το επόμενο έτος, σύμφωνα με την Financial Post. Όπως αναφέρουν μάλιστα κυβερνητικές πηγές, οι εκτιμήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και η ακριβής φύση των αλλαγών δεν είναι ακόμη σαφής.

Mάρτιν Σουλτς: Ο πρώην ηγέτης του SPD ζητά στενότερους δεσμούς μεταξύ EE – Bρετανίας

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στόχος είναι να αξιοποιηθεί η επιτυχία του Παρισιού να προσελκύσει μεγάλες αμερικανικές τράπεζες και hedge funds, όπως η JPMorgan Chase & Co. και η Millennium Management, μετά το Brexit. Η μετατόπισή τους από το Λονδίνο έφερε χιλιάδες θέσεις εργασίας στη γαλλική πρωτεύουσα και ενίσχυσε τη φήμη του Μακρόν ως φιλοεπιχειρηματικού μεταρρυθμιστή, ικανού να μεταμορφώσει την αργή οικονομία της Γαλλίας.

Μετά το πρώτο κύμα μετεγκαταστάσεων, η κυβέρνηση επιθυμεί τώρα να αναπτύξει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ο Μακρόν επιδιώκει επίσης να επανεκκινήσει την ευρύτερη ατζέντα του, καθώς η ανεργία αυξάνεται και η οικονομία κινδυνεύει να πέσει σε ύφεση.

Για την ανταγωνιστικότητα

«Θα επιμείνουμε στην ισχυρή δέσμευσή μας και θα συνεχίσουμε να ξεδιπλώνουμε τις μεταρρυθμίσεις ανταγωνιστικότητας για να προσελκύσουμε νέες χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις στο Παρίσι», επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire.

Καθώς η δέσμη μέτρων βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο εξέτασης, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα απαιτηθεί και σχετική νομοθεσία. Οποιοδήποτε νομοσχέδιο θα αντιμετώπιζε αβεβαιότητα μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του Μακρόν στις εκλογές του 2022, αν και η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δικαιοδοσία που έχει για να παρακάμψει τις ψηφοφορίες.

Αυτό αφήνει ελάχιστα περιθώρια για σημαντικές αλλαγές. Οι τράπεζες βλέπουν τη δυνατότητα για μικρές προσαρμογές ώστε να γίνει φθηνότερη η απόλυση υψηλόμισθων ατόμων. Ένας νόμος του 2019 μείωσε ήδη την αποζημίωση που πρέπει να καταβάλλουν οι εργοδότες για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, ενώ ορισμένοι οργανισμοί την επέκταση του μέτρου και σε άλλους υψηλόμισθους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή