Με τη διοργάνωση του καθιερωμένου Awards Ceremony στην Αθήνα ολοκληρώθηκε ένας ακόμη κύκλος από τον επιταχυντή νεοφυών επιχειρήσεων StartSmart SEE.
Στην εκδήλωση, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά, παρουσιάστηκαν οι 8 startups φιναλίστ που συμμετείχαν στον κύκλο του προγράμματος για το Φθινόπωρο του 2023 και βραβεύτηκαν οι 3 που ξεχώρισαν.
Ευρωπαϊκές startups: Αντέχουν στις κρίσεις, ωριμάζουν και ανοίγουν τα φτερά τους
Οι Bitloops, Digital Bites, Games World League, Moverse, Optimems, Orbito Travel, OptiCV και Ratepunk, παρουσίασαν τις καινοτομίες τους ενώπιον εκπροσώπων του επιχειρηματικού, επενδυτικού και ακαδημαϊκού κλάδου, στο κεντρικό αμφιθέατρο του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».
Όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, το πρόγραμμα επιτάχυνσης StartSmart SEE παρέχει πρόσβαση σε πληθώρα πόρων και πληροφοριών και είναι σχεδιασμένο για να επιταχύνει την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων στον χώρο της τεχνολογίας από τη ΝΑ Ευρώπη. Μέσα από τη συνεργασία με το δίκτυο ΜΙΤ J-WEL και ΜΙΤ Open Learning επιτρέπει την ανταλλαγή και την διάδοση γνώσεων υψηλού επιπέδου και κυρίως την πρόσβαση σε ένα παγκόσμιο δίκτυο συνεργατών.
Οι ομιλητές
Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε η εκτελεστική διευθύντρια του προγράμματος, κα Αντιγόνη Μολοδάνωφ, χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Γεράσιμος Σπυριδάκης, Πρόεδρος του StartSmart SEE, o κ. Γιώργος Νούνεσης, Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και ο κ. Μάριος Μπόμπουλος, Διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας της ΔΕΗ, κεντρικού χορηγού του προγράμματος.
Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, κ. Τίμος Σελλής, Διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας «Αρχιμήδης» του Ερ. Κέντρου «Αθηνά», εστίασε στις προκλήσεις που σχετίζονται με τα δεδομένα πάνω στα οποία εκπαιδεύονται τα συστήματα μηχανικής μάθησης, που αποτελούν κεντρικό πυλώνα των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Τόνισε ότι η επιτυχία τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα δεδομένα αυτά και περιέγραψε πέντε βασικές αρχές που θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε, αυτό που ονόμασε «infomration resilience».
Ο κ. Ηλίας Βύζας, Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Ελλάδος και η κα Δώρα Βαρβαρήγου, Καθηγήτρια ΕΜΠ, Μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Μποδοσάκη, συζήτησαν τις αναδυόμενες ευκαιρίες και τις προκλήσεις που δημιουργεί η χρήση των μεγάλων δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης στο επιχειρηματικό τοπίο.
Η κα Μαργαρίτα Γκαμαλέτσου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων της ΕΥΔΑΠ, μαζί την κα Γεωργία Αϋφαντοπούλου, Διευθύντρια Έρευνας του ΕΚΕΤΑ και Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΙΜΕΤ, την κα Έλενα Αθουσάκη, Διευθύντρια ESG, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής του Ομίλου Motor Oil, και με συντονίστρια την Δρ. Ράνια Αικατερινάρη, Μη Εκτελεστικό Μέλος Διοικητικών Συμβουλίων και Στρατηγική Σύμβουλος Εισηγμένων Εταιρειών, ανέδειξαν το έντονο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της Έρευνας & Ανάπτυξης στη δημιουργία βελτιωμένων προϊόντων και υπηρεσιών για μια πιο βιώσιμη και ενεργειακά αποδοτική κοινωνία.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, και απηύθυνε χαιρετισμό αναφέροντας τα εξής: «Οι νέες τεχνολογίες και ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιφέρουν τεράστιες αλλαγές σε αυτό που υπηρετώ τώρα, δηλαδή στο αμυντικό πεδίο. Στη σημερινή εποχή της ταχείας προόδου, είναι επιτακτική η ανάγκη να αγκαλιάσουμε αυτές τις καινοτομίες. Πρέπει να αξιοποιήσουμε το δυναμικό τους ώστε να βελτιώσουμε την άμυνά μας, να προστατεύσουμε τα κράτη μας, να διατηρήσουμε την περιφερειακή ασφάλεια. Κατόπιν της ανάληψης των καθηκόντων μου ως υπουργού Εθνικής Άμυνας, έθεσα ως προτεραιότητα τη δημιουργία ενός αμυντικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα». Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη δημόσια αναφορά του Υπουργού στην νέα στρατηγική του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχετικά με επένδυση στις σύγχρονες τεχνολογίες, η οποία αναμένεται να έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο τόσο στην Εθνική Άμυνα όσο και στην Εθνική Οικονομία, κυρίως στο χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων που θα εστιάσουν σε τεχνολογίες διπλής χρήσης (dual use technologies).
Παρουσίαση από τις startups του τελικού
Στη συνέχεια, τα 8 τεχνολογικά startups που έφτασαν στον τελικό παρουσίασαν τις καινοτόμες λύσεις τους οι οποίες απαντούν στις σύγχρονες κοινωνικό-οικονομικές ανάγκες. Οι startups αυτές μια μέρα πριν είχαν παρουσιάσει τις λύσεις τους σε μια ομάδα επενδυτών και στελεχών, αντιμετωπίζοντας απαιτητικές ερωτήσεις. Μέσα από αυτή τη διαδικασία αναδείχθησαν οι 3 νικητές που ανακοινώθηκαν στα πλαίσια της δημόσιας εκδήλωσης.
Το πρώτο βραβείο
Το πρώτο βραβείο αξίας 10.000 ευρώ κέρδισε η εταιρεία Οptimems Smart Energy Solutions (Ελλάδα), μέρος του «πράσινου κύματος», με ένα σύστημα για την ολιστική βελτιστοποίηση της διαχείρισης ενέργειας, την παρακολούθηση και έλεγχο σε πραγματικό χρόνο της παραγωγής και της κατανάλωσης ενέργειας και την ενσωμάτωση διάφορων συστημάτων, μέσω της διαλειτουργικότητας που προσφέρει η λύση τους. Η Orbito Travel (Ελλάδα), από το χώρο του τουρισμού, απέσπασε το δεύτερο βραβείο αξίας 5.000 ευρώ. Πρόκειται για το πρώτο online ταξιδιωτικό πρακτορείο που εξυπηρετεί ταξιδιώτες με κινητικά προβλήματα, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη λύση για τον σχεδιασμό των ταξιδιών τους, λαμβάνοντας υπόψη τις εξατομικευμένες ανάγκες και προτιμήσεις κάθε ταξιδιώτη, μειώνοντας δραματικά το κόστος και τον χρόνο προετοιμασίας του ταξιδιού, αυξάνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα της εμπειρίας. Το τρίτο βραβείο αξίας 3.000 ευρώ απονεμήθηκε στην Ratepunk (Λιθουανία) μια πλατφόρμα που συγκρίνει τις τιμές των δωματίων σε ξενοδοχεία στα μεγάλα διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία. Σαρώνοντας τους κορυφαίους ιστότοπους κρατήσεων και πραγματοποιώντας σύγκριση τιμών, παρέχει στους χρήστες την καλύτερη προσφορά. Όλα τα χρηματικά βραβεία είναι δωρεά του μη-κερδοσκοπικού οργανισμού, “The People’s Trust”.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μια δεξίωση δικτύωσης και τους φιναλίστ να κάνουν live demonstration των καινοτόμων επιχειρηματικών προϊόντων και υπηρεσιών τους.
Latest News
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Deloitte: Κάλεσμα σε startups και νέους για την υποβολή καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών
Ανοιχτό κάλεσμα σε startups και νέους για την υποβολή καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών απευθύνει η Deloitte με τον 2ο κύκλο του StartUp Acceleration Program - Αιτήσεις έως τις 15 Δεκεμβρίου