Μικρότερη από την κατανάλωση αναμένεται ότι θα είναι η παραγωγή ζάχαρης στην Ινδία φέτος, καθώς πλήττεται από τις αδύναμες βροχοπτώσεις.

Η εξέλιξη αυτή πιθανόν θα υποχρεώσει τη χώρα, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ζάχαρης στον κόσμο και με σημαντικές εξαγωγές, να κάνει εισαγωγές το 2024.

ΟΗΕ: Σε υψηλό 13 ετών η ζάχαρη τον Σεπτέμβριο λόγω El Niño

Οι χαμηλές αποδόσεις σε δύο βασικές πολιτείες παραγωγής, τη Μαχαράστρα και την Καρνατάκα και οι υποτονικές προοπτικές για το καλλιεργητικό έτος που ξεκίνησε τον Οκτώβριο ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι η Ινδία θα απαγορεύσει τις εξαγωγές ζάχαρης το 2024.

Η παραγωγή ζάχαρης θα μπορούσε να είναι ακόμη χαμηλότερη κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, η οποία θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2025 καθώς τα χαμηλά επίπεδα των ταμιευτήρων νερού στη Μαχαράστρα και την Καρνατάκα, που παράγουν μαζί σχεδόν τη μισή ζάχαρη της Ινδίας, ωθούν πολλούς αγρότες να φυτέψουν καλλιέργειες που χρειάζονται λιγότερο νερό και ωριμάζουν ταχύτερα από το ζαχαροκάλαμο, όπως ο σόργος και τα ρεβίθια, διαπίστωσε το Reuters σε έρευνα που πραγματοποίησε σε περισσότερους από 200 αγρότες.

Εκτόξευση τιμών

Ενώ η έρευνα καλύπτει ένα μικρό δείγμα αγροτών σε βασικές περιοχές, δείχνει αυξανόμενες πιέσεις που θα μπορούσαν να αναγκάσουν την Ινδία, η οποία προμηθεύει το 12% της ζάχαρης που διακινείται παγκοσμίως, να γίνει καθαρός εισαγωγέας ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2025, εξέλιξη που θα αποτελούσε σημαντική ανατροπή.

Η προοπτική η φετινή σοδειά να υπολείπεται των προβλέψεων και η Ινδία να αναγκαστεί να εισάγει ζάχαρη για πρώτη φορά από το 2017 απειλεί να ανεβάσει τις παγκόσμιες τιμές , οι οποίες ήδη έφτασαν σε πολυετή υψηλά επίπεδα τον περασμένο μήνα. Η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή και πρώτη σε εξαγωγές, Βραζιλία είναι πιθανό ότι θα είναι η κερδισμένη.

Η Ινδία παρήγαγε 33,1 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ζάχαρης κατά το καλλιεργητικό έτος που έληξε τον Σεπτέμβριο και η Ένωση Ινδικών Ζαχαροβιομηχανιών δήλωσε τον Αύγουστο ότι η καθαρή παραγωγή θα μπορούσε να μειωθεί σε 31,7 εκατομμύρια τόνους κατά το καλλιεργητικό έτος που άρχισε τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities