Οι Βρετανοί πολιτικοί θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί ώστε να μην προκαλέσουν αντιδράσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές αυξάνοντας πολύ γρήγορα τον δανεισμό, δήλωσε ο απερχόμενος επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης Χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου, ενόψει των γενικών εκλογών που αναμένονται φέτος.

Ο Σερ Ρόμπερτ Στίμαν, ο οποίος έχει επιβλέψει μια οκταπλάσια αύξηση του χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου στα 21 χρόνια του ως επικεφαλής δανεισμού της κυβέρνησης, προειδοποίησε ότι η δουλειά της έκδοσης ομολόγων γίνεται πιο δύσκολη και οι επενδυτές ενδέχεται να λειτουργούν ολοένα και περισσότερο ως περιοριστική επιρροή στη δημοσιονομική πολιτική.

Βρετανία: Ψυχραιμία απέναντι στο χθεσινό sell off σε ομόλογα και στερλίνα

«Μην γελιέστε νομίζοντας ότι μπορείτε να αναπτύξετε πολιτική στο κενό χωρίς να λάβετε υπόψη την αγορά», είπε ο Στίμαν στους Financial Times, αναλογιζόμενος τον δύσμοιρο «μίνι» προϋπολογισμό της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας του Σεπτεμβρίου 2022 που έστειλε την αγορά ομολόγων σε κατάρρευση. «Σε έναν κόσμο όπου έχουμε χρέος να πουλήσουμε, η χάραξη πολιτικής δεν μπορεί να διαχωριστεί από την πραγματικότητα της αγοράς».

Τα σχόλιά του έρχονται καθώς τα πολιτικά κόμματα προετοιμάζονται για μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία τα σχέδια δημόσιου δανεισμού είναι πιθανό να παίξουν κύριο ρόλο. Το Εργατικό Κόμμα, το οποίο προηγείται πολύ στις δημοσκοπήσεις, υποβάθμισε τη δέσμευση να δαπανά £28 δισ. ετησίως σε πράσινες επενδύσεις, εν μέσω ανησυχιών για την κριτική για τον αντίκτυπό του στα τεταμένα δημόσια οικονομικά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το σχέδιο εξακολουθεί να περιλαμβάνει επιπλέον £20 δισεκατομμύρια  σε ετήσιο καθαρό δανεισμό μέχρι το τέλος του πρώτου πενταετούς κοινοβουλίου και οι διαχειριστές κεφαλαίων του City έχουν προειδοποιήσει ότι αυτό θα μπορούσε να ταράξει τις αγορές  και να ανεβάσει τις αποδόσεις ομολόγων.

Ο Στίμαν είπε ότι η αυξανόμενη ευαισθησία των επενδυτών στην κλίμακα του κρατικού δανεισμού είχε τονιστεί από την κρίση στις αγορές ομολόγων που ακολούθησε τα σχέδια της Τρας για μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές ύψους £45 δισ. Ο υπουργός οικονομικών της, Κουάσι Κουαρτένγκ, προσπάθησε αρχικά να αποκρούσει τη βίαιη αντίδραση των επενδυτών λέγοντας ότι «οι αγορές θα αντιδράσουν όπως θα αντιδράσουν» και έκτοτε ισχυρίστηκε ότι ήταν «θύμα» των παράλογων αγορών ομολόγων.

Αλλά σύμφωνα με τον Στίμαν, ο οποίος επέβλεψε μια πώληση ομολόγων £ 4,5 δισεκατομμυρίων την ημέρα που κορυφώθηκε η αναταραχή και η Τράπεζα της Αγγλίας παρενέβη για να σταθεροποιήσει τις αγορές, το επεισόδιο έδειξε τη ματαιότητα να λένε στους επενδυτές ότι έκαναν λάθος.

Ως επικεφαλής του DMO από το 2003, ο Στίμαν ήταν ο κύριος σύνδεσμος της κυβέρνησης με τις χρηματοπιστωτικές αγορές, συγκεντρώνοντας δισεκατομμύρια λίρες κάθε μήνα από τράπεζες, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και συνταξιοδοτικά ταμεία.

Ο 64χρονος υποβαθμίζει το «κλισέ» των επενδυτών ως σκιώδεις τιμωροί των ομολόγων που κατευθύνουν την κυβερνητική πολιτική.

Τις περισσότερες φορές, η τιμολόγηση σε μια αγορά όπως τα ομόλογα – όπου η κυβέρνηση έχει τον έλεγχο του δικού της νομίσματος – απλώς αντανακλά τις προσδοκίες των επενδυτών για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων.

Ωστόσο, αυτή η υπόθεση καταρρέει όταν τίθεται υπό αμφισβήτηση η «αξιοπιστία» της δημοσιονομικής πολιτικής, σύμφωνα με τον Στίμαν. Η διόγκωση του κρατικού δανεισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού είχε οδηγήσει σε «μεγαλύτερη εστίαση» σε αυτή την αξιοπιστία, είπε.

Διόγκωση του χρέους

Από τότε που ο Στίμαν εντάχθηκε στο DMO, το χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αυξηθεί από περίπου £350 δισεκατομμύρια σε £2,7 τρισεκατομμύρια. Το κράτος σχεδιάζει να πουλήσει £237 δισεκατομμύρια σε ομόλογα φέτος, πολύ πάνω από τα £26 δισεκατομμύρια σε ομόλογα όταν άρχισε την θητεία του.

Παρά τις ιστορικά υψηλές απαιτήσεις δανεισμού και τα σχέδια της BoE να αυξήσει τις πωλήσεις ομολόγων που αγόρασε στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στα £100 δισ. φέτος, ο Στίμαν είπε ότι δεν ανησυχεί για την έλλειψη ζήτησης για την αγορά τους.

«Το γεγονός ότι οι αποδόσεις δεν έχουν αυξηθεί με ανεξέλεγκτο τρόπο τα τελευταία δύο χρόνια σας λέει ότι δεν ανησυχώ εγώ – αλλά ούτε η αγορά ανησυχεί ιδιαίτερα», είπε. «Είμαι αρκετά σίγουρος στην ανθεκτικότητα και την καλή λειτουργία της αγοράς ομολόγων ώστε να μην ανησυχώ».

Το κόστος δανεισμού του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε πέρυσι με τις αποδόσεις 10ετών ομολόγων να κορυφώνονται στο 4,75% τον Αύγουστο, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να αντιμετωπίσει ένα επίμονο πρόβλημα πληθωρισμού. Από τότε, όμως, οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν μειωθεί απότομα, με τις αποδόσεις του 10ετούς τώρα στο 3,6%.

Η κυβέρνηση είπε ότι θα διορίσει τον αντικαταστάτη του Στίμαν στις αρχές του τρέχοντος έτους πριν από τη συνταξιοδότησή του στα τέλη Ιουνίου.

Το DMO δεν έχει λόγο στο πόσα ομόλογα πωλούνται, αλλά είναι υπεύθυνο για την υλοποίηση των σχεδίων της κυβέρνησης με το χαμηλότερο δυνατό κόστος δανεισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ