
«Ανέβασαν» το επιτοκιακό τους περιθώριο οι ελληνικές συστημικές τράπεζες κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, φέρνοντας τη χώρα μας στην 5η χειρότερη θέση. Ουσιαστικά, το παραπάνω δείχνει ότι επιβαρύνονται οι δανειολήπτες, ενώ οι καταθέτες μένουν χωρίς κίνητρο.
Παρά την πίεση που έχουν δεχθεί οι εγχώριες τράπεζες προκειμένου να κλείσουν την ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΚΤ πιστοποιούν ότι η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει.
Ειδικότερα, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023 το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο των Ελληνικών τραπεζών διευρύνθηκε στο 3,20% από 3,13% που ήταν στο δεύτερο τρίμηνο.
Η εξέλιξη διατηρεί τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα σε μία από τις υψηλότερες θέσεις μεταξύ των υπολοίπων της Ευρωζώνης. Ενδεικτικά με υψηλότερο επιτοκιακό περιθώριο από εκείνο των ελληνικών τραπεζών λειτουργούν οι τράπεζες της Βαλτικής (Εσθονία 3,77%, Λιθουανία 3,55%, Λετονία 3,90%) . Αντιθέτως, το επιτοκιακό περιθώριο (πάντα για το τρίτο τρίμηνο του 2023) κυμαίνονταν στο 2,10% στην Ιταλία, στο 3,16% στην Πορτογαλία, στο 1,13% στη Γερμανία και στο 0,89% στη Γαλλία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το καθαρό περιθώριο επιτοκίου, δηλαδή τα καθαρά έσοδα από τόκους προς το ενεργητικό (earning assets), διαμορφώθηκε στο 3,2% για τις ελληνικές τράπεζες έναντι 1,56% στην Ευρωζώνη, κάτι που εξηγείται από τη μεγαλύτερη ψαλίδα επιτοκίων δανείων και καταθέσεων τους.
Ίδια κεφάλαια
Το υψηλό περιθώριο επιτοκίου εξασφάλισε στις ελληνικές τράπεζες και υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων, η οποία ανήλθε στο 12,89% έναντι 10,01% στην Ευρωζώνη, όπου αυξήθηκε σημαντικά από το 7,55% στο γ’ τρίμηνο του 2022 κυρίως λόγω της αύξησης 24% στο καθαρό περιθώριο κέρδους, κάτι το οποίο δείχνει τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν. Παράλληλα, οι πολίτες «ζορίζονται» προκειμένου να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν νέα υψηλά επιτόκια.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών (CET1) διαμορφώθηκε στο 14,27%, λίγο χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που ήταν 15,61%. Τον χαμηλότερο δείκτη κεφαλαίων είχε η Ισπανία (12,63%) και τον υψηλότερο η Εσθονία (23,01%).
Δάνεια σε κίνδυνο
Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανερχόταν σε 8,27 δις. ευρώ ή στο 5,16% των συνολικών δανείων των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων (δεν υπολογίζονται οι καταθέσεις τους στην κεντρική τράπεζα).
Για πρώτη φορά η ΕΚΤ παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τα δάνεια των τραπεζών με σημαντικά αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο (τα λεγόμενα δάνεια του σταδίου 2, πριν γίνουν δηλαδή κόκκινα). Σύμφωνα με αυτά, τα δάνεια στο ενδιάμεσο αυτό στάδιο ανέρχονταν συνολικά σε 16,33 δις. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες ή στο 10,25% των συνολικών δανείων τους έναντι 9,29% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό για την Ευρωζώνη.
Το πρόβλημα αφορά κυρίως στα στεγαστικά καθώς κινδυνεύουν να κοκκινίσουν δάνεια ύψους 7,6 δις. ευρώ ή σχεδόν το ένα στα τέσσερα (24,13%), ενώ ο αντίστοιχος κίνδυνος στην Ευρωζώνη είναι πολύ μικρότερος καθώς αφορά μόνο 7,44% των συνολικών στεγαστικών δανείων.
Τα καταναλωτικά δάνεια στο στάδιο 2 αφορούν σε ένα συνολικό ποσό 1,26 δις. ευρώ ή στο 12,9%, ποσοστό που είναι και αυτό υψηλότερο από το αντίστοιχο της Ευρωζώνης (9,63%) αλλά όχι στον βαθμό που συμβαίνει με τα στεγαστικά δάνεια.


Latest News

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Morgan Stanley: Επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Metlen στα 48 ευρώ
Κατά την Morgan Stanley η συνολική παραγωγή ενέργειας των 3,1 TWh παρουσίασε αύξηση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο

AXIA: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι [γραφήματα]
Στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εστιάζει ανάλυση της ΑΧΙΑ - Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές

Optima Bank για AKTOR Group: «Νέος παίκτης… με εμπειρία – Ήρθε για να μείνει»
O όμιλος AKTOR είναι ένα κορυφαίο και διαφοροποιημένο κατασκευαστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, με σημαντική και αναπτυσσόμενη παρουσία στην ΝA Ευρώπη, σημειώνει η Optima Bank

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

JP Morgan για ΟΠΑΠ: Στα 22,5 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για τη μετοχή
Μετά από μια πολύ ισχυρή χρονιά το 2024, ο ΟΠΑΠ ξεκινά με ακόμη ένα δυνατό τρίμηνο σημειώνει η JP Morgan για τον ΟΠΑΠ

Στο 1,5 δισ. τα έσοδα της Metlen για το α΄ τρίμηνο - Το ορόσημο του Λονδίνου
«Η χρονιά που διανύουμε σηματοδοτεί ένα ορόσημο για τη METLEN στο Λονδίνο», τόνισε ο πρόεδρος και CEO της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος