Νεοφυής επιχείρηση από την Κίνα παρουσίασε μια νέα μπαταρία που, όπως ισχυρίζεται, μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια για 50 χρόνια χωρίς να χρειάζεται φόρτιση ή συντήρηση.
Η Betavolt, με έδρα το Πεκίνο, δήλωσε ότι η πυρηνική μπαταρία της είναι η πρώτη στον κόσμο που υλοποιεί σμίκρυνση της ατομικής ενέργειας καταφέρνοντας να συμπιέσει 63 πυρηνικά ισότοπα σε μια μικρή μονάδα όσο ένα νόμισμα.
Λίθιο: Η υπερπροσφορά γκρέμισε τις τιμές κατά 75% φέτος
Πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί
Η εταιρεία αναφέρει ότι η μπαταρία της επόμενης γενιάς έχει ήδη εισέλθει στο στάδιο των πιλοτικών δοκιμών και θα παραχθεί μαζικά για εμπορικές εφαρμογές όπως τηλέφωνα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
«Οι μπαταρίες ατομικής ενέργειας Betavolt μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες παροχής ενέργειας μακράς διάρκειας σε πολλαπλά σενάρια, όπως η αεροδιαστημική, ο εξοπλισμός τεχνητής νοημοσύνης, ο ιατρικός εξοπλισμός, οι μικροεπεξεργαστές, οι προηγμένοι αισθητήρες, τα μικρά drones και τα μικρορομπότ», ενημερώνει.
«Αυτή η νέα ενεργειακή καινοτομία θα βοηθήσει την Κίνα να αποκτήσει ηγετικό πλεονέκτημα στο νέο γύρο της τεχνολογικής επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης».
Φιλικές προς το περιβάλλον
Η Betavolt δηλώνει ότι η πρώτη της πυρηνική μπαταρία μπορεί να αποδώσει 100 μικροβάτ και τάση 3V ενώ έχει διαστάσεις 15x15x5 mm, ωστόσο σχεδιάζει να παράγει μια μπαταρία ισχύος 1 watt μέχρι το 2025.
«Η μπαταρία που ανέπτυξε η Betavolt είναι απολύτως ασφαλής, δεν έχει εξωτερική ακτινοβολία και είναι κατάλληλη για χρήση σε ιατρικές συσκευές», σημειώνει η εταιρεία.
«Είναι φιλικές προς το περιβάλλον και μετά την περίοδο διάσπασης τα 63 ισότοπα μετατρέπονται σε ένα σταθερό ισότοπο χαλκού το οποίο δεν είναι ραδιενεργό και δεν αποτελεί απειλή ή ρύπανση για το περιβάλλον», συμπληρώνει.
Σε αντίθεση με τις συμβατικές χημικές μπαταρίες, είναι μη εύφλεκτες και ανθεκτικές στις φυσικές βλάβες. Μάλιστα, η παραγωγή ισχύος τους παραμένει ανεπηρέαστη από ακραίες θερμοκρασίες (-60C έως 120C) ή αλλαγές στις συνθήκες λειτουργίας.
Ξεχάστε την φόρτιση στο κινητό σας
Ιστορικά, οι μπαταρίες ατομικής ενέργειας χρησιμοποιούνταν κυρίως στην αεροδιαστημική, λόγω του μεγέθους και του κόστους τους. Πλέον θα είναι ικανές να τροφοδοτούν συσκευές όπως τα smartphones επ’ αόριστον, χωρίς την ανάγκη επαναφόρτισης. Φυσικά, το τελευταίο αυτό χαρακτηριστικό, με το ρυθμό που αλλάζουμε κινητά τηλέφωνα και με την ευκολία που αυτά φορτίζονται, ίσως να μην αποτελεί το δυνατό της σημείο.
Latest News
Η Apple φέρνει το ChatGPT στα iPhone και τα Mac - To Siri αποκτά AI
To chatbot τεχνητής νοημοσύνης θα ενεργοποιείται όταν ο χρήστης κάνει ερωτήσεις που το ίδιο το Siri δεν μπορεί να απαντήσει.
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Πώς θα χτιστεί ο «Φάρος» του ελληνικού AI - Ο ρόλος του Υπερταμείου
Το έργο για τον «Φάρο» συνδέεται με την κατασκευή του εθνικού υπερυπολογιστή «Δαίδαλου» - Θα δημιουργηθεί θυγατρική που θα αναλάβει τη διαχείρισή του
Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες
Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας
Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες
Τι είναι η αβοκέτα... και οι υπόλοιπες κορυφαίες αναζητήσεις στην Google των Ελλήνων
Στις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις των Ελλήνων στη μηχανή αναζήτησης της Google περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πρόσωπα μέχρι αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων