ΕΚΤ: Θα μειώσει τα επιτόκια τέσσερις φορές φέτος, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg

O πληθωρισμός υποχωρεί ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg σε οικονομολόγους

ΕΚΤ: Θα μειώσει τα επιτόκια τέσσερις φορές φέτος, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια τέσσερις φορές φέτος, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.

Οι μειώσεις, η κάθε μία κατά 25 μονάδες βάσης, αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο, ενώ οι επόμενες μειώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, φέρνοντας το βασικό επιτόκιο  στο 3%. Αν και πρόκειται για ένα βήμα παραπάνω από ό,τι αναμενόταν στην έρευνα του περασμένου μήνα, εξακολουθεί να είναι πιο συντηρητική από τις έξι, με την έναρξη να τοποθετείται από τον ερχόμενο Απρίλιο, κάτι που εκτιμούν ορισμένοι επενδυτές.

Η ΕΚΤ βρίσκεται επί του παρόντος σε αναμονή καθώς περιμένει να δει πώς επηρεάζουν την οικονομία οι 10 αυξήσεις που έχουν θεσπιστεί από τα μέσα του 2022. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εστιάζουν ιδιαίτερα στις εξελίξεις των μισθών το πρώτο εξάμηνο του 2024, για να επιβεβαιώσουν ότι η αύξηση του κόστους εργασίας δεν θα εμποδίσει την επιβράδυνση του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%.

ΕΚΤ: Στην πέμπτη χειρότερη θέση η Ελλάδα από πλευράς επιτοκιακού περιθωρίου

Υποχώρηση των τιμών

Οι οικονομολόγοι αναμένουν τώρα ταχύτερη υποχώρηση της αύξησης των τιμών – στο 2,3% το 2024. Πρόκειται για αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τη μέτρηση του Δεκεμβρίου. Εξακολουθούν να βλέπουν ένα ακανθώδες μονοπάτι μπροστά τους, καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνεται εκ νέου από το επίπεδο-στόχο κατά το τέταρτο τρίμηνο για να φτάσει κατά μέσο όρο στο 2,1% το 2025.

Ένα τέτοιο σενάριο συνάδει με τις προειδοποιήσεις των αξιωματούχων της ΕΚΤ, οι οποίοι δήλωσαν ότι η δραματική επιβράδυνση του περασμένου έτους δεν θα συνεχιστεί το 2024, εν μέρει επειδή οι κυβερνήσεις καταργούν σταδιακά τις ενισχύσεις που προορίζονται για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους ζωής.

Ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες συνιστώσες, συμπεριλαμβανομένων της ενέργειας και των τροφίμων, θεωρείται τώρα χαμηλότερος φέτος, αλλά ελαφρώς υψηλότερος το 2025, παραμένοντας πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ στο 2,2%.

Σύμφωνα με την έρευνα, μια ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα ακολουθηθεί από μια σταδιακή ανάκαμψη που μπορεί να επιταχυνθεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Οι προσδοκίες για την ανάπτυξη διατηρήθηκαν σταθερές για το 2024 και αυξήθηκαν κατά 0,1 της  ποσοστιαίας μονάδας για το 2025.

OT Originals

Περισσότερα από Διεθνή

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο