![Αυτοκίνητο: Μικρότερη ανάπτυξη περιμένουν οι κατασκευαστές στην Ευρώπη [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/factory-car-scaled.jpg)
Πτώση 3,3% παρουσίασε τον περασμένο Δεκέμβριο (2023) η αγορά αυτοκινήτων της Ευρώπης καταγράφοντας πωλήσεις 867.052 μονάδων. Μάλιστα, ήταν ο πρώτος μήνας συρρίκνωσης μετά απο 16 συνεχόμενους μήνες αύξησης.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), υπήρξε διαφορετική εικόνα στις μεγάλες αγορές. Ειδικότερα, ενώ καταγράφηκε αύξηση στις κορυφαίες αγορές, όπως η Γαλλία (+14,5%) και η Ισπανία (+10,6%), η γερμανική αγορά αυτοκινήτων μειώθηκε κατά 23% τον Δεκέμβριο.
Αυτοκινητοβιομηχανία: Πώς τα EV απειλούν το Ντιτρόιτ της Ευρώπης
Η ACEA ανέφερε ότι το 2023, η αγορά αυτοκινήτων της ΕΕ έκλεισε με μια σταθερή επέκταση 13,9% σε σύγκριση με το 2022, φτάνοντας σε όγκο 10,5 εκατομμυρίων μονάδων για ολόκληρο το έτος.
Τον Δεκέμβριο, οι πωλήσεις νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρίες μειώθηκαν για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2020, με σημαντική πτώση στη Γερμανία (-47,6%), τη μεγαλύτερη αγορά για τα αυτοκίνητα με μπαταρίες.
Η αγορά βενζινοκίνητων αυτοκινήτων της ΕΕ αυξήθηκε κατά 5,1% τον περασμένο μήνα, χάρη στη σημαντική συμβολή της Ιταλίας (+24,9%) και της Γερμανίας (+16,1%). Οι πωλήσεις ανήλθαν συνολικά σε 3,7 εκατομμύρια μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 10,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Η ACEA ανέφερε ότι οι πωλήσεις πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων συνέχισαν να μειώνονται σε αρκετές βασικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων τριών από τις μεγαλύτερες: Ισπανία (-26,5%), Γαλλία (-22,2%) και Ιταλία (-19,7%).
Το 2013 ήταν η χειρότερη χρονιά
Το 2022 πωλήθηκαν 9,3 εκατομμύρια νέα επιβατικά αυτοκίνητα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή 4,6% λιγότερα από το προηγούμενο έτος.
Το 2021 ήταν επίσης μια χρονιά με πτώση των πωλήσεων (-2,4%) καθώς είχαν πωληθεί 9,7 εκατομμύρια μονάδες , περίπου 239.000 λιγότερες απο το σύνολο των 9,9 εκατομμυρίων που είχαν παραδοθεί το 2020 και ήταν η δεύτερη χειρότερη χρονιά για την ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου για μια περίοδο 12 ετών, απο το 2011 εως το 2022.
Η χρονιά με τις λιγότερες πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη ήταν το 2013 όταν και καταγράφηκαν 9,6 εκατομμύρια μονάδες, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ACEA.
Τα έτη 2020, 2021 και 2022 επηρεάστηκαν απο την πανδημία που, έτσι κι αλλιώς, «καθήλωσε» πολλούς κλάδους της βιομηχανίας. Το 2019 ήταν η καλύτερη χρονιά για την ευρωπαϊκή αγορά.
Πωλήθηκαν 13 εκατομμύρια αυτοκίνητα ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά το 2020 η πτώση ήταν θεαματική και έφτασε το -23,7% καθώς πωλήθηκαν μόλις 9,9 εκατομμύρια, ουσιαστικά τρία εκατομμύρια μονάδες λιγότερες .


Latest News

Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Βλέπει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης να κυμαίνεται γύρω στο στόχο του 2%
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πάντως ότι η υψηλή αβεβαιότητα καθιστά αδύνατο να δοθούν σαφή μηνύματα για τα επιτόκια

Οι ΗΠΑ κάνουν πόλεμο, η ΕΕ κάνει συμφωνίες - Ποιες προχωρούν και ποιες «κολλάνε»
Απέναντι στην επιθετική εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, η ΕΕ αντιπαραθέτει τη σύναψη συμμαχιών σχεδόν με όλους όσους ο Τραμπ βρίσκεται σε πόλεμο

Μεγάλο deal ετοιμάζει η Toyota - Πρόταση εξαγοράς της Toyota Industries έναντι 42 δισ.
Η Toyota Industries, η οποία κατασκευάζει ανταλλακτικά για την αυτοκινητοβιομηχανία

Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι μίλησε με τον Σι αλλά το Πεκίνο διαψεύδει - «Κλείσαμε 200 εμπορικές συμφωνίες»
Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν πολλές εμπορικές συμφωνίες

Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Αποπληθωριστικές εως τώρα οι πιέσεις των δασμών στην ΕΕ
Το «γεράκι» της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, δήλωσε ότι συμφωνεί με την Κριστίν Λαγκάρντ ως προς το ότι οι δασμοί ήταν αποπληθωριστικοί έως τώρα στην ΕΕ

Οι δασμοί στα εισαγόμενα φάρμακα θα αυξήσουν τις τιμές τους στις ΗΠΑ κατά 51 δισ. δολ. ετησίως
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν το 2023 φαρμακευτικά προϊόντα συνολικής αξίας 203 δισεκατομμυρίων δολαρίων απο την Ευρώπη

Πρώην υπάλληλος της Adidas διεκδικεί 6,2 εκατ. μετά από καταγγελία για ρατσιστική διάκριση
Η πρώην εργαζόμενη ισχυρίζεται ότι το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της Adidas δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με την καταγγελία της

Δημοσκόπηση Bloomberg: Αυξάνονται οι πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ
Τι προβλέπει δημοσκόπηση του Bloomberg για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ και την πολιτική που ακολουθεί ο αμερικανός πρόεδρος για τους δασμούς

ΔΝΤ για Υποσχάρια Αφρική: Αντοχή στην παγκόσμια αστάθεια με αύξηση εσόδων
Κατά το ΔΝΤ, 11 από τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο θα βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική

Απογειώθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου της Safran
Τα ανεβασμένα έσοδα της Safran επηρεάστηκαν απο τις πωλήσεις σε ανταλλακτικά κινητήρων και τις υπηρεσίες