Η έλλειψη κτηνιάτρων στην Ευρώπη θα μπορούσε να αναγκάσει τους προμηθευτές κρέατος από την ΕΕ να καθυστερήσουν τις παραδόσεις που προορίζονται για το Ηνωμένο Βασίλειο, βάσει των νέων κανόνων μετά το Brexit που πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή αυτή την εβδομάδα, προειδοποίησαν ειδικοί.

Η βρετανική ένωση εταιρειών επεξεργασίας κρέατος (BMPA) εκφράζει την ανησυχία της ότι οι εισαγωγές ενδέχεται να ανασταλούν λόγω έλλειψης διαθεσιμότητας κτηνιάτρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διενέργεια των ελέγχων που απαιτούνται βάσει των νέων κανόνων που θέσπισε η Βρετανία.

Ο Peter Hardwick, σύμβουλος εμπορικής πολιτικής στο BMPA, εκτιμά ότι οι προμηθευτές θα «λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τους κανόνες της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου» και τονίζει ότι ορισμένοι μεγάλοι προμηθευτές δεν θα ρισκάρουν το απόθεμα ή τη φήμη τους στέλνοντας παραγγελίες χωρίς πιστοποιητικό υγείας.

Την Τετάρτη, η κυβέρνηση θα ξεκινήσει το πρώτο στάδιο της νέας συνοριακής της πολιτικής, η οποία θα αναθεωρήσει τον τρόπο εισαγωγής φυτικών και ζωικών προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό το στάδιο του «συνοριακού μοντέλου λειτουργίας» θέτει ως προϋπόθεση όλες οι εξαγωγές κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων να ελέγχονται από κτηνίατρο εντός της ευρωπαϊκής χώρας προτού μπορέσουν να σταλούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Απαιτεί από τους κτηνίατρους να συμπληρώσουν ένα έγγραφο επτά σελίδων που να βεβαιώνει ότι το ζώο είναι απαλλαγμένο από ασθένεια και ότι έχει κάνει ορισμένους εμβολιασμούς. Επί του παρόντος, δεν απαιτούνται υγειονομικοί έλεγχοι στις εισαγωγές.

Καταγράφεται πλέον μια αυξανόμενη ανησυχία τόσο στη Βρετανία όσο και σε εξαγωγείς κρέατος σε πολλές χώρες της ΕΕ, ότι το υφιστάμενο προσωπικό στις κτηνιατρικές υπηρεσίες δεν επαρκεί ώστε να ανταπεξέλθει στις νέες υψηλότερες απαιτήσεις ελέγχων.

Ο Μάρκο Φορτζιόνε, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εξαγωγών και Διεθνούς Εμπορίου, δήλωσε σχετικά στον Observer: «Ακούσαμε πολύ ξεκάθαρα ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Πολωνία έχουν σοβαρά περιορισμένες δυνατότητες όσον αφορά τους κτηνιάτρους.

«Υπάρχουν ανησυχίες ότι δεν θα μπορέσουν να εκδώσουν τα υγειονομικά πιστοποιητικά εξαγωγής που απαιτούνται για να εμπορευτούν αυτά τα προϊόντα μεσαίου κινδύνου από τη Γερμανία και την Πολωνία».

Σημαντική έλλειψη σε κτηνιάτρους

Η Ευρώπη, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο, είχε έλλειψη κτηνιάτρων τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές.

Μια έρευνα της Ομοσπονδίας Κτηνιάτρων της Ευρώπης το 2020 που έλαβε χώρα και στις 28 χώρες της ΕΕ, κατέδειξε ότι σχεδόν τέσσερις στις πέντε από τις ευρωπαϊκές χώρες αντιμετώπιζαν ελλείψεις.
Οι νέοι κανονισμοί φαίνεται έτοιμοι να προσθέσουν τεράστιο όγκο εργασίας σε αυτό το ήδη πιεσμένο κτηνιατρικό εργατικό δυναμικό.

Το διεθνές εμπόριο είναι ένας κλάδος που λειτουργεί σε επίπεδο 24/7, με τις παραδόσεις να συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και να απαιτούνται συχνά έλεγχοι της τελευταίας στιγμής.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι κτηνίατροι προειδοποιούν επίσης ότι δεν μπορούν να συμπληρώσουν τα έντυπα λόγω έλλειψης πληροφοριών από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μία από τις απαιτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η παροχή ιστορικών πληροφοριών σχετικά με το εάν υπήρχαν ασθένειες στην περιοχή όταν γεννήθηκε και εκτράφηκε το ζώο.

Οι κτηνίατροι στη Γερμανία παραπονέθηκαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει δώσει ακόμη πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ορίζουν αυτές τις περιοχές.

Από τη μεριά της η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επέμεινε ότι οι αλλαγές θα διαμορφώσουν για τη χώρα «τα πιο προηγμένα σύνορα στον κόσμο» και οι υγειονομικές απαιτήσεις θα προστατεύσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων και τον αγροτικό τομέα από οικονομικά επιβλαβείς εστίες ασθενειών.

Το Εργατικό Κόμμα έχει δηλώσει ότι, εάν πάρει την εξουσία, θα επιδιώξει να συνάψει κτηνιατρική συμφωνία με την ΕΕ, η οποία θα άρει την ανάγκη για αυτούς τους ελέγχους, αλλά αυτό μπορεί να πάρει χρόνια και θα απαιτήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο να συμφωνήσει με τα πρότυπα της ΕΕ για αυτά τα αγαθά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή