
Μία λέξη με ιδιαίτερο και δυνατό συμβολισμό χρησιμοποίησε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος στην πρώτη, μετά από τέσσερα χρόνια στο τιμόνι του κορυφαίου συνδέσμου των εργοδοτών, συνέντευξη Τύπου.
Η λέξη ήταν το «ξεβόλεμα» και έχτιζε τη δήλωση του: «Είμαστε σε μια συγκυρία που ένα άλμα προς τα εμπρός είναι εφικτό, και θα μας ωφελήσει όλους. Είναι στα χέρια μας, αλλά απαιτεί αποφασιστικότητα, ξεβόλεμα και συνεργασία», είπε αναφερόμενος στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση αλλά και στις μεγάλες αλλαγές που οφείλουν να κάνουν και οι ίδιες οι επιχειρήσεις.
Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (ΣΕΒ): «Ανάγκη για αλλαγές και ξεβόλεμα στην οικονομία»
Η επιδίωξη, λοιπόν, του κ. Παπαλεξόπουλου ήταν να σταλούν μηνύματα, και μέσα από τα ευρήματα της έρευνας «Σφυγμός του Επιχειρείν», για την αναγκαιότητα αλλαγής νοοτροπιών και προώθησης μεταρρυθμίσεων σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής κοινωνίας.
Σε ποιους λοιπόν απευθυνόταν το «ξεβόλεμα» του κ. Παπαλεξόπουλου, ο οποίος μιλούσε από το θεσμικό του ρόλο, αυτόν της εκπροσώπησης των εργοδοτών;
Πολιτική μεταρρυθμίσεων
Όταν ρωτήθηκε για το αν διακρίνει «μεταρρυθμιστική αφωνία… ή κόπωση» στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ απάντησε: «Η έρευνα απαντά στο ερώτημα με το 67% των επιχειρήσεων να ιεραρχεί ως απαραίτητες βελτιώσεις της πολιτείας για τη χώρα την πάταξη της διαφθοράς και τη μεγαλύτερη διαφάνεια αλλά και τη φορολογική ανταγωνιστικότητα. Έχει γίνει πρόοδος αλλά οι προκλήσεις απαιτούν πιο τολμηρές, γενναίες και ριζοσπαστικές τομές».
Ιδιωτικά πανεπιστήμια
Το «ξεβόλεμα» του κ. Παπαλεξόπουλου μπορεί συνολικά στο θέμα των μεταρρυθμίσεων να αφορούσε στην κυβέρνηση αλλά στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημιών απευθυνόταν και στην ακαδημαϊκή και φοιητική κοινότητα αλλά και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας:
«Σαφώς η σημερινη συζητηση για τα πανεπιστημια θα μπορουσε να είναι πιο παραγωγική. Το θέμα δεν έχει να κάνει αν θα είναι δημόσια ή ιδιωτικά τα πανεπιστήμια αλλά το θεμα είναι πιο γενικό», είπε και συνέχισε: «Πρέπει να σκεφτόμαστε πως συνολικά θα αναβαθμίσουμε τις γνωσεις και δεξιοτητες καθώς και την ικανότητα να συνεργαζόμαστε και να επικοινωνούμε, στοιχεία τα οποία δεν μας τα δίνει απλόχερα η παιδεία».
Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε τη θέση του ΣΕΒ: «Θέλουμε σαφώς ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και καλύτερη δημόσια εκπαιδευση. Χρειάζονται βαθιές αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στη δια βίου μάθηση. Όλα αυτά θα φερουν μια αλλαγή. Πρέπει να τα δούμε όλα αυτά μαζί ως κοινωνία».
Οι μισθοί
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ απάντησε και στο θέμα του κατώτατου μισθού αλλά και συνολικά στο θέμα των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Για την ακρίβεια, για το τελευταίο ζήτημα δεν μίλησε ευθέως αλλά υπαινίχθηκε.
«Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων βλέπει την προοπτική, την αναγκαιότητα της αύξησης των μισθών. Δεν είναι τόσο απλό το θέμα να αυξηθούν οι μισθοί. Αλλά πρέπει να γίνει με τρόπο που να’ ναι διατηρήσιμοι μεσοπρόθεσμα και να συμβαδίζουν με την ανταγωνιστικότητα», είπε ο κ. Παπαλεξόπουλος και σημείωσε: «Όσο παράγουμε καινοτομία τόσο έχουμε προστιθέμενη αξία άρα θα υπάρχει περίσσευμα για τους εργαζόμενους. Όσο έχουμε βιομηχανία στην Ελλάδα τόσο περισσότερο θα μπορούμε να’ χουμε καλύτερους μισθούς. Όσο περισσότερο έχουμε εργαζόμενους με δεξιότητες τοσο καλύτερους μισθούς θα έχουμε στην Ελλάδα. Οσο περισσότερο επενδυουμε τόσο θα είμαστε τεχνολογικά ενημέροι. Οι καλύτεροι μισθοί δεν νομοθετούνται, δεν διατάσσονται αλλά παράγονται με τρόπο διατηρήσιμο» ήταν τα μηνύματα που έστειλε ξεβολεύοντας δημόσιο, σωματεία εργαζομένων. Ταυτόχρονα απευθύνθηκε και στους κοινωνικούς εταίρους: «Ο διάλογος των κοινωνικών εταιρων δεν πρέπει να περιορίζεται στον κατώτατο μισθό αλλά σε όλα τα προαναφερόμενα»
Η ακρίβεια
Για το θέμα της ακρίβειας ο πρόεδρος του ΣΕΒ το χαρακτήρισε υπαρκτό πρόβλημα λέγοντας πώς «πρόκειται για έναν από τους ελέφαντες στο δωμάτιο. Υπαρχει θέμα ακρίβειας σε ορισμένα προϊόντα και κλάδους και είναι γεγονός. Αυτό που είναι δυσκολο να αναλύσει κανείς έντιμα είναι ποιο μερος από ολο αυτό είναι δομικό και πιο συγκυριακό ποιο είναι εισαγομενο ή εγγενές ποιο μερος λύνεται και ποιο δεν λύνεται. Σαφώς το μέρος της ενεργειας εχει παιξει μεγάλο μέρος. Η παρουσία μας κοντα στην Ουκρανία, η αγροτική παραγωγή και ο καιρός έπαιξαν ρόλο.
Το ό,τι η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα με μικρές επιχειρησεις είναι δομικό πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα που είναι υπαρκτό δεν θα λυθεί με κατασταλτικές παρεμβασεις και υπερ-ρυθμίσεις αλλα με ενίσχυση του ανταγωνισμού», τόνισε ο κ. Παπαλεξόπουλος.
Οι ελλείψεις προσωπικού
Στο μεγάλο ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, ο κ. Παπαλεξόπουλος υποστήριξε ότι «οι εξηγήσεις δεν είναι απλές, ομοίως και οι λύσεις», αναγνωρίζοντας φυσικά το πρόβλημα.
Σημείωσε ότι «πριν μιλήσουμε για τη μετανάστευση σημασία έχει να δούμε τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε εμείς. Έχουμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης στις γυναίκες, της ενσωμάτωσης νέων στην αγορά εργασίας αλλά και της απασχόλησης συνταξιούχων – αν και η κυβέρνηση έφερε μία θετική ρύθμιση».
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ μίλησε επίσης και για την ανάγκη μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για τα στελέχη των επιχειρήσεων που αμοίβονται με μισθούς από 2.500 έως 6.000 ευρώ καθώς βρίσκουν καλύτερες φορολογικές συνθήκες σε ξένες αγορές, όπως στο Ντουμπάι ή το Λονδίνο.
Τέλος έθιξε και το ζήτημα του δημογραφικού προβλήματος.
Βιομηχανία και ενεργειακό κόστος
Στο θέμα των πολιτικών για τη βιομηχανία και το ενεργειακό κόστος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ μίλησε για τις ευθύνες της Ευρώπης: «Η πράσινη μετάβαση μακροπρόθεσμα θα φέρει όφελος στους πολίτες και τις επιχειρήσεις αλλά στο ενδιάμεσο θα είναι επίπονη». Και ως προς το ενεργειακό κόστος ζήτησε «ανταγωνιστικότερες αγορές ενέργειας αλλά και οικονομική και θεσμική βοήθεια προς τις βιομηχανίες».


Latest News

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Morgan Stanley: Επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Metlen στα 48 ευρώ
Κατά την Morgan Stanley η συνολική παραγωγή ενέργειας των 3,1 TWh παρουσίασε αύξηση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο

AXIA: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι [γραφήματα]
Στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εστιάζει ανάλυση της ΑΧΙΑ - Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές

Optima Bank για AKTOR Group: «Νέος παίκτης… με εμπειρία – Ήρθε για να μείνει»
O όμιλος AKTOR είναι ένα κορυφαίο και διαφοροποιημένο κατασκευαστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, με σημαντική και αναπτυσσόμενη παρουσία στην ΝA Ευρώπη, σημειώνει η Optima Bank