Με το δίλημμα επιστροφή στο γραφείο ή παραίτηση έρχονται φέρνει αντιμέτωπα τα ανώτερα στελέχη της στις ΗΠΑ η εταιρεία συμβούλων τεχνολογίας IBM πιέζοντας ουσιαστικά να μπει τέλος στην εξ αποστάσεως εργασία.

Σύμφωνα με εσωτερικό υπόμνημα που διένειμε ο ανώτερος αντιπρόεδρος της εταιρείας John Granger, τα ανώτερα και διευθυντικά στελέχη και τα διευθυντικά στελέχη θα πρέπει πλέον να έχουν αυτοπρόσωπη παρουσία στον φυσικό χώρο εργασίας τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα και οι εργαζόμενοι που διαμένουν περισσότερα από 50 μίλια μακριά από το γραφείο καλούνται μέχρι τον Αύγουστο να έχουν μετακομίσει πιο κοντά. Εξαιρέσεις προβλέπονται για υπαλλήλους με ιατρικά προβλήματα ή στρατιωτική θητεία.

Γαλλία: Οι εργαζόμενοι λένε «jamais» στην επιστροφή στο γραφείο χωρίς αυξήσεις

Η αλήθεια είναι ότι την ίδια στιγμή που στέλνει τελσίγραφο στους εργαζόμενους, η ίδια η εταιρεία κάνει δύσκολη την επιστροφή στο γραφείο για πολλούς από αυτούς, καθώς έχοντας κλείσει επαγγελματικούς χώρους μετά την πανδημία, κάποιοι εργαζόμενοι θα βρεθούν στη δύσκολη θέση να χρειαστεί να μετακινηθούν πιο κοντά σε εναπομείνασες εγκαταστάσεις προκειμένου να κρατήσουν τη δουλειά τους.

Η εταιρεία επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που δεν συμμορφώνονται πρέπει να «αποχωρήσουν».

Η εγκατάλειψη του καθεστώτος της τηλεργασίας από την IBM από την εξ αποστάσεως εργασία αυξάνεται σταθερά μετά την πανδημία.

Σε συνέντευξή του τον προηγούμενο Μάιο στο Bloomberg, ο CEO Αρβίντ Κρίσνα προειδοποίησε ότι οι προαγωγές ήταν λιγότερο πιθανές για εργαζόμενους εκτός φυσικού χώρου δουλειάς, αν και, τότε, είχε πει εργοταξίου – αν και είπε επίσης ότι δεν θα εξαναγκαστούν σε επιστροφή στο γραφείο οι εργαζόμενοι.

Ο Κρίσνα είπε επίσης ότι η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να αντικαταστήσει 7.800 θέσεις εργασίας τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ανακοινώνοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου την περασμένη εβδομάδα, ο οικονομικός διευθυντής Τζέιμς Κάβανο είπε ότι η εταιρεία θα δαπανήσει περίπου το ίδιο ποσό με πέρυσι για την αναδιάρθρωση. Η IBM περιέκοψε 3.900 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο του 2023, αλλά ο Κάβανο είπε ότι από την άλλη η εταιρεία κάνει προσλήψεις.

Ελάχιστοι επιστρέφουν στο γραφείο

Όπως επισημαίνει το CNBC, μόλις το 4% των CEO των ΗΠΑ και το 4% των CEOs παγκοσμίως δηλώνουν ότι θα δώσουν προτεραιότητα στην επιστροφή των εργαζομένων στο γραφείο με πλήρη απασχόληση, σύμφωνα με την έρευνα.

Αντίθετα, η προσέλκυση και η διατήρηση ταλέντων είναι η κορυφαία εσωτερική προτεραιότητα για τους ηγέτες των επιχειρήσεων. Το Conference Board εξέτασε περισσότερα από 1.200 στελέχη, συμπεριλαμβανομένων 630 CEOs, σε όλες τις ΗΠΑ, στη Λατινική Αμερική, στην Ιαπωνία και στην Ευρώπη.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ορισμένες αμερικανικές εταιρείες δεν τηρούν σκληρή στάση τη νέα χρονιά.

Σκληρή στάση

Τον Αύγουστο, ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Andy Jassy, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι που δεν τηρούν τον κανόνα των 3 ημερών την εβδομάδα στο γραφείο μπορούν να δουν τις ημέρες τους στον τεχνολογικό γίγαντα μετρημένες.

Η Meta ανακοίνωσε πέρυσι στους υπαλλήλους ότι μετά την Ημέρα της Εργασίας οι διευθυντές θα παρακολουθούσαν τη συμμετοχή για τη δική της πολιτική 3 ημερών την εβδομάδα.

Ακόμη και το Zoom, το οποίο τροφοδότησε την εποχή της εργασίας από το σπίτι (WFH), κάλεσε τους υπαλλήλους του πίσω στο γραφείο.

Μια έρευνα της EY ΗΠΑ σε ηγέτες εταιρειών C-suite διαπίστωσε ότι η εξ αποστάσεως εργασία πλήρους απασχόλησης μειώθηκε κατακόρυφα από 34% το 2022 σε μόλις 1% το 2023.

Ο Scott σημείωσε ότι τα ανώτερα μέλη των εταιρειών βρίσκονται στο γραφείο πιο συχνά. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η υβριδική εργασία είναι «σταθερά εδραιωμένη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή