Σε αυστηροποίηση των περιορισμών συναλλαγών για τους εγχώριους θεσμικούς επενδυτές αλλά και για ορισμένες εταιρείες με έδρα εκτός της Κίνας προχωρά το Πεκίνο, καθώς οι αρχές αγωνίζονται να ανακόψουν την αυξανόμενη πτώση των μετοχών, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα τα οποία επικαλείται το Bloomberg.

«Εξοικονομώ»: Ξεκινάει ο δεύτερος κύκλος – Ποιες δαπάνες επιδοτούνται

Οι αξιωματούχοι επέβαλαν αυτή την εβδομάδα ανώτατα όρια στις διασυνοριακές ανταλλαγές συνολικής απόδοσης ορισμένων χρηματιστηριακών εταιρειών, περιορίζοντας ένα κανάλι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από επενδυτές με έδρα την Κίνα για να σορτάρουν μετοχές του Χονγκ Κονγκ, δήλωσαν οι πηγές του Bloomberg. Ταυτόχρονα, ορισμένοι κινέζοι χρηματιστές που χρησιμοποιούν το ίδιο κανάλι για να αγοράζουν μετοχές της ηπειρωτικής χώρας για τις υπεράκτιες μονάδες τους, ενημερώθηκαν να μην μειώσουν τις θέσεις τους.

Εν τω μεταξύ, σε ορισμένα ποσοτικά αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου απαγορεύτηκε πλήρως να δίνουν εντολές πώλησης από τη Δευτέρα, ενώ σε άλλα απαγορεύτηκε να μειώνουν τις θέσεις σε μετοχές στα μοχλευμένα ουδέτερα προς την αγορά αμοιβαία κεφάλαιά τους. Αυτά τα στοιχήματα, γνωστά ως στρατηγική άμεσης πρόσβασης στην αγορά, πιστεύεται ότι έχουν ενισχύσει το πρόσφατο ξεπούλημα των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης.

Προσπάθεια σταθεροποίησης

Η Κίνα προσπαθεί να σταθεροποιήσει τις αγορές μετά τη βύθιση των μετοχών σε χαμηλό πενταετίας σε χαοτικές συναλλαγές την Παρασκευή. Οι τελευταίες κινήσεις προστίθενται στα αποσπασματικά βήματα που έχουν λάβει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής καθώς αγωνίζονται να τερματίσουν μια τριετή κατρακύλα που έχει διαγράψει αξία περίπου 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και έχει πλήξει την εμπιστοσύνη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία, οι υποβόσκουσες γεωπολιτικές εντάσεις με τις ΗΠΑ, η επιδείνωση της κρίσης ακινήτων και η αδιαφανής καταστολή του χρηματοπιστωτικού τομέα έχουν επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα. Τα περιθώρια κέρδους και η αναγκαστική ρευστοποίηση που αντιμετωπίζουν οι μέτοχοι αναδεικνύονται σε βασικά σημεία πίεσης.

Οι μετοχές ανέκαμψαν το απόγευμα της Δευτέρας, καθώς η ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών δήλωσε ότι θα λάβει μέτρα για την πρόληψη των κινδύνων που απορρέουν από τις υποσχέσεις μετοχών. Ο δείκτης CSI 300 έκλεισε την ημέρα 0,7% υψηλότερα, αφού νωρίτερα είχε υποχωρήσει κατά 2,1%. Οι δείκτες των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης μείωσαν τις απώλειες, αλλά εξακολουθούσαν να κλείνουν βαθιά στο κόκκινο.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έχει υποχωρήσει κατά 9% φέτος μετά από τέσσερα συνεχόμενα χρόνια απωλειών, ενώ ο δείκτης αναφοράς CSI 300 της ξηράς έχει υποχωρήσει σχεδόν 7% και διαπραγματεύεται γύρω στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2019.

Οι νέοι περιορισμοί

Οι τελευταίοι περιορισμοί έρχονται να προστεθούν στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό των ανοικτών πωλήσεων, κατά τις οποίες οι επενδυτές ποντάρουν στην πτώση μιας μετοχής. Η Κίνα σταμάτησε τον δανεισμό ορισμένων μετοχών για ανοικτές πωλήσεις την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα μέτρα, οι στρατηγικοί επενδυτές δεν επιτρέπεται να δανείζουν μετοχές κατά τη διάρκεια συμφωνημένων περιόδων κλειδώματος.

Το Bloomberg ανέφερε νωρίτερα ότι η κρατική Citic Securities σταμάτησε να δανείζει μετοχές σε ιδιώτες επενδυτές και αύξησε τις απαιτήσεις για τους θεσμικούς πελάτες μετά τη λεγόμενη καθοδήγηση παραθύρου από τις ρυθμιστικές αρχές.

Η CSRC δεσμεύτηκε την Κυριακή να αποτρέψει τις ανώμαλες διακυμάνσεις, λέγοντας ότι θα καθοδηγήσει περισσότερα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κεφάλαια στην αγορά και θα πατάξει τις παράνομες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των κακόβουλων ανοικτών πωλήσεων και των εμπιστευτικών συναλλαγών.

Από μόνη της, η δήλωση μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκής για να πείσει τους traders που έχουν επανειλημμένα απογοητευτεί από την αποσπασματική προσέγγιση της κυβέρνησης για την τόνωση της οικονομίας.

Οργή

Σε ξεχωριστή δήλωση τη Δευτέρα, η ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών ανέφερε ότι θα καθοδηγήσει τις χρηματιστηριακές εταιρείες να προσαρμόσουν τα επίπεδα των κλήσεων περιθωρίου και να διατηρήσουν ευέλικτες γραμμές ρευστοποίησης, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η πίεση στη χρηματιστηριακή αγορά και να μειωθούν οι αναγκαστικές ρευστοποιήσεις.

Σε ένα άλλο σημάδι του πόσο εξοργισμένοι έχουν γίνει ορισμένοι επενδυτές, χιλιάδες συρρέουν σε έναν λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Πεκίνο για να εκτονώσουν την απογοήτευσή τους για την οικονομία και την πτώση των τιμών των μετοχών. Οι χρήστες του διαδικτύου στην Κίνα συχνά δυσκολεύονται να βρουν χώρο για να εκφράσουν τα παράπονά τους για την οικονομία ή τις επιδόσεις της κυβέρνησης, καθώς οι επίσημοι λογαριασμοί κρατικών υπηρεσιών ή μέσων ενημέρωσης συνήθως είτε απενεργοποιούν τη λειτουργία σχολιασμού είτε εμφανίζουν μόνο επιλεγμένα σχόλια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή