Σε δύο ή τρεις μειώσεις επιτοκίων θα προχωρήσει η Federal Reserve to 2024, εκτιμά ο προέδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολης, Νιλ Κασκάρι, ο οποίος επανέλαβε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θέλουν να δουν στοιχεία για τη επιβράδυνση του πληθωρισμού για μερικούς ακόμα μήνες προτού ξεκινήσουν την αποκλιμάκωση.

«Δεν ψάχνουμε για καλύτερα στοιχεία για τον πληθωρισμό, απλά ψάχνουμε για πρόσθετα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα είναι επίσης γύρω σε αυτό το επίπεδο του 2%» είπε χαρακτηριστικά  στο CNBC. «Αν δούμε μερικούς ακόμη μήνες με αυτά τα δεδομένα, νομίζω ότι αυτό θα μας δώσει μεγάλη εμπιστοσύνη».

Κασκάρι- Fed: H Fed έχει το χρόνο για να μειώσει αργότερα τα επιτόκια

Είπε επίσης ότι η αγορά εργασίας θα υπαγορεύσει την ταχύτητα με την οποία η Fed θα μειώσει τα επιτόκια, σημειώνοντας ότι αν η αγορά εργασίας παραμείνει ισχυρή, θα δώσει στην κεντρική τράπεζα την ευελιξία να κινηθεί αργά. Η εκτίμηση για δύο έως τρεις μειώσεις επιτοκίων είναι ελαφρώς πιο γερακίσια από τη μέση εκτίμηση του Δεκεμβρίου μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής για τρεις μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης, αν και οι αγορές τιμολογούν έως και πέντε μειώσεις.

Ο Κασκάρι, ο οποίος δεν ψηφίζει για τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής φέτος, έγραψε σε ένα δοκίμιο που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι αξιωματούχοι της Fed έχουν χρόνο να αξιολογήσουν τα εισερχόμενα δεδομένα προτού μειώσουν τα επιτόκια, επικαλούμενος τις αλλαγές στην οικονομία μετά την πανδημία.

Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα από τον Ιούλιο και έχουν σηματοδοτήσει ότι η επόμενη κίνηση της κεντρικής τράπεζας είναι πιθανότατα μια μείωση. Αρκετοί αξιωματούχοι – συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζερόμ Πάουελ – έχουν δηλώσει ότι δεν βιάζονται να το πράξουν, συμβάλλοντας στη μετατόπιση των προσδοκιών της αγοράς για τον χρόνο της πρώτης μείωσης των επιτοκίων προς τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Ο επικεφαλής της Fed της Μινεάπολης δήλωσε επίσης ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί στενά τα εμπορικά ακίνητα, αν και δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν τα βλέπει ως συστημικό κίνδυνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή