Μόλις λίγες ώρες κράτησε ο θετικός ρυθμός στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον διολισθαίνει εκ νέου στη ζώνη των 1.400 μονάδων, αποτυπώνοντας το εύθραυστο της ψυχολογίας στα τρέχοντα επίπεδα για ακόμη μία φορά.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,20% στις 1.402,55 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 42,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,37% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.412,05 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 1,22% στις 1.228,40 μονάδες.
Αυξάνεται η ευαισθησία
Η ευαισθησία της αγοράς δείχνει να έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, κάτι που φάνηκε, όπως επισήμανε και ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) και της βρετανικής Society of Technical Analysts, και στην μέτρηση πληθωρισμού των ΗΠΑ, η οποία έπεσε σαν σκωτσέζικο ντους, κατακρημνίζοντας προσωρινά τον S&P 500 από τα ιστορικά υψηλά του. Το report «διέλυσε» την πιθανότητα για μείωση επιτοκίων το Μάρτιο στο 10% και προσέδωσε αξιοπιστία στις οποίες προειδοποιήσεις της Fed ότι ο πληθωρισμός είναι «sticky» και τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.
Κατά τον κ. Στεριώτη όμως, το ΧΑ αξίζει εύσημα και του διεθνούς κλίματος ευνοούντος, αρχίζει να αχνοφαίνεται ο στόχος των 1.500 μονάδων. Δεδομένης της μεταβλητότητας που επιστρέφει στα διεθνή Χρηματιστήρια – κάτι που είναι λογικό να αναμένεται σε υπεραγορασμενα επίπεδα ταλαντωτών – και της παγκοσμιοποίησης των αγορών, οι Έλληνες επενδυτές συνιστάται να μην γίνονται υπερευαίσθητοι στις ενδοημερήσιες μεταβολές, αλλά να παραμένουν εντός της δομικής, secular τάσης, προσθέτει ο ίδιος.
Μάλιστα, το ΧΑ μπορεί να παραμείνει ένα από τα “γκανιάν” της χρονιάς μεταξύ των ευρωπαϊκών assets, με την υπεραπόδοση του να μπορεί να διατηρηθεί υπό τη συνθήκη της συνέχισης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, των αυξητικών επιχειρηματικών μεγεθών και της προώθησης νέων deals, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, οι πιέσεις εστιάζουν σε Eurobank, Motor Oil, Alpha bank, Autohellas, Jumbo, ΕΥΔΑΠ και Εθνική, καθώς σημειώνουν απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Aegean, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Τιτάν, Cenergy, Ελληνικά Πετρέλαια και Πειραιώς.
Στον αντίποδα, αντισταθμιστικά λειτουργεί το +3,04% της Coca Cola, με τον Ελλάκτωρ και τα ΕΛΧΑ να είναι στο +2,18% και +2,23% αντίστοιχα. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΔΕΗ και Σαράντη, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Βιοχάλκο, Quest, ΟΤΕ και Λάμδα. Χωρίς μεταβολή είναι η ΓΕΚ Τέρνα και η Πειραιώς.
Latest News
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ - Στα ύψη η μεταβλητότητα
Τα χαρτοφυλάκια θέλουν να αποκομίσουν μέρος των κερδών του πρώτου δεκαημέρου του μήνα
Με μικρές απώλειες έσπασε το ανοδικό σερί το ΧΑ - Πιέστηκαν οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να βρει άμυνες για να διαχειριστεί τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών
Τέλος εποχής για την Fieratex από το ΧΑ - Διαγράφεται από το ταμπλό
H Fieratex τελεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών - Δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου 2024