Ως μία ακόμη θετική εξέλιξη για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα κρίνει ο οίκος S&P Global Ratings την πώληση από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) του υπόλοιπου μεριδίου του 27% στην Τράπεζα Πειραιώς (BB-/Positive/B). Η συναλλαγή ακολουθεί αρκετές άλλες, μέσω των οποίων το ΤΧΣ έχει σταδιακά εκποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των μεριδίων του σε τράπεζες που είχε αποκτήσει ως μέρος παλαιότερων προγραμμάτων στήριξης. Ως εκ τούτου, αντιπροσωπεύει ένα ακόμη ορόσημο στην πορεία προς την πλήρη ανάκαμψη και εξομάλυνση του πλαισίου λειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αναφέρει ο οίκος.

Το ΤΧΣ πούλησε το μερίδιο του 27% στην Πειραιώς, 5,4% σε εγχώριους επενδυτές και 21,6% σε ξένους επενδυτές. Αυτή η συναλλαγή είναι η τέταρτη από τα μέσα του 2023, διάστημα κατά το οποίο το ΤΧΣ διέθεσε εξ ολοκλήρου τις μετοχές του στην Alpha Bank και τη Eurobank και μέρος των συμμετοχών του στην Εθνική Τράπεζα.

Πειραιώς: Η λίστα των θεσμικών επενδυτών που μπήκαν στο placement

Η επακόλουθη αλλαγή στην ιδιοκτησία της Τράπεζας Πειραιώς δεν έχει καμία επίδραση στις αξιολογήσεις ή τις προοπτικές για την τράπεζα, όπως ξεκαθαρίζει ο οίκος. Συνεχίζει να θεωρεί τη συνολική εταιρική διακυβέρνηση της Πειραιώς ως σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι προοπτικές για τις αξιολογήσεις της Τράπεζας Πειραιώς ήταν θετικές μετά την αναβάθμιση της τράπεζας τον Δεκέμβριο του 2023.

Ενώ η δημόσια ιδιοκτησία των ελληνικών τραπεζών μέσω του ΤΧΣ και η παρουσία του στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών δεν έχει διαμορφώσει πλήρως τις στρατηγικές των τραπεζών, το ταμείο έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στη μεταμόρφωση και την αναδιάρθρωση αυτών των τραπεζών, ιδιαίτερα μέσω του Hercules Asset Protection Scheme (H-APS ), η οποία ήταν μια πρωτοβουλία του ΤΧΣ.

Μαζί με το H-APS, το ΤΧΣ συνεργάστηκε στενά με τράπεζες και τοπικές και ευρωπαϊκές αρχές για τη διαχείριση μεγάλου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) παρέχοντας τη συγκατάθεσή του για την έγκριση των στρατηγικών και των επιχειρησιακών στόχων των τραπεζών για τα NΡEs που υποβάλλονται στο Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Η έξοδος του Ταμείου από τις ελληνικές τράπεζες σημαίνει ότι ολοκλήρωσε την αποστολή του και οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν πλέον στην κανονική τους λειτουργία. Κατά την άποψη του οίκου, η επιτυχής διάθεση των μετοχών του ΤΧΣ σε τέσσερις ελληνικές εγχώριες συστημικά σημαντικές τράπεζες (DSIB) αποδεικνύει και πάλι το αυξανόμενο θετικό επενδυτικό κλίμα προς τις ελληνικές τράπεζες.

Τον Οκτώβριο του 2023, η UniCredit ήταν η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα που έγινε μέτοχος μειοψηφίας στην Alpha Bank. Στη συνέχεια ακολούθησε η επιτυχής διάθεση του 22% της Εθνικής, κυρίως σε ομάδα ξένων επενδυτών, ενώ μικρό μερίδιο έλαβαν και εγχώριοι ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές. “Η πρόσφατη έκδοση ομολόγων και υβριδικών χρεογράφων σε ξένες αγορές από μεγάλες ελληνικές τράπεζες υποστηρίζει περαιτέρω την άποψή μας”, αναφέρει ο S&P.

Το έντονο ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επενδυτές υποδηλώνει επίσης αυξανόμενη διέθση για τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς καθώς οι προοπτικές κερδών και ποιότητας του ενεργητικού της παραμένουν καλές μετά τα ήδη θετικά αποτελέσματα του 2023 που ανακοίνωσε πρόσφατα η τράπεζα.

“Το θεωρούμε θετικό, δεδομένου ότι αναμένουμε από την Πειραιώς, όπως και άλλες ελληνικές τράπεζες, να αποκτήσει περαιτέρω πρόσβαση στη χονδρική αγορά στο εγγύς μέλλον για τις υβριδικές κεφαλαιακές της ανάγκες ή να ενισχύσει το απόθεμα ελάχιστης απαίτησης για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL)”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις