Εντυπωσιακή ήταν η επιστροφή της Τράπεζας Πειραιώς σε ιδιωτικά χέρια. Πέρα από το γεγονός ότι οι προσφορές για το placement ήταν οχταπλάσιες από το ζητούμενο ποσό, αξιοσημείωτη είναι η ποιότητα των ξένων επενδυτών που συμμετείχαν στη συναλλαγή.

Όπως σχολίασε ο επικεφαλής στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού , Αλέξης Πατέλης, στo ένθετο του «ΟΤ» στο One η ποιότητα και το εύρος των επενδυτών που μπήκαν σε αυτή τη συναλλαγή είναι η ελίτ των παγκόσμιων αγορών και εκφράζουν και εκπροσωπούν μια μεγάλη γκάμα επενδυτών. Δεν πρόκειται για μόνο έναν ή δύο επενδυτές, αλλά είναι η αφρόκρεμα των επενδυτών, και αυτό είναι δείγμα πως η Ελλάδα είναι μέρος των παγκόσμιων αγορών.

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Πατέλη στο βίντεο που ακολουθεί (μετά το 01.10 λεπτό)

Πέρασαν τα πακέτα μετοχών στους ξένους θεσμικούς

Ανάμεσα στους επενδυτές σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ είναι οι Pictet, Redwheel, Wellington, GIC, Lazard, GSAM ,Vanguard, Robeco, Fiera Fine investment, Millenium, Marshal Wace, Ghisallo.

Οι θεσμικοί που ψήφισαν Ελλάδα

Εκτός από τις πολύ γνωστές στο ευρύ κοινό Goldman Sachs και Pictet έχει μεγάλο ενδιαφέρον ποιοι είναι αυτοί που συμμετείχαν στο Placement της Πειραιώς:

  1. Η Αγγλική εταιρεία Redwheel διαθέτει επί του παρόντος 23,9 δισ. δολάρια (21 δισ. ευρώ) σε περιουσιακά στοιχεία πελατών και έχει γραφεία στο Λονδίνο, το Μαϊάμι και τη Σιγκαπούρη με 150 άτομα προσωπικό.
  2. Όλοι βέβαια γνωρίζουν την Lazard καθώς είναι η μεγαλύτερη ανεξάρτητη επενδυτική τράπεζα στον κόσμο, με κύρια εκτελεστικά γραφεία στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και το Λονδίνο
  3. Η Vanguard Group, Inc. είναι ένας Αμερικανός εγγεγραμμένος σύμβουλος επενδύσεων με έδρα το Malvern της Πενσιλβάνια, με περίπου 7,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, από τον Απρίλιο του 2023.
  4. Η Robeco αποτελεί μέλος της Orix,.Από το 2014, η εταιρεία είχε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία 246 δισ. ευρώ. Εξαγοράστηκε το 2001 από την Rabobank Groep και πουλήθηκε το 2013 στην ORIX Corporation.
  5. Η Fiera Capital Corporation είναι μια καναδική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με έδρα το Μόντρεαλ του Κεμπέκ. Η εταιρεία επεκτάθηκε μέσω μιας σειράς εξαγορών. Επενδύει σε πολλαπλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται τόσο σε δημόσιες όσο και σε ιδιωτικές αγορές, αν και η πλειονότητα των περιουσιακών της στοιχείων είναι σε δημόσιες αγορές.
  6. Η Millennium Management το 2023, ήταν μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εναλλακτικής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο με περισσότερα από 61,1 δισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση από τον Ιανουάριο του 2024. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία.
  7. Η Marshall Wace LLP είναι ένα βρετανικό hedge fund με έδρα στο Λονδίνο, Αγγλία, που ιδρύθηκε από τον Paul Marshall και τον Ian Wace το 1997.Τον Δεκέμβριο του 2023, η εταιρεία ανέφερε έσοδα 1,2 δισεκατομμυρίων λιρών, από 1,5 δισεκατομμύρια £ το προηγούμενο έτος. Τα κέρδη ανήλθαν σε £538 εκατομμύρια τα οποία μοιράστηκαν μεταξύ 26 εταίρων της εταιρείας
  8. Το Ghisallo Capital Management είναι ένα επενδυτικό ταμείο που διαχειρίζεται περισσότερα από 941 δισεκατομμύρια δολάρια Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 114 εταιρείες στο χαρτοφυλάκιο της. Οι μεγαλύτερες επενδύσεις περιλαμβάνουν την Arm Holdings Plc και την Corebridge Finl Inc, συνολικής αξίας 177 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
  9. Το GIC είναι sovereign wealth fund της Σιγκαπούρης, με υπό διαχείριση κεφάλαια 770 δισ. δολαρίων και φημίζεται για τα ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια βάσει των οποίων υλοποιεί τις επενδύσεις του σε όλο το κόσμο

Η τιμή της μετοχής

Αρχικά το εύρος τιμών ορίστηκε από το ΤΧΣ 3,7 με 4 ευρώ ενώ χθες αρχικά η κατώτερη τιμή αναθεωρήθηκε στα 3,9 ευρώ για να ανακοινωθεί ότι τελικά δεν θα γίνονται δεκτές προσφορές κάτω των 4 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Πατέλη χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος είναι ότι η τιμή διάθεσης των μετοχών διαμορφώνεται στο ανώτατο όριο του εύρους τιμών, δηλαδή τα 4 ευρώ και αυτό όπως εξηγεί στον ΟΤ είναι σημαντικό καθώς

«Όταν γίνεται η διάθεση τόσο πολλών μετοχών συνήθως η διάθεση αυτή γίνεται λίγο χαμηλότερα ή πολύ χαμηλότερα από την χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής γιατί κάποιος που αγοράζει πολλές μετοχές παίρνει ένα μεγαλύτερο ρίσκο .Στη συγκεκριμένη περίπτωση επειδή υπήρχε πολύ μεγάλη ζήτηση δόθηκε με ένα μικρό premium δηλαδή η τιμή στην οποία πουλήθηκαν οι μετοχές δηλαδή στο 4€ ήταν λίγο υψηλότερη από την τιμή που είχε κλείσει

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις