Υψηλότερα έθεσε τον πήχη της ανάπτυξης και της κερδοφορίας η διοίκηση της Alpha Bank, με τον διευθύνοντας σύμβουλο της τράπεζας, Βασίλη Ψάλτη να διαβεβαιώνει, ότι με τη σύμφωνη γνώμη των εποπτικών αρχών, θα εστιάσει στη μέγιστη δυνατή ανταμοιβή των μετόχων.

Κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα 2023, ο κ. Ψάλτης τόνισε την επίδραση των υψηλών επιτοκίων στις επιδόσεις της Alpha bank, διαβεβαιώνοντας ότι η τράπεζα πλέον είναι σε πολύ καλή θέση να διαχειριστεί το σενάριο μείωσης αυτών, όπως είναι αναμενόμενο από το δεύτερο μισό του έτους.

Άλλωστε, η τράπεζα έρχεται από ένα έτος ισχυρών επιδόσεων, με σημαντικές βελτιώσεις στην κερδοφορία και πειθαρχία στα έξοδα, διασφαλίζοντας έναν ισχυρότερο ισολογισμό και επιτρέποντας την υγιή δημιουργία κεφαλαίου.

Μέρισμα

Σε αυτό το πλαίσιο, η Alpha Bank στοχεύει στη διανομή 122 εκατ. ευρώ από τα κέρδη χρήσης 2023, ήτοι 0,05 ευρώ ανά μετοχή, υπό την αίρεση των εγκρίσεων. Το ύψος της διανομής θα αυξηθεί σε ποσοστό άνω του 25% της κεφαλαιοποίησης έως το 2026, τόσο με τη μορφή μερισμάτων, όσο και επαναγορών μετοχών.

«Τα επόμενα χρόνια» σύμφωνα με την διοίκηση, η διανομή μερίσματος θα αυξηθεί». Επιπλέον, με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης το δανειακό χαρτοφυλάκιο θα ενισχυθεί με ρυθμό 5% τα επόμενα χρόνια, στηρίζοντας την ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους.

Καθοριστικό παράγοντα στην αύξηση της κερδοφορίας της τράπεζας αποτέλεσε η μεγέθυνση κατά 41% των Καθαρών Εσόδων από Τόκους, με το Καθαρό Περιθώριο Κέρδους (ΝΙΜ) να διαμορφώνεται στο 2,2%.

Στην παρουσίασή της η Τράπεζα εκτιμά ότι το 2026 τα Καθαρά Έσοδα από Τόκους θα είναι 5% υψηλότερα από τα επίπεδα του 2023.

Ενισχυτικά σε αυτή την κατεύθυνση θα λειτουργήσουν, σύμφωνα με την Τράπεζα:

  • η αναμενόμενη αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου
  • η ανατίμηση του χαρτοφυλακίου αξιογράφων, κυρίως χάρη στην ωρίμανση ομολογιών ύψους €4,5 δισ. το 2024-2026, με τα κεφάλαια να επανεπενδύονται σε αξιόγραφα υψηλότερης απόδοσης
  • η μείωση του κόστους χρηματοδότησης που θα προκύψει από τη μείωση των επιτοκίων που αναμένεται από το β΄ εξάμηνο του 2024 και
  • τα έσοδα που θα προκύψουν χάρη στη θέση που έλαβε από νωρίς η Τράπεζα σε παράγωγα για να αντισταθμίσει το κόστος από τη μείωση των επιτοκίων.

Περιουσιακά στοχεία

Σημαντική πρόοδο σημείωσε η Τράπεζα και στη διαφοροποίηση των εσόδων της, με τα Έσοδα από Προμήθειες να έχουν αυξηθεί το δ΄ τρίμηνο κατά 8%, αντιπροσωπεύοντας το 18% των εσόδων της.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση έπαιξε η αύξηση που σημείωσαν τα Περιουσιακά Στοιχεία υπό διαχείριση (Assets under Management – AuMs) τα οποία αυξήθηκαν κατά 49% (+ €1,3 δισ.), ως αποτέλεσμα των 8 νέων επενδυτικών προϊόντων που εισήγαγε η Alpha Bank το 2023, επαναφέροντας την Τράπεζα στην πρώτη θέση σε Αμοιβαία Κεφάλαια με 30% μερίδιο αγοράς.

Η Τράπεζα βλέπει συνέχεια στη δυναμική άνοδο των Εσόδων από Προμήθειες, τα οποία αναμένεται να διαμορφωθούν στα €470 εκατ. το 2026, αντιπροσωπεύοντας το 20% των συνολικών εσόδων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις