Τις διαδικασίες για την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ ξεκινά η ΑΑΔΕ κλείνοντας αύριο Σάββατο την πλατφόρμα του Ε9 μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι μπορούν μέχρι σήμερα Παρασκευή να διορθώνουν λάθη και παραλείψεις που “φουσκώνουν” το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Ακίνητα: Τελευταία ευκαιρία για διορθώσεις στο Ε9 – έρχεται ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ

Ειδικότερα όπως ανακοινώνει η ΑΑΔΕ:

• Η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2024 δε θα είναι διαθέσιμη από το Σάββατο 9 Μαρτίου και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης – ανάρτησης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ 2024 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2024.

• Η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2025, δεν θα είναι διαθέσιμη το Σάββατο 9 Μαρτίου, μεταξύ 11:00 και 15:00.

• Όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως το Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2023), θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών.

Σημειώνεται ότι τα νέα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ θα φτάσουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων μέχρι της αρχές Απριλίου και ο φόρος θα μπορεί να πληρωθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Απριλίου και την τελευταία έως 28 Φεβρουαρίου 2025.

Ασφαλισμένες κατοικίες

Ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ, θα είναι έως και 10% λιγότερο «τσουχτερός» για περίπου 305.000 ασφαλισμένες κατοικίες. Για τους φορολογούμενους η διαδικασία μείωσης ΕΝΦΙΑ έκλεισε και η σκυτάλη έχει περάσει τώρα στις ασφαλιστικές, οι οποίες θα επικυρώσουν τα στοιχεία αιτήσεων των ιδιοκτητών που θα λάβουν τα μειωμένα εκκαθαριστικά.

Η πλατφόρμα του Ε9 αναμένεται να ανοίξει ξανά στα τέλη Απριλίου λίγο πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων από τους φορολογούμενους που θα διαπιστώσουν λάθη εκκαθαριστικό του φόρου ακινήτων. Δηλαδή ακόμη και μετά την έκδοση του λογαριασμού του νέου ΕΝΦΙΑ μπορούν να γίνουν αλλαγές στην περιουσιακή εικόνα των φορολογούμενων οι οποίες ενδεχομένως θα «ξεφουσκώσουν» το εκκαθαριστικό.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη στο Ε9 που αυξάνουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ έχουν να κάνουν με την επιφάνεια του ακινήτου, τον όροφο, την παλαιότητα, το είδος των εμπράγματων δικαιωμάτων, τα ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα κενά και ημιτελή κτίσματα καθώς και το είδος των κτισμάτων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίων.

Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ. φορολογούνται με έκπτωση 90% ενώ τα ημιτελή κτίσματα φορολογούνται με έκπτωση 60%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΔΥΠΑ: Εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» στον Πειραιά
Tax |

Εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία»

Στη σημερινή εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» συμμετείχαν περισσότερες από 70 επιχειρήσεις από τη ναυτιλία, την ακτοπλοΐα, τα ναυπηγεία, τον θαλάσσιο τουρισμό και το yachting