Το Netflix έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό την «ελευθερία και την ευθύνη», δείχνοντας εμπιστοσύνη στους εργαζομένους ότι θα κάνουν χρήση της αρχής της διακριτικότητας στα πάντα: από τις διακοπές μέχρι την κοινή χρήση εσωτερικών εγγράφων.

Αυτό, όμως, φαίνεται το τείνει να αλλάξει, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της WSJ.

Τα στελέχη του κολοσσού του streaming σκέφτονται να αφαιρέσουν το κεφάλαιο «ελευθερία και ευθύνη» από τις αρχές που διέπουν την εταιρική κουλτούρα του, την οποία, ωστόσο, συχνά επικαλούνται ως παράγοντα για την επιτυχία του.

Deutsche Telecom-Netflix: Επεκτείνεται η συνεργασία τους επί ευρωπαϊκού εδάφους – Έρχεται και στην Ελλάδα

Οι αλλαγές

Αυτό που εξετάζεται είναι η υιοθέτηση ενός κώδικα που θα ενθαρρύνει τους υπαλλήλους να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους, αντί να είναι η ελευθερία η κύρια εστίαση.

Η αλλαγή αυτή θα είναι μόνο ένα μέρος από τη συνολική ανανέωση του μνημονίου που απεργάζεται η εταιρεία, με γνώμονα τη συντόμευση και την απλοποίησή του. Μεταξύ των άλλων στόχος είναι να δοθεί έμβαση στη δημιουργική ελευθερία, όπως αναφέρουν πηγές τις οποίες επικαλείται η WSJ.

Πάντως, στελέχη του Netflix από βαθμό διευθυντή και πάνω, τα οποία συμμετείχαν στην ετήσια συνάντηση επιχειρηματικής αξιολόγησης της εταιρείας στο Λος Άντζελες την προηγούμενη εβδομάδα, όπου και ακούστηκαν οι προτάσεις για τις αλλαγές, δυσανασχέτησαν.

Η εταιρεία αναμένεται να λάβει υπόψη αυτή την ανατροφοδότηση όταν αποφασίζει τις τελικές διατυπώσεις και θα μπορούσε να προσφέρει ευελιξία στους εργαζόμενους χωρίς να δίνει επίσημα έμφαση στην «ελευθερία», σύμφωνα με τη WSJ.

«Πάει περίπατο» η περίφημη εταιρική κουλτούρα της παλτφόρμας;

Ο συνιδρυτής του Netflix, Ριντ Χέιστινγκς, επικεφαλής αρχιτέκτονας της εταιρικής κουλτούρας της πλατφόρμας, έχει από καιρό υποστηρίξει την εμπιστοσύνη στους υπαλλήλους για τη λήψη των καλύτερων δυνατών αποφάσεων, τις οποίες θεωρούσε ζωτικής σημασίας για να μπορέσει η εταιρεία να προχωρήσει γρήγορα. Ο Χέιστινγκς ήταν τόσο περήφανος για την κουλτούρα που έγραψε και βιβλίο για αυτήν με τίτλο «No Rules Rules».

Στο ισχύον έγγραφο για την εταιρική κουλτούρα που κοινοποιείται στους εργαζόμενους του Netflix, αναφέρεται ότι «ελευθερία και ευθύνη» σημαίνει ότι επιτρέπεται στους υπαλλήλους να μοιράζονται τα εσωτερικά έγγραφα ευρέως, παρά τον κίνδυνο διαρροών, και ότι η πολιτική για ταξίδια, ψυχαγωγία και δώρα είναι «να ενεργείτε προς το συμφέρον του Netflix». Η πολιτική των διακοπών συνοψίζεται στην αρχή «πάρτε άδεια» ενώ η πολιτική γονικής στο «προσέχετε το μωρό σας και τον εαυτό σας».

Καθώς το Netflix έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια, ξεπερνώντας δυσκολίες και εμπόδια, έχοντας στο τέλος του 2023 13.000 εργαζόμενους, από 8.600 που είχε στην αρχή της πανδημίας, επανεξετάζει ορισμένες από τις εταιρικές αρχές τους, με το ερώτημα εάν έχουν ακόμη νόημα, όπως ανέφεραν νυν και πρώην στελέχη της πλατφόρμας.

Ως μέρος των προτεινόμενων αλλαγών, το Netflix προσπαθεί να προσθέσει κανόνες λέγοντας ότι το είδος του υπαλλήλου που θέλει είναι «το ασυνήθιστα υπεύθυνο άτομο».

Η τελευταία σημαντική αλλαγή που έκανε η εταιρεία ήταν όταν πρόσθεσε την «καλλιτεχνική έκφραση», περιγράφοντας λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο προσφέρει μια σειρά προγραμμάτων για το πολυάριθμο κοινό της, «ακόμα κι αν βρούμε κάποιους τίτλους που αντιβαίνουν στις προσωπικές μας αξίες». Αυτή η αλλαγή ήρθε στον απόηχο της κατακραυγής των εργαζομένων για την απόφαση του Netflix να υποστηρίξει τον κωμικό Dave Chappelle μετά το stand-up special του «The Closer», το οποίο περιελάμβανε αμφιλεγόμενες αναφορές σε διεμφυλικά άτομα.

Τι έχει προηγηθεί

Το Netflix έχει ήδη αρχίσει να στενεύει τα όρια της ελευθερίας για τους εργαζομένους του.

Απέναντι στην ένταση του ανταγωνισμού, επέβαλε περισσότερη πειθαρχία σε ζητήματα κόστους. Συγκεκριμένα, μετά από χρόνια που επέτρεπαν στους διευθυντές να πληρώνουν τους υπαλλήλους τους όπως εκείνοι έκριναν σκόπιμο, η εταιρεία έχει δημιουργήσει επίσημες ζώνες μισθοδοσίας για ορισμένες θέσεις.

Ομοίως, οι εργαζόμενοι έχουν πλέον ανώτατο όριο στο πόσα μπορούν να ξοδέψουν ένα χρόνο σε εταιρικά swag.

Στο τρέχον πλαίσιο κανόνων του, το Netflix επικρίνει τις εταιρείες που περιορίζουν την ελευθερία των εργαζομένων.

Καθώς οι εταιρείες αναπτύσσονται και γίνονται πολύπλοκες, αναφέρεται, υπάρχει μια τάση να προστίθενται διαδικασίες και κανόνες, αλλά αυτό τις κάνει να μην μπορούν να προσαρμοστούν στις αλλαγές της αγοράς.

«Μπορεί να πιστεύετε ότι τόση ελευθερία θα οδηγούσε σε χάος. Αντίθετα. Εχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο τα τελευταία 25 χρόνια», αναφέρεται επί λέξει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή