Η μεγαλύτερη και πιο σημαντική χρηματοπιστωτική αγορά στον κόσμο αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, και αυτό φέρνει νευρικότητα στη Wall Street.

Η ετήσια έκδοση των αμερικανικών ομολόγων έχει εκτοξευθεί, σχεδόν διπλασιαστεί από την έναρξη της πανδημίας: η κυβέρνηση πούλησε τίτλους αξίας ρεκόρ 23 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023. Και λίγοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι το «πάρτι» θα τελειώσει σύντομα, δεδομένης της ευρέως διαδεδομένης προσδοκίας ότι οι κρατικές δαπάνες θα συνεχίσουν να αυξάνονται ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η ταχεία ανάπτυξη των αγορών από τις μετοχές τεχνολογίας έως τα ενυπόθηκα ομόλογα είχε άσχημη κατάληξη στο παρελθόν. Τα ομόλογα θεωρούνται οι ασφαλέστεροι και πιο εύκολοι στη διαπραγμάτευση τίτλοι στη Wall Street και πολλοί ανησυχούν ότι οποιαδήποτε αστάθεια εκεί θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα.

Επιστρέφουν μαζικά στα αμερικανικά ομόλογα οι επενδυτές – Τι βλέπουν να έρχεται

Νέα ρεκόρ

Και όπως επισημαίνει η Wall Street Jpurnal, η ανάπτυξη της αγοράς δεν είναι το μόνο πράγμα που προβληματίζει τους επενδυτές: μερικοί ανησυχούν επίσης για τους νέους κανόνες που αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας των συναλλαγών. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην άμβλυνση των πιέσεων αλλά και να δημιουργήσει απρόβλεπτες συνέπειες, όπως οι ελλείψεις μετρητών το 2019 και το 2020 που οδήγησαν τις συναλλαγές και αύξησαν τα επιτόκια.

«Κανένας από αυτούς τους κανονισμούς δεν επιλύει τον αυξανόμενο σωρό του χρέους του Δημοσίου», δήλωσε ο Steven Kelly, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας στο Πρόγραμμα Yale για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα.

Ρεκόρ εκδόσεων

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν η κυβέρνηση δεν εισπράττει αρκετά από τους φόρους για να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες της, το Υπουργείο Οικονομικών εκδίδει ομόλογα για να καλύψει το κενό. Ο οργανισμός συγκέντρωσε καθαρά 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι για να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα, λαμβάνοντας υπόψη αυτά που έπρεπε να πουλήσει για να αποπληρώσει τους κατόχους ληξιπρόθεσμων χρεών.

Οι αγορές του υπουργείου Οικονομικών έχει αυξηθεί περισσότερο από 60% στα 27 τρισεκατομμύρια δολάρια από το τέλος του 2019. Είναι περίπου έξι φορές μεγαλύτερη από ό,τι πριν από την οικονομική κρίση του 2008-09.

«Έχοντας ένα έλλειμμα σχεδόν 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής επέκτασης σε καιρό ειρήνης—αυτά είναι πολλά ομόλογα που πρέπει να απορροφήσει η αγορά», δήλωσε ο Stephen Miran, συνεργάτης στο συντηρητικό Ινστιτούτο Μανχάταν και πρώην ανώτερος σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προβλέπει ότι οι κρατικές δαπάνες θα συνεχίζουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια, με τη γήρανση του πληθυσμού να ανεβάζει το κόστος προγραμμάτων όπως η Κοινωνική Ασφάλιση και το Medicare. Η αύξηση του κόστους τόκων θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει τις εκδόσεις.

Μια μεταβαλλόμενη αγορά

Οι αυξανόμενες πωλήσεις ομολόγων προκάλεσαν αναταραχή στην αγορά το περασμένο φθινόπωρο, ωθώντας το υπουργείο Οικονομικών να στραφεί προς την πώληση περισσότερων βραχυπρόθεσμων χρεών. Το ποσό των γραμματίων – αυτών με διάρκεια ενός έτους ή μικρότερη – έχει αυξηθεί στο 22,4% του ανεξόφλητου χρέους, πάνω από το συνιστώμενο όριο του 20% που έχει ορίσει η επιτροπή δανεισμού που συμβουλεύει την κυβέρνηση.

Έκτοτε, η ζήτηση ήταν κάτι παραπάνω από επαρκής. Οι επενδυτές εξακολουθούν να μην απαιτούν επιπλέον αποζημίωση για να διατηρούν μακροπρόθεσμα ομόλογα. Το λεγόμενο premium όρου είναι στην πραγματικότητα αρνητικό.

Ένας λόγος για τον οποίο η ζήτηση για Treasurys παραμένει σταθερή: λιγότερες εναλλακτικές λύσεις. Πολλές εταιρείες εξέδωσαν μακροπρόθεσμα ομόλογα όταν η πανδημία έστειλε τα επιτόκια κοντά στο μηδέν, στη συνέχεια επιβράδυνε το δανεισμό όταν η Fed άρχισε να τα αυξάνει. Η αγορά των τίτλων που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια είναι σχεδόν παγωμένη, με λίγους Αμερικανούς να κινούνται στην πιο ακριβή αγορά κατοικίας των τελευταίων δεκαετιών.

Τι γίνεται με το εξωτερικό;

Ενώ οι ξένοι επενδυτές αγοράζουν σταθερά Treasurys, ένα ισχυρό δολάριο και η αυξανόμενη προσφορά ομολόγων υψηλής ποιότητας αλλού θα μπορούσε να επιβραδύνει τις αγορές. Οι ξένες συμμετοχές μειώθηκαν κάτω από το ένα τέταρτο του ανεξόφλητου χρέους, αφού το 2015 ήταν πάνω από το ένα τρίτο.

Η ισχύς του δολαρίου δεν έχει κάνει πολλά για να αποτρέψει τους Ιάπωνες επενδυτές. Με επιτόκια κάτω από το μηδέν στην πατρίδα τους εδώ και χρόνια, έχουν κυνηγήσει τις αποδόσεις στο εξωτερικό, αυξάνοντας πρόσφατα τις θέσεις τους σε αμερικανικούς τίτλους σε 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η Ιαπωνία ξεπέρασε την Κίνα ως ο μεγαλύτερος ξένος πιστωτής της Αμερικής το 2019.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές