Η διαμάχη της Disney με τον κυβερνήτη της Φλόριντα που απασχόλησε επί πολύ τα ΜΜΕ. Τώρα φαίνεται η εταιρεία να έχει διευθετήσει μια αγωγή σχετικά με τη διακυβέρνηση των θεματικών πάρκων της εταιρείας στο Ορλάντο που προέκυψε από την περσινή ανάληψη του διοικητικού συμβουλίου της περιοχής από τον Ρον ΝτεΣάντις, τον κυβερνήτη της πολιτείας της Φλόριντα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο διακανονισμός με το διοικητικό συμβούλιο, γνωστός ως Central Florida Tourism Oversight District, επιλύει έναν από τους μεγάλους νομικούς αγώνες που ακολούθησαν την κίνηση του ΝτεΣάντις να τερματίσει το 50χρονο δικαίωμα της εταιρείας να διοικεί ουσιαστικά μέσω της δικής της κυβέρνησης την περιοχή  γύρω από το Walt Disney World εν μέσω διαφωνίας σχετικά με τον πολιτειακό νόμο που αποκαλείται «Don’t Say Gay».

Disney: Ο Τζορτζ Λούκας τάχθηκε υπέρ του Μπομπ Ίγκερ – Τι θα συμβεί στη Disney

Ο Τζεφ Βέιλ, πρόεδρος του Walt Disney World Resort, δήλωσε ότι η εταιρεία «είναι στην ευχάριστη θέση να θέσει τέλος σε όλες τις διαφορές που εκκρεμούν στο κρατικό δικαστήριο στη Φλόριντα».

ΝτεΣάντις εναντίον “Woke Disney”

Η διαμάχη μεταξύ του ΝτεΣάντις και του μεγαλύτερου ιδιωτικού εργοδότη της Φλόριντα ξεκίνησε όταν η Disney εξέφρασε την αντίθεσή της στον Νόμο για τα Γονικά Δικαιώματα στην Εκπαίδευση, που ονομάστηκε “Don’t Say Gay” από τους αντιπάλους του το 2022, ο οποίος περιόρισε τη συζήτηση για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου στα σχολεία. Ο κυβερνήτης υπερασπίστηκε τον αγώνα του ενάντια στην “woke Disney” κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης εκστρατείας του για την προεδρική υποψηφιότητα.

Μετά τη δήλωση της Disney, ο ΝτεΣάντις κινήθηκε να αναλάβει το πανίσχυρο διοικητικό συμβούλιο που ελέγχεται από την Disney που επέβλεπε τον καθορισμό ζωνών, τον έλεγχο των κουνουπιών και άλλες κυβερνητικές υποθέσεις στην περιοχή γύρω από το πάρκο, υπενθυμίζουν οι FT.

Αλλά προτού εγκατασταθεί το διοικητικό συμβούλιο που διορίστηκε από τον ΝτεΣάντις, οι σύμμαχοι της Disney «ξεδόντιασαν» την ικανότητα του νέου φορέα να επιβλέπει την περιοχή. Κλείδωσαν επίσης ένα νέο 30ετές σχέδιο ανάπτυξης για το πάρκο.

Ο διακανονισμός που ανακοινώθηκε την Τετάρτη θα ακυρώσει αυτές τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Αντίθετα, η Disney έχει δεσμευτεί να διαπραγματευτεί με το νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο έχει ανανεωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, για ένα αναθεωρημένο σχέδιο ανάπτυξης.

Απόσυρση αγωγών

Σε μια δήλωση, ένας εκπρόσωπος του ΝτεΣάντις είπε ότι η κυβέρνησή του ήταν «χαρούμενη που η Disney απέσυρε τις αγωγές της».

«Καμία εταιρεία δεν πρέπει να είναι δική της κυβέρνηση», ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι η διοίκηση είναι «έτοιμη να συνεργαστεί με την Disney. . . να βοηθήσει στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, του φιλικού προς την οικογένεια τουρισμού και της υπεύθυνης διακυβέρνησης στην κεντρική Φλόριντα».

Ο διακανονισμός δεν επηρεάζει όλες τις αγωγές που απορρέουν από την διαπάλη. Η Disney είχε δεσμευτεί να ασκήσει έφεση στην υπόθεση της Πρώτης Τροποποίησης που σχετίζεται με το νόμο, αφού αυτή η μήνυση, η οποία κατηγορούσε τον ΝτεΣάντις ότι «εξοπλίζει την εξουσία της κυβέρνησης για να τιμωρεί τις ιδιωτικές επιχειρήσεις», απορρίφθηκε από δικαστή της Φλόριντα τον Ιανουάριο. Ωστόσο, η Disney δήλωσε την Τετάρτη ότι θα καθυστερήσει την έφεση της υπόθεσης «εν αναμονή των διαπραγματεύσεων» με το νέο διοικητικό συμβούλιο.

Συμβιβασμοί

Ταυτόχρονα, η πολιτεία έχει κινηθεί για να αμβλύνει τον αντίκτυπο του νόμου “Don’t Say Gay”. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η πολιτεία της Φλόριντα κατέληξε σε συμφωνία με τους αντιπάλους του νόμου που θα επιτρέπει τη συζήτηση για τη σεξουαλική ταυτότητα και τον προσανατολισμό του φύλου στα δημόσια σχολεία, εφόσον δεν γίνεται ως μέρος της διδασκαλίας στην τάξη.

Ο ΝτεΣάντις έχει επίσης αναδιαρθρώσει το πενταμελές συμβούλιο που διοικεί την περιοχή γύρω από τα θεματικά πάρκα της Disney στη Φλόριντα. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Μάρτιν Γκαρσία, ο οποίος ήταν επικριτής της εταιρείας, παραιτήθηκε. Την Τετάρτη ο Κρεγκ Ματίρ, ιδρυτής της Bags, μιας εταιρείας που παραδίδει αποσκευές σε ξενοδοχεία, διορίστηκε μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Ο Βέιλ της Disney είπε ότι η συμφωνία «ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο εποικοδομητικής δέσμευσης» και θα οδηγήσει σε «σημαντικές συνεχείς επενδύσεις» στη Φλόριντα. Το περασμένο φθινόπωρο, ο διευθύνων σύμβουλος της Disney Μπομπ Άιγκερ δεσμεύτηκε να διπλασιάσει την επένδυση της Disney στα θεματικά της πάρκα παγκοσμίως στα 60 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή