Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται το Ισραήλ και οι ΗΠΑ για τον φόβο αντιποίνων της Τεχεράνης μετά την ισραηλινή πυραυλική επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Συρία.

«Ο εχθρός θα μετανιώσει» για τις δολοφονίες των Φρουρών [της Επανάστασης] στη Συρία» επανέλαβε το Σάββατο η κυβέρνηση του Ιράν.

Η επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ ισοπέδωσε το κτηριακό συγκρότημα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά μέλη των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), συμπεριλαμβανομένων δύο στρατηγών.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, πάνω από τα φέρετρα των αξιωματούχων που σκοτώθηκαν στη Δαμασκό (Reuters)

Η απάντηση του Ιράν «θα πραγματοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή, με την απαραίτητη ακρίβεια και σχεδιασμό, και με τη μέγιστη ζημιά στον εχθρό, ώστε να μετανιώσει για την ενέργειά του» δήλωσε σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ο αρχηγός του επιτελείου Μοχάμαντ Μπαγκερί στην κεντρική πόλη του Ισφαχάν.

Ο κόσμος είχε συγκεντρωθεί για την εκδήλωση φωνάζοντας «κάτω το Ισραήλ, κάτω οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Σχολιάζοντας ρεπορτάζ του CNN σύμφωνα με το οποίο η ιρανική επίθεση μπορεί να έρθει την επόμενη εβδομάδα, αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται επιβεβαίωσε την ανησυχία.

«Οπωσδήποτε βρισκόμαστε σε κατάσταση υψηλής επαγρύπνησης» δήλωσε στο Reuters.

Λαοθάλασσα στις κηδείες των νεκρών Ιρανών την Πέμπτη στην Τεχεράνη (Reuters)

Για το θέμα συζήτησαν τηλεφωνικά την Πέμπτη ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ένα άμεσο χτύπημα στο Ισραήλ είναι ένα από τα χειρότερα σενάρια για τα οποία προετοιμάζεται η κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της ήδη τεταμένης κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Ένα τέτοιο χτύπημα θα μπορούσε να οδηγήσει στη διεύρυνση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς σε μια μεγαλύτερη περιφερειακή σύγκρουση – κάτι που ο Μπάιντεν επιδιώκει εδώ και καιρό να αποφύγει.

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμα πλήγματα σε στόχους που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία, στοχεύοντας συχνά σε αποστολές όπλων που προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ.

Όμως η στοχοποίηση της ίδιας της πρεσβείας σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση, καθώς οι πρεσβείες θεωρούνται ότι βρίσκονται υπό την κυριαρχία των εθνών που εκπροσωπούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Από Μεγάλη Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 voucher – Δικαιούχοι και διαδικασία
Επικαιρότητα |

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 voucher στις παιδικές κατασκηνώσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω