Άνοιξε τις πύλες της η έκθεση Beyond, η οποία εξελίσσεται σε «σταθμό» για την καινοτομία και την τεχνολογία στην χώρα μας. Ο ΟΤ παραμένοντας πιστός στην αποστολή του για υπεύθυνη και έγκυρη ενημέρωση είναι εκεί και μεταδίδει live όλες τις εξελίξεις.

Από το studio του ΟΤ στη ΔΕΘ κορυφαίοι εκπρόσωποι εταιρειών τεχνολογίας και ερευνητικών κέντρων ανέλυσαν ήδη από την πρώτη ημέρα σε βάθος τα νέα δεδομένα που φέρνει η τεχνολογική «επανάσταση» και κατέθεσαν τις εκτιμήσεις τους για την νέα εποχή που αναδύεται στον ορίζοντα.

Ξεκινά η έκθεση Beyond με live μετάδοση από τον OT

Η φετινή Beyond αποκτά ιδιαίτερη σημασία και για έναν ακόμη λόγο: πραγματοποιείται σε μια κομβική στιγμή για την παγκόσμια οικονομία, όπου τεκτονικές αλλαγές συντελούνται σε διάφορα επίπεδα με φόντο και την επικείμενη είσοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Πρόκειται για μια καταλυτική δύναμη που εκτιμάται πως θα λειτουργήσει ως Game Changer σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Από τον τρόπο που εργαζόμαστε μέχρι τον τρόπο που διασκεδάζουμε και παράγουμε πλούτο.

Ο Μιχάλης Στάγκος

Μιχάλης Στάγκος: Περνάμε σε ένα επίπεδο ωριμότητας, ώστε να αξιοποιήσουμε την ΑΙ προς όφελός μας

«Η φρενίτιδα με την τεχνητή νοημοσύνη προέκυψε κάπως περίεργα, ήταν πρώιμη, καθώς χωρίς να έχουμε καταλάβει τι είναι στην πραγματικότητα το ΑΙ, σπεύσαμε να το χρησιμοποιήσουμε – και ενίοτε να το δαιμονοποιήσουμε», τόνισε ο Μιχάλης Στάγκος, partner του επενδυτικού κεφαλαίου L-Stone και Beyond Curator.

«Το γεγονός ότι βρισκόμαστε ξανά εδώ, στην τέταρτη διοργάνωση της Beyond, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να αντιληφθούμε όλοι το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η τεχνολογία προς όφελος της ζωής μας σε πολλαπλά επίπεδα. Αυτή την στιγμή, η έκθεση δείχνει το μέγεθος της αξίας της και αναδεικνύει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις. Μεγαλώνει με διπλάσιους εκθέτες φτάνοντας τους 275 άμεσους και έμμεσους εκθέτες, τη συμμετοχή 22 χωρών και 440 Έλληνες και ξένους ομιλητές», πρόσθεσε ο κ. Στάγκος.

«Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν 50 καινοτόμες εταιρείες γύρω από τη δημιουργική βιομηχανία, πρόεδροι και εκπρόσωποι οργανισμών που εργάζονται πώς στους 13 άξονες που θα υιοθετήσει η ΕΕ και θα αποτελέσει βραχίονα για τα κράτη-μέλη σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη».

Το “παρών” δίνουν και υπουργοί από όμορα κράτη, κάτι που δείχνει το τι μπορεί να φέρει αυτό το κομμάτι της ΝΑ Ευρώπης και των Βαλκανίων στον συγκεκριμένο τομέα, «σαν ένα cluster για την περιοχή – η Θεσσαλονίκη εξάλλου βολεύει για την περίπτωση αυτή – σε μια εξέλιξη που δεν ήταν δεδομένη πριν από μερικά χρόνια καθώ ευνοήθηκε από τις γεωπολιτικές εξελίξεις. συμπλήρωσε. «Θα παραβρεθεί και ο Τούρκος υπουργός βιομηχανίας και τεχνολογίας, σε μια αποστολή που σπάνια συναντάμε. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία όμως να δει την έκθεση μια χώρα όπως η Τουρκία που διαθέτει πολλές unicorns και start ups και μια αναδυόμενη παρουσία στον συγκεκριμένο τομέα».

Ο Δημήτριος Βλάχος

Βλάχος (I ASK): Αύξηση αποδοτικότητας και μείωση λαθών σε επιχειρήσεις με indoor GPS

Τη μείωση των λαθών και την αύξηση της αποδοτικότητας με τη χρησιμοποίηση ενός φθηνού προϊόντος υπόσχεται ο Δημήτριος Βλάχος, καθηγητής Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ και συνιδρυτής του Τεχνοβλαστού I ASK, ο οποίος συνομίλησε με τον Δ. Φιλιππίδη και την Αθ. Ακρίβου στο πλαίσιο της Beyond 2024 που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Βλαστός παρουσίασε τον τεχνοβλαστό που έχει ιδρυθεί εδώ και 1,5 χρόνο «από τα σπλάχνα του ΑΠΘ» όπως είπε χαρακτηριστικά, και δραστηριοποιείται τόσο στο hardware όσο και στο software. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο indoor GPS που αναπτύσσει η I ASK με σκοπό την παρακολούθηση της θέσης οχημάτων ή ανθρώπων σε εταιρείες όπως για παράδειγμα βιομηχανίες, επιχειρήσεις στον κλάδο υγείας ή εταιρείες λιανικού εμπορίου.

Η εφαρμογή παρακολουθεί την πορεία ενός αντικείμενου και του πού βρίσκεται κάθε φορά, και εάν π.χ. ένα όχημα από τη θέση “α” μετακινήθηκε στη θέση “β” όπως προβλεπόταν με βάση το αρχικό σχέδιο που έχει εκπονήσει η εταιρεία που χρησιμοποιεί την εφαρμογή. Το συγκεκριμένο προϊόν απευθύνεται σε μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις λόγω του προσιτού κόστους το οποίο μπορεί να αντέξουν πιο εύκολα.

Η Λουκία Σαράντη

Σαράντη (ΣΒΕ) : Η βιομηχανία είναι ο κατ’ εξοχήν υποδοχέας της Έρευνας και Τεχνολογίας

Η βιομηχανία είναι ο κατ’ εξοχήν υποδοχέας της Έρευνας και της Τεχνολογίας, υπογράμμισε η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, Λουκία Σαράντη, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο περιθώριο της κορυφαίας έκθεσης για την καινοτομία και την τεχνολογία Beyond 2024, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

«Όπου υπάρχει έρευνα και τεχνολογία είναι βιομηχανία» τόνισε, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις της τεχνολογικής επανάστασης: «Η βιομηχανία έχει κάνει εξαιρετική δουλειά πάνω στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας , και όλα κουμπώνουν σε αυτήν».

Η κ. Σαράντη αναφέρθηκε στη φετινή έκθεση, τονίζοντας ιδιαίτερα την μεγάλη ανταπόκριση που έχει, επισημαίνοντας ότι έχει γίνει διπλάσιες εγγραφές σε σχέση με πέρυσι.

Ο Άρης Κεφαλογιάννης

Άρης Κεφαλογιάννης (Olea Fortius): Πώς από απόβλητα μπορείς να δημιουργήσεις ένα εξαγώγιμο προϊόν

Για το πώς τα απόβλητα μπορούν να μετατραπούν σε εξαγώγιμο προϊόν μίλησε με τον Δ. Φιλιππίδη και την Αθ. Ακρίβου στο πλαίσιο της Beyond 2024 που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, ο Άρης Κεφαλογιάννης, εκ των ιδρυτών της startup Olea Fortius.

H Olea Fortius έχει αναπτύξει ένα συμπλήρωμα ζωοτροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες για τον εμπλουτισμό της διατροφής των ζώων. Οι πολυφαινόλες είναι βιοδραστικές φυτοχημικές ενώσεις με ισχυρές κυτταροπροστατευτικές ιδιότητες που υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στα φυτικά τρόφιμα.

Τα αναδυόμενα στοιχεία δείχνουν ότι το συμπλήρωμα πολυφαινολών στη διατροφή μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα και την καλή διαβίωση των ζώων.

Όπως είπε ο κ. Κεφαλογιάννης η εταιρεία παίρνει ουσιαστικά τα απόβλητα των ελαιουργείων και φτιάχνει αντιοξειδωτικά αντικαθιστώντας τα σήμερα χρησιμοποιούμενα σε ιχθυοκαλλιέργειες και ζωοτροφές. «Εμείς παίρνουμε το υγρό απόβλητο του πυρηνέλαιου και από αυτό δημιουργούμε το ισχυρότερο αντιοξειδωτικό», σημείωσε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Ο Ragnar Siil

Ragnar Siil (Creativity Lab): Η τεχνητή νοημοσύνη είναι και όμορφη και διαβολική

Στις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται αλλά και στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα ekip αναφέρθηκε ο Ragnar Siil, ιδρυτής και διευθυντής του Creativity Lab (www.creativitylab.eu), μιας κορυφαίας δεξαμενής σκέψης και παροχής συμβουλών για την πολιτιστική πολιτική και τις δημιουργικές βιομηχανίες στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, μιλώντας στο μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο περιθώριο της κορυφαίας έκθεσης για την καινοτομία και την τεχνολογία Beyond 2024, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Ragnar Siil διετέλεσε επίσης υφυπουργός Τεχνών της Εσθονίας και πρόεδρος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς.

Ο Βύρωνας Χρυσοβέργης

Χρυσοβέργης (ΑΠΘ): Θέλουμε να πάμε στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα

Στο Walk AUTh Innovation Accelerator του ΑΠΘ και στη σημασία του όσον αφορά την προώθηση της καινοτομίας στην επιχειρηματικότητα και τη μεταφορά τεχολογίας, αναφέρθηκε ο υπεύθυνος του κέντρου, Βύρων Χρυσοβέργης, μιλώντας στο Beyond 2024.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, αυτό το κέντρο έχει ονομαστεί Walk AUTh Innovation Accelerator, το Walk είναι εμπνευσμένο από την περιπατητική σχολή του Αριστοτέλη, και ο σκοπός του είναι να ενισχύσει το επιχειρηματικό κομμάτι της τρίτης αποστολής του πανεπιστημίου (1. εκπαίδευση – 2. έρευνα – 3. μεταφορά τεχνολογίας).

Ένα κομμάτι της μεταφοράς τεχνολογίας είναι οι τεχνοβλαστοί, είπε, επισημαίνοντας: Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε τις εταιρείες που θα προκύψουν από τους κόλπους των πανεπιστημίων και να αναδείξουμε το οικοσύστημα καινοτομίας του πανεπιστημίου και να υποστηρίξουμε τους φοιτητές, τους αποφοίτους χωρίς περιορισμό χρονικό και τους ερευνητές να μεταφέρουν τις ιδέες τους ή την τεχνολογία που αναπτύσσουν στην αγορά με επιχειρηματικούς όρους.

Ο Γιώργος Σισαμάκης

Σισαμάκης (Δήμος Ηρακλείου Κρήτης): Πάνω από 12 εκατ. τουρίστες ετησίως στην Κρήτη μέχρι το 2030

Τον νέο κομβικό ρόλο που καλούνται να παίξουν οι δήμοι στην ψηφιακή εποχή σκιαγράφησε ο Γιώργος Σισαμάκης, αντιδήμαρχος τεχνικών έργων δήμου Ηρακλείου Κρήτης, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο περιθώριο της κορυφαίας έκθεσης για την καινοτομία και την τεχνολογία Beyond 2024, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

«H ψηφιακή στρατηγική τέμνει οριζόντια όλες τις αρμοδιότητες των δήμων για κυκλική οικονομία, περιβάλλον, βιώσιμη κινητικότητα κοινωνική πολιτική, πολιτική προστασία. Οι δήμοι πλέον έχουν μετασχηματιστεί, πλέον οι δράσεις των δήμων αφορούν το σύνολο της καθημερινότητας των πολιτών, σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμα με μακρύ μπατζάκι», επεσήμανε.

«Το Ηράκλειο απογειώνεται τουριστικά, ΒΟΑΚ και νέο αεροδρόμιο αλλάζουν την Κρήτη, είναι σε εξέλιξη τουριστικές επενδύσεις 18 δισ. ευρώ. Θέλουμε ο επισκέπτης σε μία εφαρμογή του δήμου να έχει όλα τα σημεία ενδιαφέροντος της πόλης, προσπαθούμε όλο αυτό να το διασυνδέσουμε σε μία εφαρμογή. Το Ηράκλειο που είναι και στο creative city της Unesco χει ιστορική και γαστρονομική παράδοση 5.000 ετών, υλοποιούμε δράσεις 5 εκατ. ευρώ για έξυπνες διαβάσεις, έξυπνες στάσεις, αισθητήρες. Εκτελούμε τώρα ένα έργο υπερυψωμένων διαβάσεων για την διευκόλυνση των πεζών, έτσι όμως θα χάσουμε θέσεις στάθμευσης, προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα με την ελάχιστη δυνατή όχληση για τους πολίτες», σημείωσε ο κ. Σισαμάκης.

Ο Λεωνίδας Χριστόπουλος

Χριστόπουλος (ΕΚΟΜΕ): Μέσα από τον ΕΚΟΜΕ, δείχνουμε την Ελλάδα στον κόσμο

Για τις μεγάλες δυνατότητες επενδύσεις στον οπτικοακουστικό χώρο μίλησε στον ΟΤ ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, του οργανισμού που υποδέχεται τις διεθνείς παραγωγές στην Ελλάδα.

«Και όχι μόνο, καθώς ο ΕΚΟΜΕ βασίζεται σε τρεις πυλώνες δραστηριοποίησης, την οπτικοακουστική παιδεία και εκπαίδευση, την ψηφιοποίηση αρχείου της χώρας και την ανάδειξή του ως το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τις παραγωγές εσωτερικού και την προσέλκυση επενδύσεων για παραγωγές εξωτερικού στη χώρα μας», εξήγησε ο κ. Χριστόπουλος από το στούντιο του ΟΤ στο περιθώριο της κορυφαίας έκθεσης για την καινοτομία και την τεχνολογία Beyond 2024, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Ύστερα από την παραγωγή ταινιών που έχουν προβληθεί εντός κι εκτός Ελλάδας, σειρών που έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον του διεθνούς κοινού και παραγωγές που έχουν κερδίσει και βραβεία, η καλλιτεχνική δραστηριότητα εμφανίζεται ενισχυμένη. «Δεν είναι τυχαίο ότι στο pipeline αυτή την στιγμή έχουμε αρκετά επενδυτικά σχέδια για τα οποία έχουν ήδη υποβληθεί αιτήσεις. Μετά τη χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου “Δημιουργική Ελλάδα”, ωστόσο, θα υπάρξει μια παύση για τις νέες αιτήσεις ώστε να δούμε τις παλιες και να επανεξετάσουμε το πλάνο χρηματοδότησης».

Ο Τάσος Βασιλειάδης

Bασιλειάδης (Joist Innovation Park): Πώς η καινοτομία «made in Greece» φτάνει στην Ινδία

Τις δυνατότητες της τεχνολογίας που μπορεί να βελτιώνει τις ζωές των ανθρώπων ανέδειξε ο Τάσος Βασιλειάδης, CEO του Joist Innovation Park μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο περιθώριο της κορυφαίας έκθεσης για την καινοτομία και την τεχνολογία Beyond 2024, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

«Έχουμε ήδη συστήσει εταιρεία στην Ινδία με το Enterprise Greece η οποία θα μεταφέρει την τεχνογνωσία του πάρκου καινοτομίας Joist στην Ινδία (έχουμε υπογράψει και μνημόνιο συνεργασίας), σε πρώτη φάση στην Βομβάη, η εξωστρέφεια του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας αυξάνεται σταθερά, η Ινδία είναι μία πολύ προηγμένη χώρα τεχνολογικά», ανέφερε.

«Στο τεχνολογικό πάρκο που έχουμε συστήσει στην Θεσσαλία έχει περάσει πάνω από το 10% του πληθυσμού της περιοχής, δίνουμε χώρο σε startups, διοργανώνουμε events, μεταφέρουμε καινοτομία σε επιχειρήσεις της επαρχίας, τις στηρίζουμε με κάθε τρόπο να βρουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Θέλουμε να αναπτύξουμε ένα ρομποτάκι για το νοσοκομείο Λάρισας το οποίο θα συλλέγει δεδομένα παιδιών (πχ θερμοκρασία) που νοσηλεύονται στην παιδοχειρουργική ενώ θα διαβάζει και παραμυθάκια στα παιδιά, έχουμε ήδη χαρτογραφήσει τα δεδομένα», επεσήμανε.

«Συζητάμε για να έρθουν Venture Capitals από Ελλάδα και εξωτερικό και να επενδύσουν, υποστηρίζουμε εταιρείες που έχουν ανάγκη για εξοπλισμό, ουσιαστικά τώρα αξιολογούμε εταιρείες», κατέληξε.

Η Charlotte Lorentz Hjorth

Charlotte Lorentz Hjorth (Πανεπιστήμιο Lund/ ekip): Προσέγγιση της τεχνητής νοημοσύνης μέσω της φιλοσοφίας

Για την πανευρωπαϊκή σύμπραξη ekip μίλησε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, στο πλαίσιο της Beyond που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, η Charlotte Lorentz Hjorth, επί 25 χρόνια επικεφαλής πλατφορμών καινοτομίας που συνεργάζονται μεταξύ ακαδημαϊκού χώρου, βιομηχανίας και κοινωνίας.

Όπως είπε η ίδια πρόκειται για μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αποστολή έχει τη «δημιουργία πολιτικής για καινοτομία, για τις βιομηχανίες του πολιτισμού και της δημιουργίας». Σύμφωνα με την κα. Lorentz Hjorth συμμετέχουν πέντε πανεπιστήμια στο συγκεκριμένο πρόγραμμα με το Πανεπιστήμιο Lund να έχει ρόλο συντονιστή.

«Θεωρούμε ότι είναι μια ευκαιρία και για τις ανθρωπιστικές επιστήμες και τις κοινωνιολογικές σπουδές να έχουν συνεργασία με την τεχνολογία και τις προοπτικές ανάπτυξης», είπε η συντονίστρια του ekip. Στρατηγική του πανεπιστημίου είναι, σύμφωνα με την κα. Lorentz Hjorth, να συνδυάσει την τεχνολογία με τις τέχνες και τις ανθρωπιστικές σπουδές.

Μέχρι σήμερα «χρηματοδοτούσαμε μόνο την ανάπτυξη της τεχνολογίας, χρειάζεται όμως και ο πολιτισμός», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Φραγκίσκος Θεοφύλακτος

Θεοφύλακτος (Elevate Greece): Το ελληνικό οικοσύστημα startups έχει ήδη 4 μονόκερους

Σήμερα στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων βρίσκονται 828 startups, η αξία των οποίων εκτιμάται σε 8,2 δισ. ευρώ. Αυτό είπε, μιλώντας στο Beyond 2024, ο CEO του Elevate Greece Φραγκίσκος Θεοφύλακτος, προσθέτοντας ότι από το 2020 που ξεκίνησε, το Elevate Greece έχει υποδεχθεί πάνω από 1.800 αιτήσεις. Αξιολογώντας την καινοτομία και τη δυνατότητα κλιμάκωσης σε ξένες αγορές διαμορφώνεται το νούμερο 828 που έχουμε σήμερα, εξήγησε ο ίδιος.

Σε ό, τι αφορά την ηλικία και το αντικείμενο των επιχειρήσεων, ο ίδιος είπε ότι είναι επιχειρήσεις που μετράνε δεκάδες ευρώ τζίρου και κάποιες που τώρα ξεκινάνε.

Βέβαια, πρόσθεσε, το ελληνικό οικοσύστημα είναι 14-15 χρόνια που δημιουργήθηκε σε μια περίοδο κρίσης οικονομικής. Παρόλα αυτά έχουμε μονόκερους, δηλαδή εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ και αυτές είναι 4 στην Ελλάδα, ενώ πολλές ακόμη πλησιάζουν.

Όσον αφορά το αντικείμενο, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι το 15% είναι βιοεπιστήμες που μπορεί κάποιος να μην το περίμνενε. «Πριν από 2 μήνες στο Λονδίνο και είχαμε ελληνικές startup στο medical divice που είναι από τις πιο ισχυρές τάσεις. Αρα είμαστε συγχρονισμένοι με τις διεθνείς τάσεις», τόνισε.

«Εχουμε τουρισμό, πάρα πολλή τεχνολογία για το κομμάτι της υγείας, έχουμε στις κατασκευές. Δεν υπάρχει τομέας που να μην αντιπροσωπεύεται. Πάνω από 50 εταιρείες ασχολούνται με το ΑΙ με εφαρμοσμένες λύσεις και με διεθνείς πελάτες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Beyond