Στη διττή ταυτότητα της τεχνητής νοημοσύνης, αναφέρθηκε ο Toli Lerios, Serial Enterpreneur, που από το στούντιο του OT στην έκθεση καινοτομίας και τεχνολογίας Beyond 2024 στη Θεσσαλονίκη, μίλησε για τον κρίσιμο ρόλο του ίδιου του ανθρώπου στο πώς θα προσεγγίσουμε ένα τέτοιο εργαλείο.
Κάθε τεχνολογία έχει και τα θετικά και τα αρνητικά της, αναφέρει. «Πρέπει να υποφέρουμε για να μάθουμε. Και η ίδια η Ελλάδα το ίδιο έπαθε, όταν έπρεπε να περάσει από μια ολόκληρη οικονομική κρίση, να συρρικνωθεί, να υποφέρει, ώστε να επιστρέψει τόσα χρόνια μετά πιο θετική και με τη γνώση πώς θα δαπανά πιο προσεκτικά».
Ο ΟΤ live στην έκθεση Beyond 2024 – Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις
Απειλή ή ευκαιρία;
«Εξαρτάται από το πώς θα την προσεγγίσουμε», επισημαίνει. «Και η ΑΙ είναι μια διφορούμενη καινοτομία – σαν το σφυρί που χρησιμοποιείται και για να βοηθήσει σε κατασκευές αλλά και να καταστρέψει. Είναι μεγάλη η πρόκληση για όλους μας, σχετικά με το τι επιλογές θα κάνουμε. Για παράδειγμα, η ΑΙ στον δημόσιο τομέα θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες, χωρίς όμως την ίδια στιγμή να δίνει δυνατότητα να βελτιωθεί το υπάρχον πρόβλημα με τη γραφειοκρατία».
«Και η Ελλάδα μπορεί»
«Κάθε χώρα μπορεί να εξελιχθεί σε ένα τεχνολογικό hub – αυτό αφορά και την Ελλάδα με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Είναι ωστόσο και μια χώρα που μπορεί να έχει ένα πλεονέκτημα στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς έχει μια τεράστια γραφειοκρατία, έναν τεράστιο όγκο δεδομένων που μπορεί να τακτοποιήσει», εξήγησε ο Toli Lerios. «Αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσα δεδομένα συλλέγει, που θα μπορούσε να αξιοποιήσει για τη δημιουργία αλγορίθμων».
To επιχειρηματικό περιβάλλον όμως είναι είναι κατακερματισμένο, υπογραμμίζει προσθέτοντας ότι η χώρα μας θα πρέπει να διδαχθεί από τα παραδείγματα της αρχαίας ιστορίας και να λειτουργήσει πιο συλλογικά. «Υπάρχουν πολύ ισχυρές μεμονωμένες προσπάθειες από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και την ίδια την πολιτεία – η ισχύς όμως πρέπει να θυμόμαστε από πού προέρχεται, από την ενότητα, τη συνεργασία».
«Και πάνω σε αυτό, θα πρέπει να λειτουργήσει και η παρουσία των Ελλήνων επιστημόνων που βρέθηκαν στο εξωτερικό. Δεν χρειάζεται να τους αντιμετωπίζει η Πολιτεία ως brain drain που πρέπει να ξανακερδίσει. Αλλά ως πρεσβευτές της τεχνογνωσίας και της γνώσης και να τους αξιοποιήσει όπως γίνεται τώρα ή ακόμη και να τους τείνει μια χείρα για να επιστρέψουν αλλά σε ένα περιβάλλον όπου θα μπορούν να προσφέρουν όπως εκείνοι μπορούν».
κάθε χρόνο η έκθεση μεγαλώνει όχι μόνο ως προς των αριθμό των εκεθετών αλλά την ποιότητα, ενώ το βλεπουμε και στο πώς διαμορφώνεται η ταυτότητα των επισκεπτών – φέτος είναι πολύ νεότεροι, οπότε θεωρώ πως η Beyond βρίσκεται στη σωστή διεύθυνση