Το λειτουργικό σύστημα των συσκευών iPad της Apple έχει οριστεί ως «θεματοφύλακας» (gatekeeper) σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν θεσπιστεί από τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές, λόγω της σημασίας του για τους επιχειρηματίες χρήστες, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές (Digital Markets Act) που τέθηκε σε ισχύ φέτος, 22 υπηρεσίες που ανήκουν στις Apple, Google (Alphabet), Microsoft, Amazon, Meta Platforms (και ο ιδιοκτήτης του TikTok, ByteDance, έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως gatekeepers που ελέγχουν την πρόσβαση στις πλατφόρμες τους.
Η εργασία στις Big Tech δεν είναι πλέον τόσο… λαμπερή
Την απόφαση εφαρμογής των νέων κανονισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ακολούθησε έρευνα που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Το λειτουργικό σύστημα iOS της Apple, το πρόγραμμα περιήγησής της Safari και το ίδιο το App Store της αμερικανικής εταιρείας χαρακτηρίστηκαν gatekeepers πέρυσι.
«Η έρευνά μας έδειξε ότι, παρά το γεγονός ότι δεν πληροί τα όρια, το iPadOS αποτελεί μια σημαντική πύλη στην οποία βασίζονται πολλές εταιρείες για να προσεγγίσουν τους πελάτες τους», δήλωσε η Επίτροπος για την αντιμονοπωλιακή πολιτική της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
Σύμφωνα με την Κομισιόν οι αριθμοί των επαγγελματικών χρηστών της Apple ξεπέρασαν το ποσοτικό όριο κατά έντεκα φορές, ενώ οι αριθμοί τελικών χρηστών της ήταν κοντά στο όριο και προβλεπόταν ότι θα αυξηθούν στο εγγύς μέλλον. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπέρανε ότι τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι τελικοί χρήστες είναι «κλειδωμένοι» στο iPadOS λόγω του μεγάλου οικοσυστήματος του.
Η Apple, η οποία έχει στη διάθεσή της έξι μήνες για να συμμορφωθεί με τον DMA, δήλωσε ότι θα «συνεχίσει να συνεργάζεται εποικοδομητικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συμμορφωθεί με το DMA σε όλες τις καθορισμένες υπηρεσίες».
Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι παραβιάσεις του DMA μπορεί να κοστίσουν σε μια εταιρεία έως και 10% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών της.
Το υπόβαθρο της απόφασης
Στόχος του DMA είναι να διασφαλίσει ανταγωνιστικές και δίκαιες αγορές στον ψηφιακό τομέα. Ρυθμίζει τους gatekeepers, οι οποίοι είναι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες που παρέχουν μια σημαντική πύλη μεταξύ των χρηστών των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, η θέση των οποίων μπορεί να τους παρέχει τη δύναμη να δημιουργήσουν ένα σημείο συμφόρησης στην ψηφιακή οικονομία.
Για τη σημερινή απόφαση, η Επιτροπή είχε προθεσμία 12 μηνών για να ολοκληρώσει την έρευνα αγοράς βάσει ποιοτικών κριτηρίων, η οποία είναι η πρώτη και μέχρι στιγμής μοναδική του είδους της που ανοίγεται βάσει των κανόνων της DMA.
Η Alphabet, η Amazon, η Apple, η ByteDance, η Meta και η Microsoft, οι έξι φύλακες που ορίστηκαν από την Επιτροπή στις 5 Σεπτεμβρίου 2023, έπρεπε να συμμορφωθούν πλήρως με όλες τις υποχρεώσεις της DMA έως τις 7 Μαρτίου 2024. Η Επιτροπή αξιολογεί τις εκθέσεις συμμόρφωσης στις οποίες παρουσιάζονται τα μέτρα συμμόρφωσης των gatekeepers και συγκεντρώνει σχόλια από τα ενδιαφερόμενα μέρη, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο εργαστηρίων.
Στις 25 Μαρτίου 2024, η Επιτροπή κίνησε έρευνες μη συμμόρφωσης σχετικά με τους κανόνες της Alphabet για την καθοδήγηση στο Google Play και την αυτοαναφορά στην αναζήτηση Google, τους κανόνες της Apple για την καθοδήγηση στο App Store και την οθόνη επιλογής για το Safari, και το μοντέλο «pay or consent» της Meta. Η Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσθετα ερευνητικά βήματα για τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών σε σχέση με την αυτοπροστασία της Amazon και την εναλλακτική διανομή εφαρμογών και το νέο επιχειρηματικό μοντέλο της Apple.
Την 1η Μαρτίου 2024, η Επιτροπή έλαβε κοινοποιήσεις από τις Booking, ByteDance και X σχετικά με τις υπηρεσίες τους που ενδεχομένως πληρούν τα κατώτατα όρια DMA, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα πρέπει να υπόκεινται στους νέους κανόνες της ΕΕ για τις πλατφόρμες gatekeeper. Η Επιτροπή θα λάβει απόφαση σχετικά με τις εν λόγω κοινοποιήσεις εντός 45 εργάσιμων ημερών, δηλαδή το αργότερο έως τις 13 Μαΐου 2024.
Latest News
Πρόστιμο 75 εκατ. δολ. από την Τουρκία στην Google
Η μη συμμόρφωση θα έχει ως αποτέλεσμα περαιτέρω καθημερινά πρόστιμα - Η Google μπορεί να ασκήσει έφεση
Αντίστροφη μέτρηση για το digital economy forum 2024 του ΣΕΠΕ
Ποιοι θα πλαισιώσουν το συνέδριο του ΣΕΠΕ, ποιες είναι οι βασικές θεματικές ενότητες της διοργάνωσης
Η Κίνα σφίγγει τον κλοιό στο κυβερνοέγκλημα του χρηματοπιστωτικού τομέα
Η Υπηρεσία Κυβερνοχώρου δεσμεύτηκε για τη συνέχιση των προσπαθειών καταπολέμησης της ηλεκτρονικής απάτης στην Κίνα
Χτίζει... κόμβο logistics η Huawei στον Πειραιά – Οι νέες επενδύσεις που σχεδιάζει
«Το logistics hub που θα δημιουργηθεί ουσιαστικά θα λειτουργεί σαν πύλη εισόδου των προϊόντων της Huawei προς την Ευρώπη», είπε ο CEO της εταιρείας για τη νοτιοανατολική Ευρώπη
Η Apple φέρνει το ChatGPT στα iPhone και τα Mac - To Siri αποκτά AI
To chatbot τεχνητής νοημοσύνης θα ενεργοποιείται όταν ο χρήστης κάνει ερωτήσεις που το ίδιο το Siri δεν μπορεί να απαντήσει.
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Πώς θα χτιστεί ο «Φάρος» του ελληνικού AI - Ο ρόλος του Υπερταμείου
Το έργο για τον «Φάρο» συνδέεται με την κατασκευή του εθνικού υπερυπολογιστή «Δαίδαλου» - Θα δημιουργηθεί θυγατρική που θα αναλάβει τη διαχείρισή του
Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits