Ηλεκτρική ενέργεια

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μετά την κρίση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επέστρεψε στην κανονικότητα.

Με τις τιμές ρεύματος να κινούνται σε επίπεδα προ κρίσης, ενώ στα νέα χαρακτηριστικά της αγοράς διακρίνεται η μαζική διείσδυση των τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Οι ΑΠΕ κυριαρχούν στο μίγμα με μηνιαία ποσοστά στην ηλεκτροπαραγωγή που ξεπερνούν το 50% συμπεριλαμβανομένων και των υδροηλεκτρικών.

Η μάχη

Επίσης οι νέες κατηγορίες τιμολογίων (πράσινα, κίτρινα και μπλε) που θέσπισε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουν πυροδοτήσει τον ανταγωνισμό με τους παρόχους να διαγκωνίζονται για υψηλότερα μερίδια στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης

Η ΔΕΗ

Game changer, όμως, στο νέο τοπίο αποτελεί η στρατηγική της ΔΕΗ.

Πρόκειται ως γνωστόν για τον μεγαλύτερο πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Η απόφαση της διοίκησης του προέδρου και CEO κ. Γιώργου Στάσση να διακόψει την παροχή ηλεκτρισμού στις βιομηχανίες υψηλής τάσης μέσα από τις γνωστές, και πολλές φορές σε βάρος των οικονομικών της συμφερόντων, συμβάσεις προμήθειας έφερε μεγάλες αλλαγές στα μερίδια.

Όποιος διαβάσει προσεκτικά τα στοιχεία των μηνιαίων δελτίων ενέργειας του ΑΔΜΗΕ θα διαπιστώσει πώς σταδιακά η ΔΕΗ μειώνει τα μερίδια της στην εγχώρια αγορά προμήθειας.
Μάλιστα, τον Μάρτιο, σύμφωνα με το τελευταίο μηνιαίο δελτίο ενέργειας του Διαχειριστή, η ΔΕΗ έφτασε στο 50,72% των φορτίων εκπροσώπησης.

Αν θυμάστε, στην εποχή των μνημονίων, οι κυβερνήσεις είχαν υποχρεωθεί στη μείωση του μεριδίου της δημόσιας εταιρείας κάτω από το 50%, προκειμένου να ανοίξει ο ανταγωνισμός.

Στρατηγική επιδίωξη

Η επιχείρηση το πετυχαίνει αυτό – και είναι και στις στρατηγικές της επιδιώξεις να κινείται στο 50% – μέσα από την αλλαγή της τακτικής στην προμήθεια ρεύματος στους καταναλωτές υψηλής τάσης.

Έτσι, κι αλλιώς, η διοίκηση της ΔΕΗ αναπληρώνει το χαμένο μερίδιο αλλά και τις απώλειες εσόδων από την πρόσφατη εξαγορά της ENEL στη Ρουμανία….

——————–

ΤΑΙΠΕΔ

Μπορεί το ΤΑΙΠΕΔ να μην έχει μπροστά του, τουλάχιστον άμεσα, να υλοποιήσει μία μεγάλη αποκρατικοποίηση ή παραχώρηση, ωστόσο το ADP του περιλαμβάνει αρκετά μικρομεσαία assets προς αξιοποίηση που φέρνουν σημαντική προστιθέμενη αξία σε περιφερειακό επίπεδο.

Μαρίνες, τουριστικά ακίνητα, διαθέσιμες εκτάσεις για δραστηριότητες logistics είναι ορισμένα περιουσιακά στοιχεία στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, τα οποία και θα διατεθούν με διεθνείς διαγωνισμούς σε ιδιώτες επενδυτές.

Η μαρίνα Καλαμαριάς (Αρετσού)

Ένα από αυτά τα assets που βρίσκονται στο ΤΑΙΠΕΔ είναι και η μαρίνα Καλαμαριάς γνωστή κι ως Αρετσού.

Μαθαίνω, λοιπόν, πώς το επόμενο στοίχημα της διοίκησης του Ταμείου είναι η παραχώρηση της συγκεκριμένης υποδομής. Είναι στο νότιο τμήμα της παράκτιας ζώνης του δήμου Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη και σήμερα η μαρίνα διαθέτει 242 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη με μήκος έως 30 μέτρα. Η χερσαία ζώνη της μαρίνας είναι 77.825 τετραγωνικά μέτρα.

Ο διαγωνισμός

Το Ταμείο, λοιπόν, ετοιμάζει τη διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση της μαρίνας Καλαμαριάς. Η επιτρεπόμενη δόμηση υπολογίζεται στα 14.900 τ.μ. Και σε αυτό το χώρο ο επενδυτής μπορεί να αναπτύξει εμπορικά καταστήματα και καταστήματα εστίασης, γραφεία και εγκαταστάσεις συντήρησης των σκαφών αλλά και τα κτίρια διοίκησης, ξενοδοχεία, ξενώνες. Προβλέπεται επίσης και η ανάπτυξη κατοικιών προς μίσθωση.

Στο χερσαίο τμήμα έχει σχεδιαστεί επίσης και η διαμόρφωση χώρων πρασίνου και αναψυχής καθώς και ήπιας πρόσβασης του κοινού στο θαλάσσιο μέτωπο.

Τα ζόρια…

Το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά στη δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου.

Αν και θα έχει κάποια ζόρια… Ο δήμος Καλαμαριάς διεκδικεί χώρους και η διαγωνιστική διαδικασία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Αν και όπως μου λένε άνθρωποι του Ταμείου, η συγκεκριμένη διεκδίκηση δεν εδράζεται πουθενά…

Πάντως, το ΤΑΙΠΕΔ έχει αποκτήσει πια πολύτιμη εμπειρία σε τέτοιες περιπτώσεις και αναμένεται να βρει τους τρόπους για να υπερβεί τα συγκεκριμένα εμπόδια και εν τέλει να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη υποδομή…

Να συμπληρώσω δε, πώς η προηγούμενη προσπάθεια παραχώρησης της μαρίνας είχε σκοντάψει το 2022 στο ΣτΕ…

——————–

Daniel

Η Θεσσαλία μετρά ακόμα τις πληγές της μετά την τεράστια καταστροφή που προκάλεσε τον περσινό Σεπτέμβριο η κακοκαιρία Daniel.

Οι διαμαρτυρίες κατοίκων κι επιχειρήσεων δεν σταματούν ως προς την καταβολή των αποζημιώσεων ή την αποκατάσταση ζημιών σε δρόμους και άλλες υποδομές.

Οι επιδοτήσεις

Πάντως, η αλήθεια είναι ό,τι ως προς την οικονομική ανακούφιση των πληγέντων οι διαδικασίες σε αρκετές περιπτώσεις έχουν καθυστερήσει.

Μία τέτοια είναι κι αυτή που αλιεύσαμε από τη «Διαύγεια». Οκτώ μήνες μετά το σαρωτικό πέρασμα του Daniel το υπουργείο Ανάπτυξης δημοσίευσε απόφαση για την ένταξη δράσης με τίτλο «Ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel στην Περιφέρεια Θεσσαλίας» ύψους 8 εκατ. ευρώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021 – 2025 και συγκεκριμένα στο πλαίσιο προγράμματος για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.

Το σκεπτικό

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης για τη χορήγηση της συγκεκριμένης δαπάνης των 8 εκατ. ευρώ «οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας αντιμετωπίζουν ανεπαρκή ρευστότητα και υφίστανται σημαντική ζημία λόγω των συνεπειών της κακοκαιρίας “Daniel” και των φυσικών καταστροφών που αυτή επέφερε στην εν λόγω περιοχή» και συνεχίζει εξηγώντας οκτώ μήνες μετά τις καταστροφές: «Δεδομένου του εξαιρετικού χαρακτήρα της κρίσης, οι ζημιές οι οποίες προκλήθηκαν δεν ήταν δυνατό να προβλεφθούν, ήταν εξαιρετικά σημαντικής κλίμακας και δημιούργησαν για τις επιχειρήσεις συνθήκες, οι οποίες είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με αυτές κατά τις οποίες λειτουργούσαν κανονικά».

Και καταλήγει το σκεπτικό της απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης: «Γι’ αυτούς τους λόγους απαιτείται στοχευμένη δημόσια στήριξη, μέσω επιχορήγησης, στις επιχειρήσεις της περιοχής, οι οποίες κατά κύριο λόγο ασκούν εμπορικές και μεταποιητικές δραστηριότητες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στις αγορές παραμένει διαθέσιμη επαρκής ρευστότητα για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκαλούνται σε υγιείς επιχειρήσεις και για τη διατήρηση της συνέχειας της οικονομικής δραστηριότητας μετά τις φυσικές καταστροφές οι οποίες προκλήθηκαν».

Από 8.000 ευρώ

Τα 8 εκατ. ευρώ δεν ξέρω αν αρκούν. Αλλά αν κρίνω από την αιτιολόγηση της έκδοσης της απόφασης σχετικά με τα προβλήματα ρευστότητας σε συνδυασμό με τον στόχο που τίθεται ως προς τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα επιχορηγηθούν, μάλλον οι ενισχύσεις είναι ασήμαντες…

Πιο συγκεκριμένα 1.000 επιχειρήσεις θα μοιραστούν τα 8 εκατ. ευρώ. Δηλαδή από 8.000 ευρώ η κάθε μία…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories