Τα σούπερ γιοτ είναι ίσως τα απόλυτα σύμβολα τεράστιου πλούτου, παρέχοντας εξαιρετικά απομονωμένους χώρους αναψυχής. Είναι — ακόμη περισσότερο από τα ακίνητα — το πιο ακριβό περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να κατέχει κάποιος

«Είναι σαν μια γιορτή της επιτυχίας σου στη ζωή, του πλούτου», είπε στο Business Insider η Τζιοβάνα Βιτέλι, αντιπρόεδρος του Ομίλου Azimut Benetti, του μεγαλύτερου παραγωγού superyachts στον κόσμο.

Ενώ πολλοί δισεκατομμυριούχοι τεχνολογίας έχουν αγοράσει γιοτ, οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους, όπως ο Μπέζος, ο Ζάκερμπεργκ και ο συνιδρυτής της Oracle, Λάρι Έλισον, το έχουν τερματίσει. Τα σκάφη τους είναι παλάτια στη θάλασσα, γεμάτα ανέσεις όπως γυμναστήρια, σπα, πισίνες, νυχτερινά κέντρα και κινηματογραφικές αίθουσες.

Μπιλ Γκέιτς: Γιατί πουλάει δύο σούπερ γιοτ

Αυτά τα σούπερ γιοτ προσφέρουν μια ματιά στο πώς ζει το 0,00001%. Είναι κάτι που λίγοι άλλοι θα βιώσουν ποτέ. Ακόμη και η ναύλωση ενός γιοτ αυτού του μεγέθους για μια εβδομάδα κοστίζει συνήθως πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια.

Ένα σημαντικό πράγμα που μπορούν να αγοράσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια είναι η ιδιωτικότητα. Υπάρχουν πιθανά γιοτ που δεν έχουν καταγραφεί ή καταχωρηθεί δημόσια – για παράδειγμα, ο Evan Spiegel φημολογείται ότι είναι ιδιοκτήτης του μεγαγιοτ Bliss μήκους 94 μέτρων. Σε μια βιομηχανία που διέπεται από διακριτικότητα, η αποκρυπτογράφηση του ποιος κατέχει τι είναι συνήθως μια άσκηση για τη συγκέντρωση πολλών ενδείξεων.

Εδώ είναι τα μεγαλύτερα γιοτ που ανήκουν σε δισεκατομμυριούχους της τεχνολογίας, που αναφέρονται κατά σειρά μήκους.

Τζεφ Μπέζος: Koru και Abeona

Το σούπερ γιοτ του ιδρυτή της Amazon, Bezos, 500 εκατομμυρίων δολαρίων, το Koru των 127 μέτρων, έκανε θραύση πέρυσι καθώς διέσχισε τη Μεσόγειο το πρώτο καλοκαίρι στη θάλασσα, με το σκάφος υποστήριξης Abeona μήκους 75 μέτρων.

Το ιστιοπλοϊκό σκάφος, το οποίο δύσκολα χάνεται χάρη στο τεράστιο μέγεθος και το μοναδικό του σχέδιο, φιλοξένησε το πάρτι αρραβώνων του Μπέζος και της αρραβωνιαστικιάς του Λόρεν Σάντσεζ με καλεσμένους όπως ο Μπιλ Γκέιτς, ο Άρι Εμανουέλ και ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Μόλις μια εβδομάδα αργότερα, εθεάθησαν στους δρόμους του Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, με τον Ορλάντο Μπλουμ, την Κέιτι Πέρι και τον Άσερ.

Ακόμη και πριν την ολοκλήρωσή του, το Koru έγινε πρωτοσέλιδο, Προκαλώντας την οργή ορισμένων Ολλανδών όταν ανακοινώθηκε ότι μια ιστορική γέφυρα στο Ρότερνταμ θα μπορούσε να διαλυθεί για να επιτρέψει στο σκάφος Oceanco να περάσει. Ευτυχώς, το ναυπηγείο έκανε εναλλακτικά σχέδια και η κρίση αποφεύχθηκε.

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Launchpad

Νωρίτερα φέτος, ο κόσμος των γιοτ ήταν γεμάτος με φήμες ότι ο Ζάκερμπεργκ αγόρασε το Launchpad, ένα σούπερ γιοτ μήκους 118 μέτρων που αρχικά σχεδιάστηκε για έναν Ρώσο επιχειρηματία που είχε υποστεί κυρώσεις.

Το πλοίο έκανε το παρθενικό του ταξίδι τον Μάρτιο, πηγαίνοντας από το Γιβραλτάρ στο St. Maarten και έδεσε στο Fort Lauderdale της Φλόριντα.

Λίγοι γνωρίζουν για το εσωτερικό της, αλλά οι φωτογραφίες δείχνουν μια μεγάλη πισίνα και ελικοδρόμιο. Η τιμή της, επίσης, έχει κρατηθεί κρυφή, αλλά λέγεται ότι είναι εννέαψήφια.

Έρικ Σμιτ: Whisper

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Έρικ Σμιτ, αγόρασε τομήκους 95 μέτρων Kismet που κατασκευάστηκε στο Lürssen ανήκε στο παρελθόν στον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη των Jacksonville Jaguar, Σαχίντ Καν, που το μετονόμασε σε Whisper.

Το πλοίο, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει 12 επισκέπτες και πλήρωμα 28 ατόμων, διαθέτει κύριο κατάστρωμα με ιδιωτικό τζακούζι, σπα πλήρους εξυπηρέτησης, πισίνα, κινηματογράφο και υπαίθριο τζάκι.

Αν και η τελική τιμή πώλησής της δεν ήταν δημόσια, εισήχθη για 149 εκατομμύρια ευρώ και σε πρόσφατη δημοπρασία τον Ιανουάριο, μια εβδομάδα στο πλοίο πουλήθηκε 2,4 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Yacht Charter.

Μπάρι Ντίλερ: Eos

Ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά ιστιοπλοϊκά γιοτ στον κόσμο, το τρικάταρτο Lürssen έχει μήκος 93 μέτρα. Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να κατασκευαστεί πριν παραδοθεί στον Ντίλερ το 2009, και από τότε, ελάχιστα είναι γνωστά για το εσωτερικό και τα χαρακτηριστικά της.

Το ζευγάρι έχει φιλοξενήσει πολλές διασημότητες στο Eos, το οποίο περνά τα καλοκαίρια του διασχίζοντας τη Μεσόγειο και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο St. Barts.

Τζιμ Κλαρκ: Athena

«Θα μπορούσα εύκολα να φτιάξω ένα μηχανοκίνητο γιοτ 50 ή 60 μέτρων που θα είχε τον ίδιο χώρο με την Athena, αλλά ποτέ δεν με ενδιέφερε πραγματικά να φτιάξω ένα μηχανοκίνητο γιοτ», είπε στη Boat International το 2016.

Το Athena έχει χώρο για 10 καλεσμένους και 21 μέλη του πληρώματος και η μόνη αλλαγή που λέει ο Clark στο σχέδιό της είναι να προσθέσει περισσότερο χώρο για τα παιδιά του.

Ο πρώην καθηγητής του Στάνφορντ προσπάθησε για 95 εκατομμύρια δολάρια το 2012, 69 εκατομμύρια δολάρια το 2016 και 59 εκατομμύρια δολάρια το 2017 – αλλά δεν έχει αλλάξει ακόμα χέρια.

Λάρι Έλισον: Musashi

Ο ιδρυτής της Oracle, Λάρι Έλισον, έχει στην κατοχή του πολλά σούπερ γιοτ όλα αυτά τα χρόνια, όπως το Katana, το Ronin και το Rising Sun — τα οποία πούλησε στον δισεκατομμυριούχο συνάδελφό του Ντέιβιντ Γκέλφεν.

Αγόρασε το τρέχον σκάφος του, το Musashi, το 2011 έναντι 160 εκατομμυρίων δολαρίων που αναφέρθηκε από τον κολοσσό εξατομικευμένων γιοτ Feadship.

Με όνομά από έναν διάσημο σαμουράι, το μήκους 88 μέτρων γιοτ έχει σχεδιαστικά στοιχεία εμπνευσμένα από την Ιαπωνία και την Art Deco. Διαθέτει επίσης ανέσεις όπως ασανσέρ, πισίνα, σαλόνι ομορφιάς, γυμναστήριο και γήπεδο μπάσκετ.

Ο Έλισον είναι γνωστός για τις υπερβολικές δαπάνες του – ιδιωτικά νησιά, τζετ, ένα τουρνουά τένις – και το γιοτ είναι από τα αγαπημένα και πιο ακριβά χόμπι του

Λορίν Πάουελ Τζομπς: Venus

Η σύζυγος του Steve Jobs, επενδυτής Λορίν Πάουελ Τζομπς s, κληρονόμησε ένα σχεδόν τελειωμένο γιοτ 78 μέτρων με το όνομα Venus όταν πέθανε ο συνιδρυτής της Apple το 2011.

Αφού πέρασε χρόνια διακοπές στα γιοτ του Έλισον, ο Τζομπς ήθελε ένα για γεια τον εαυτό μου. Σχεδίασε το Venus με τον Γάλλο σταρχιτέκτονα και διακοσμητή Φίλιπ Σταρκ και το κόστος έφτασε τα130 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Τζομπς και ο Σταρκ άρχισαν να συνεργάζονται το 2007, είπε ο σχεδιαστής στο Vanity Fair και έκαναν μηνιαίες συναντήσεις για τέσσερα χρόνια. Το Venus παραδόθηκε το 2012 σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Jobs: έξι πανομοιότυπες καμπίνες, σχεδιασμός που εξασφαλίζει χώρους απόλυτης σιωπής και την πιο σύγχρονη τεχνολογία.

Τσαρλς Σιμόνι: Norn

Ο πρώτος υπάλληλος της Microsoft, Τσαρλς Σιμόνι, αγόρασε δύο μεγαγιοτ από το γερμανικό ναυπηγείο Lürssen: το Norn 90 μέτρων και το Skat 71 μέτρων.

Το Norn, που παραδόθηκε το 2023, είναι γεμάτο πολυτελή χαρακτηριστικά, όπως ένας υπαίθριος κινηματογράφος και ένα πάτωμα πισίνας που ανασηκώνεται και γίνεται πίστα χορού. Ο Σιμόνι πούλησε το Skat, το οποίο το 2021.

«Το γιοτ πρέπει να είναι σπίτι μακριά από το σπίτι μου στο Σιάτλ και το στυλ του πρέπει να ταιριάζει με το στυλ του σπιτιού, προσαρμοσμένο στις πρακτικές λεπτομέρειες της θάλασσας», είπε κάποτε ο Σιμόνι.

Σεργκέι Μπριν: Dragonfly

Ο συνιδρυτής της Google, Σεργκέι Μπριν, κατασκεύασε έναν στολίσκο από γιοτ, βάρκες και παιχνίδια, γνωστά ως «Fly Fleet».

Με όνομα από ένα άλλοτε μυστικό προϊόν της Google, το μεγαλύτερο σκάφος  στην αρμάδα του Μπριν είναι το κομψό Dragonfly, το οποίο διαθέτει κινηματογράφο και ελικοδρόμιο. Το σκάφος μήκους 73 μέτρων κατασκευάστηκε από το αυστραλιανό ναυπηγείο Silver Yachts και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 18 επισκέπτες και 16 μέλη πληρώματος, σύμφωνα με τους SuperYacht Times.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή