Σημαντική αύξηση καταγράφουν τους τελευταίους μήνες οι εταιρικές χρεοκοπίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, εν μέσω της εκτίμησης ότι θα υπάρξει μία ταχεία αλλαγή στην επιτοκιακή πολιτική.

Σύμφωνα με την S&P Global , ο Απρίλιος σημείωσε τον υψηλότερο αριθμό χρεοκοπιών σε ένα χρόνο, με 66 λουκέτα. Αυτό είναι μια αύξηση 88% από τις 35 που καταγράφηκαν τον Ιανουάριο.

Οι προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια των Fed Fund, τα οποία έχουν διαμορφωθεί στο 5,25%-5,50% από τον περασμένο Ιούλιο αμφισβητήθηκαν. Αν και το 2024 άνοιξε με μεγάλες ελπίδες ότι η χαλάρωση θα ξεκινούσε τον Μάρτιο , τα ισχυρά οικονομικά και πληθωριστικά στοιχεία έχουν έκτοτε μεταθέσει τις προοπτικές έως και τον Δεκέμβριο.

Όπως επισημαίνει το Business Insider για πολλές εταιρείες που επιβαρύνονται από υψηλά επιτόκια, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν πλέον να είναι βιώσιμες. Σε τελική ανάλυση, η γερακίσια πολιτική ήταν ο βασικός αντίθετος άνεμος για τη διάβρωση των ισολογισμών πέρυσι και οι επιχειρήσεις έχουν εναποθέσει την επιβίωσή τους στο χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

Εταιρείες: Οι χρεοκοπίες εκτινάσσονται στα ύψη

Οι αποδόσεις

Με ένα μέτρο, το αυξανόμενο κόστος επιβραδύνθηκε όταν μια μείωση επιτοκίων φαινόταν πιθανή στις αρχές του 2024. Οι αποτελεσματικές αποδόσεις του εταιρικού χρέους με αξιολόγηση ανεπιθύμητης αξίας έφτασαν στο 7,40% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον Δείκτη Υψηλής Απόδοσης ICE BofA στις ΗΠΑ .

Ωστόσο, ο επίμονος πληθωρισμός του περασμένου μήνα και η επιβράδυνση του ΑΕΠ, απομακρύνουν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από τη Fed και οι αποδόσεις εκτοξεύτηκαν στο 8,11% .

Οι τρεις τομείς που οδηγούσαν σε χρεοκοπίες εκείνο τον μήνα ήταν τα μη βασικά καταναλωτικά αγαθά, η υγειονομική περίθαλψη και οι βιομηχανικοί κλάδοι, δήλωσε η S&P Global.

Ενώ ο φόβος του στασιμοπληθωρισμού του Απριλίου έχει υποχωρήσει μετά από μια πιο αδύναμη από το αναμενόμενο έκθεση για τις θέσεις εργασίας, οι αξιωματούχοι της Fed συνεχίζουν να σηματοδοτούν ότι απαιτούνται ακόμη χαμηλότερα αποτυπώματα πληθωρισμού πριν συμβεί μείωση των επιτοκίων.

Ωστόσο, οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι όσο περισσότερο η νομισματική πολιτική παραμένει αμετάβλητη, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να σπάσει κάτι στην οικονομία.

«Τώρα που επιστρέφουμε σε ένα περιβάλλον όπου χάνουμε αυτές τις ενσωματωμένες μειώσεις επιτοκίων, στην πραγματικότητα πρέπει να αυξήσουμε την πιθανότητα να συμβεί κάτι κακό εδώ», δήλωσε τον Απρίλιο η Frances Donald, επικεφαλής οικονομολόγος της Manulife Investment Management .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή